Internacional

Umtiti eleva França

Un gol de cap del central blaugrana a la sortida d’un córner situa a França a la final del mundial vint anys després de guanyar el primer

Els de Robert Martínez van plantar cara fins a la fi

El mundial de Rússia ja té el seu primer finalista i per a molts el màxim favorit per aixecar el trofeu diumenge que ve a l’estadi Luzhniki de Moscou. Es tracta de França, que ahir va sortir vencedora d’un duel contra la Bèlgica del català Robert Martínez digne d’una semifinal mundialista. És cert que només hi va haver un gol, però no va faltar intensitat ni tensió fins al xiulet final. L’heroi francès va portar segell blaugrana: Samuel Umtiti. El central va aprofitar un servei de córner per elevar-se per sobre de la defensa belga i establir l’1-0 al començament de la segona part. Una jugada que referma la transcendència que està tenint la pilota aturada en aquest campionat. El resultat ja no es va moure a pesar que les ocasions es van succeir a totes dues àrees. En aquest escenari, va destacar el coratge belga, que no va cessar fins al xiulet final, així com la solidesa de la rereguarda francesa per contrarestar-ho. De fet, Umtiti, ben flanquejat per Varane, no només va ser decisiu a l’àrea rival sinó també a la pròpia. I és que el blaugrana va refusar un munt de pilotes perilloses, moltes de les quals filtrades per Eden Hazard, que va guiar l’atac dels de Robert Martínez. França, per la seva banda, va tenir en Kylian Mbappé el seu home més incisiu. Amb només 19 anys disputarà la final d’un mundial, que serà la tercera per a un combinat francès que guarda el bon record de la del 1998. Llavors aquella generació dels Zidane, Thuram, Henry i l’ara seleccionador, Didier Deschamps, va derrotar el Brasil a Saint Denis. Ara la dels Lloris, Umtiti, Pogba, Griezmann, Mbappé i companyia buscaran la segona estrella. El rival serà Anglaterra o Croàcia, que aquest vespre disputen la segona semifinal.

La cita d’ahir a l’estadi de Sant Petersburg s’advertia com una final anticipada. D’una banda, França s’havia plantat a les semifinals després d’haver superat pel camí l’Argentina de Messi (vuitens) i l’Uruguai de Suárez (quarts), mentre que Bèlgica va fulminar el Brasil (quarts). D’aquell duel Robert Martínez arrossegava ahir la baixa del lateral Meunier. Chadli va ser l’escollit del tècnic català per rellevar-lo, i també va donar entrada en l’onze titular a Moussa Dembélé per afegir múscul al mig del camp. El perill que atresoraven tots dos combinats ja es observar durant els primers 45 minuts a pesar de no marcar-se cap gol. Va ser una primera part d’alternatives, amb ocasions que es van succeir d’una a l’altra porteria. Primer van ser els belgues els que van portar la iniciativa sota la batuta de Hazard. Partint de la banda esquerra de l’atac, el davanter del Chelsea va erigir-se en una amenaça constant per a la línia defensiva francesa gràcies a la seva capacitat de desequilibri. Seva va ser la primera ocasió clara del duel –un xut ras que va sortir massa encreuat respecte a la porteria de Lloris en el minut 15–, a banda de generar oportunitats per a altres companys amb afinades centrades laterals que van obligar Umtiti a estar molt atent al tall. Van ser els millors moments dels diables vermells, que a punt van estar d’inaugurar el marcador. Ho va evitar Lloris, molt ràpid a l’hora de refusa una perillosíssima rematada a la mitja volta d’Alderweireld després d’un llançament de córner (22’). Per contra, França demostrava que en qualsevol moment podia donar un bon ensurt amb les acceleracions de Mbappé i la capacitat de Giroud per jugar d’esquena i rematar qualsevol pilota penjada a l’àrea. En aquest sentit, els de Deschamps van acabar millor la primera part i a punt van estar d’arribar al descans amb un gol a favor. Com havia fet abans Lloris, aquest cop va ser Courtois qui va evitar el gol en refusar amb els peus una rematada de Pavard. Lukaku, a qui li va costar entrar en contacte amb la pilota durant tot el partit, va arrencar la segona part amb un perillós cop de cap. Més encertat va mostrar-se Umtiti, l’encarregat d’inaugurar el marcador en rematar la pilota de cap després d’un córner (51’). El central blaugrana, va córrer al primer pal de la porteria de Courtois per avançar-se a Fellaini i va connectar la pilota al fons de la xarxa.

Bèlgica va acusar l’1-0 i durant uns minuts va mostrar-se perduda. De fet, els bleus van estar a punt d’aprofitar els tocs de genialitat de Mbappé –va deixar un cop de taló cap a Giroud per a la videoteca– per marcar el segon. Robert Martínez, conscient de la situació, no va tardar gaire a actuar i va moure la banqueta. Hi va haver reacció i els belgues van llançar-se a buscar l’empat. El va tenir a prop Fellaini en una rematada de cap (75’), i també Witsel, amb un xut des de mitja distància. Però França va exhibir un ofici digne d’un possible campió i van estar a punt de fer el segon gol en el temps afegit, quan els de Robert Martínez ja ho van arriscar tot.

ESTRATÈGIA

El gol d’Umtiti en un córner va reflectir el pes de la pilota aturada en aquest mundial

HAZARD I LUKAKU

El primer va guiar l’atac belga, mentre que al segon li va costar entrar en joc

ROBERT MARTÍNEZ

Va fer reaccionar l’equip després de l’1-0, però va topar amb l’ofici dels de Deschamps