Esport i política

Set federacions basques demanen la integració a les federacions internacionals

Set federacions esportives basques –les de natació, piragüisme, esquaix, esgrima, tennis de taula, escacs i automobilisme– “han sol·licitat de manera formal la seva integració oficial a les seves respectives federacions internacionals”. Aquestes peticions s’emmarquen en la iniciativa Basque Sport impulsada per la Unió de Federacions Esportives Basques (UFDV) i presentada aquest dijous a Bilbao en un acte en què han participat el director d’Activitat Física i Esport del Govern Basc, Gorka Iturriaga, així com Ángel Gurrutxaga i Leire Gerenabarrena, president i gerent, respectivament, de la UFDV.

Aquestes set associacions se sumen a les de muntanya, surf, halterofília, boxa, esport rural, pilota basca i futbol, “que ja ho van fer anteriorment”, i a disciplines com el caiac surf, en què la selecció basca competeix oficialment i és a més campiona del món. Iturriaga ha avançat que aquestes noves peticions “són només el principi d’un llarg camí que no fa sinó respondre a la demanda d’una part molt important de la societat basca de la voluntat de tenir representació al concert internacional amb la pràctica esportiva”. `

De fet, tant la pilota basca com el surf ja van esgarrapar al govern espanyol l’oficialitat, emparant-se en la nova llei de l’esport i en base a criteris identitaris i d’arrelament social obvis en el cas de la pilota i, en el cas del surf, per haver tingut abans federació pròpia i relacions amb la internacional.

El responsable d’Activitat Física i Esport de l’executiu basc ha recalcat, a més, que les sol·licituds “no van contra ningú, sinó a favor del nostre esport i dels nostres esportistes”.

“El procés d’internacionalització del nostre esport ja estava en marxa i el Govern Basc acompanyarà en aquest camí les nostres federacions”, ha postil·lat.

Per part seva, Gurrutxaga ha recalcat que l’objectiu de la UFDV amb aquesta iniciativa és “complir” amb la Llei Basca de l’Esport que recull l’obligació” de la Unió de Federacions Esportives Basques de “recolzar i impulsar el naixement i desenvolupament de les seleccions esportives basques i la seva participació en competicions nacionals i internacionals.

Gerenabarrena, finalment, ha subratllat que la iniciativa ’Basque Sport’ “és bona per a l’esport basc” i també per als esportistes perquè “per a la gran majoria” suposaria “la possibilitat de viure experiències esportives internacionals que per la gran competència existent en les modalitats no seria probable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)