Espanyol

Mallorca, l’illa maleïda

Mals records. L’Espanyol vol corregir el rumb històric a les Balears, on només ha guanyat tres cops i ha recollit decepcions i polèmiques arbitrals

L’Espanyol torna a Mallorca i això és sinònim de decepcions. Històricament l’Espanyol sempre ha patit de valent quan ha agafat l’avió per arribar a l’illa balear i el seu estadi –sigui Son Moix o fa unes dècades el Lluís Sitjar– sempre ha estat sinònim d’infortuni. L’Espanyol jugarà diumenge contra el conjunt balear amb la necessitat de sumar els tres punts. Els motius són diversos: primer, per tallar la mala ratxa i posar fi a la crisi esportiva i, segon, per guanyar el goal average particular després de l’empat a zero a l’RCDE Stadium. Per fer-ho, l’Espanyol haurà de mostrar la seva millor versió contra el líder i retallar els cinc punts d’avantatge que tenen ara els deixebles de Luis García Plaza.

Per fer-ho, els catalans hauran de lluitar contra una tradició històrica nefasta. Una llegenda negra de gran volada. L’Espanyol ha jugat 29 vegades a Mallorca i només hi ha guanyat tres vegades. La darrera victòria va ser el curs 2010/11, amb un gol de Luis García de penal. Un duel en què Dani Osvaldo va ser expulsat. Precisament, les derrotes i les polèmiques i les decepcions han perseguit aquests duels.

Gallego, sentenciat

L’últim partit a Son Moix va ser un pròleg de la trista temporada anterior. El 6 d’octubre del 2019, els blanc-i-blaus arribaven a Mallorca amb David Gallego a la banqueta. Era l’últim partit del surienc a la banqueta després de veure com el seu equip es mostrava inoperatiu contra el de Vicente Moreno. Desfeta per 2-0 i destitució. Arribava Pablo Machín; la resta ja és història.

Una salvació frenada

L’Espanyol ha viscut altres episodis tràgics. Un dels més recordats d’aquest mil·lenni va ser amb Luis Fernández a la banqueta. Era la temporada 2003/04 i l’Espanyol arribava a la jornada 37 amb la necessitat de sumar els tres punts per certificar la permanència. El partit va arribar al descans amb un 0-2 a favor dels blanc-i-blaus. La salvació era al sarró i el cava en fresc. Tot va saltar pels aires després de les grans prestacions del Mallorca, encapçalat per Samuel Eto’o, que va remuntar el duel amb un 4-2. El partit va acabar amb incidents en el túnel de vestidors. La permanència va arribar en l’última jornada en un duel agònic contra el Múrcia al Lluís Companys.

Expulsió de Lopo

Un any després, el curs 2004/05, de nou, va acabar amb derrota. L’Espanyol va començar guanyant el duel, però una expulsió polèmica de Lopo va propiciar la remuntada balear. La derrota va ser dura perquè l’equip, entrenat llavors per Miguel Ángel Lotina, estava lluitant per entrar a la lliga de campions.

Descens consumat

La lluita aferrissada entre els dos equips té un punt culminant amb el descens de l’Espanyol en la temporada 1988/89. Es jugava la promoció entre tots dos equips. Els catalans van guanyar 1-0 en l’anada a Sarrià i els mallorquins van capgirar l’eliminatòria amb gols de Nadal i Vidal. Era el tercer descens dels blanc-i-blaus en tota la seva història.

Ara l’Espanyol també arriba amb necessitats a Mallorca, i amb l’esperança de capgirar el malestar que li ha provocat l’illa al llarg de la seva història. És un moment decisiu de la temporada i segur que sumar els tres punts seria un punt d’inflexió per aspirar a recuperar el lideratge. A més a més, Vicente Moreno coneix a la perfecció el conjunt balear després dels tres anys que va estar a la banqueta de Son Moix, i, de fet, el tècnic de Massanassa també té mania al seu homòleg mallorquí, Luis García Plaza, després dels dards enverinats que li ha enviat al llarg de tota la temporada a les rodes de premsa.

La tàctica de Luis García Plaza

El tècnic del Mallorca va ser el primer a disparar contra l’Espanyol i carregar-lo de pressió des de principi de temporada. De fet, Luis García Plaza no ha desaprofitat cap ocasió per assenyalar el club blanc-i-blau com el gran favorit: “Hi ha una plaça d’ascens i aquesta és per a l’Espanyol. Ells tenen el pressupost més gran i l’obligació de pujar. És un transatlàntic i nosaltres hem de competir amb ell.” Una manera per treure’s pressió i carregar-la a l’equip català. Però García Plaza no ha desaprofitat cap ocasió per anar carregant contra l’Espanyol parlant de calendaris més benignes o qualsevol altra cosa que l’ajudés a distreure les mirades cap al seu equip. Un conjunt, el balear, que és un dels equips més beneficiats per les expulsions a favor. Fins ara, Vicente Moreno ha evitat entrar en polèmica per desfer l’estratègia del seu homòleg i on cal parlar és a la gespa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)