Esport i política

Aliança pel català en l’esport

‘L’esport treu la llengua’. Òmnium, la UFEC i clubs del país s’uneixen per potenciar l’ús del català

Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) s’han unit per potenciar l’ús social del català en l’esport a través de la campanya L’esport treu la llengua. Unes 60 federacions –representen més de 500.000 esportistes– i els principals clubs del país es comprometen a treballar per augmentar l’ús del català en els equips, mitjançant un manifest presentat a les instal·lacions del complex esportiu municipal La Mar Bella de Barcelona.

“Reivindiquem el català com a eina de cohesió social i d’autoestima col·lectiva. Volem el català ben viu i per això posem mans a l’obra per multiplicar l’aliança arreu del país”, va dir el president d’Òmnium, Xavier Antich. Tant Antich com Gerard Esteva, president de la UFEC, van destacar la importància de la campanya. “Cal que veiem l’esport com una eina atractiva per seduir la població per la promoció de l’ús social del català. Cal el compromís de les directives, entrenadors i entrenadores i esportistes”, va indicar Esteva. “L’esport és la millor eina perquè, com deia el nostre primer president, Pompeu Fabra, «la millor manera d’entrar a qualsevol casa del país es a través de l’esport».” També van intervenir-hi Kira Menén, presidenta de la Federació Catalana de Corfbol –una de les federacions que participa en competicions internacionals com a selecció catalana–, i Helena Rigol, jugadora de voleibol, que va llegir el manifest.

Mosaic al Camp Nou

La campanya inclourà diverses accions. La primera, el mosaic al Camp Nou durant el Barça-Atlético de diumenge.

PROTAGONISTES

Reivindiquem el català com a eina de cohesió social i d’autoestima col·lectiva. Volem el català ben viu
Xavier Antich
PRESIDENT D’ÒMNIUM

VISIBILITAT

Un mosaic al Camp Nou diumenge, en el Barça-Atlético, la primera acció
Com deia el nostre primer president, Pompeu Fabra, «la millor manera d’entrar a qualsevol casa del país és a través de l’esport»
Gerard Esteva
PRESIDENT DE LA UFEC
Som federacions, clubs, esportistes, entrenadors, entrenadores, àrbitres, periodistes, famílies i aficions molt diverses. Hem nascut a ciutats, pobles i països propers i llunyans. Tenim aficions, gustos i maneres de pensar diferents. I reivindiquem amb orgull que:
1. El català ens uneix en la nostra diversitat, ens fa equip, ens fa més forts i ens situa amb veu pròpia al món.
El català és de tothom i compartir-lo amb tothom, sigui quin sigui el color de pell, cognom o accent, ens fa una societat més oberta, inclusiva i cohesionada.
2. Volem que el català estigui en forma i ens preocupa la davallada del seu ús social.
Volem que tothom pugui aprendre’l i utilitzar-lo amb normalitat: jugant, entrenant, animant, davant de les càmeres, als vestidors i celebrant les victòries.
3. Des del món de l’esport hem de ser referents davant la societat i especialment davant les noves generacions. Per això, ens comprometem a activar-nos i col·laborar per augmentar l’ús del català en els nostres equips.
Els clubs, federacions i persones adherides fem una crida a tots els clubs esportius catalans, aficionats i aficionades, als jugadors i jugadores, entrenadors i entrenadores, àrbitres, famílies, joves, mitjans de comunicació i a la societat en general a sumar-se a aquest manifest. Enfortim junts el català en l’esport, en els clubs grans i petits. A cada ciutat, poble i barri del país.
Unim-nos tots i totes per l’esport en català! L’esport treu la llengua!
#ComparteixElCatalà
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)