Champions

BERNARDO SILVA

JUGADOR DEL MANCHESTER CITY

“El pla és guanyar al Bernabéu”

“El Barça de Messi sempre és el gran favorit perquè té Messi. EL PSG de Mbappé i Neymar serà allà. Com el Madrid, el Liverpool i la Juventus. I nosaltres tenim il·lusió”

“El Liverpool serà el just campió, però hauríem d’haver estat més a prop”

Guardiola és dels millors, parlen els resultats, però el que més valoro és poder aprendre cada dia d’ell
Per la meva posició al camp, sempre m’he fixat molt en la manera de jugar d’Iniesta, és una llegenda

Bernardo Silva visita avui el Santiago Bernabéu per disputar al rei de la Champions –com va definir Pep Guardiola el Madrid la setmana passada– l’eliminatòria de vuitens de final. I quan li ho recordes, al migcampista portuguès, se li il·lumina la cara, de la il·lusió que li fa. Ens rep a les dependències de la ciutat esportiva del City unes hores abans que se sàpiga la sanció de la UEFA al club per dopatge financer, un tema del qual tornaríem a parlar a la zona mixta del King Stadium, dissabte passat, després de la victòria contra el Leicester, però sobre el qual no es va voler pronunciar. Amb Bernardo la conversa flueix en castellà, perquè parla quatre idiomes.

Parla idiomes amb la mateixa facilitat que juga. Ho explica?
Bé, el portuguès em ve de bressol, és la llengua materna. L’anglès ja l’estudiava a l’escola i ara aquí, a Manchester, el practico més. El francès el vaig aprendre a Mònaco i el castellà de quan jugava a Portugal, on tenia molts companys espanyols. També a l’escola. I a més, és molt fàcil per als portuguesos.
Per la seva manera de jugar, semblaria que li hauria anat millor anar a parar a la lliga abans que a la Premier, no?
Podria ser, de fet sempre miro molt la lliga. Però també m’agradava molt des de jove el futbol anglès, sempre miro la Premier a la tele. M’encanta jugar a Anglaterra, per l’ambient, com viu la gent el futbol, com es competeix, la intensitat. Però és cert que algun dia m’agradaria jugar a Espanya, però ara com ara no tinc intenció de deixar el City.
És cert que de petit es fixava molt en Iniesta?
Sí, sempre va ser una referència per a mi. És una llegenda, un dels millors de la història i em fixo molt en la seva manera de jugar. Per la meva posició al camp és normal que busqués fixar-me en els millors i ell ha marcat una època.
Com ell, vostè també ha jugat en moltes posicions. Això el perjudica o li agrada?
A mi el que m’agrada és jugar. És veritat que m’han utilitzat sovint a les dues bandes. Sincerament, m’és igual. La meva zona natural és la dreta, però puc jugar a l’esquerra perquè vaig bé amb les dues cames. De petit, el meu pare em va fer practicar molt amb els dos peus i ara ho agraeixo.
S’imagina un dia jugant per al Barcelona?
Ara mateix, no, la veritat, però un dels meus reptes en el futur és jugar a la lliga espanyola i el Barcelona és un dels millors clubs del món. Però sincerament, ara no em passa pel cap. L’única cosa que tinc al cap és el partit del Bernabéu.
Sap que la meitat dels aficionats del Barcelona es vestiran avui de blau?
M’ho puc imaginar, la meitat per anar contra el Madrid i l’altra perquè deuen estimar molt Guardiola per tot el que els va donar.
Bé, no es pensi, no es pensi… El cas és que Zidane va dir que Guardiola és el millor entrenador. Com és treballar amb Pep?
N’aprens molt, cada dia. No sé si és el millor, però és dels millors i encara que els resultats parlen, el que més valoro és la possibilitat d’estar aprenent contínuament d’ell. Això és un valor brutal.
Ell té ja certa experiència com a jugador i com a entrenador al Bernabéu, però vostè quin partit espera?
Un partit molt complicat. És el Bernabéu, és el Madrid, un equip molt potent. Mires l’equip, línia per línia… És gairebé el mateix equip que va guanyar tres Champions seguides, això et dona molt. Benzema està fent una gran temporada, i té Kross, Modric, Valverde i una parella de centrals que em sembla molt forta, del millor. Tenen tretze Champions i tota l’experiència del món, el pes de la història. Són el Real Madrid i això sempre és difícil d’afrontar. Però tenim ambició i volem fer gols. Anem amb tot el respecte del món, però amb ambició perquè sabem que tenim certes qualitats que hem de defensar.
No m’imagino Pep canviant el guió del City al Bernabéu.
El nostre futbol intenta ser sempre el mateix, adaptant-nos a certs matisos del rival. Volem dominar el partit des de la pilota, buscar espais, controlar la possessió, dirigir el partit i crear moltes ocasions. El nostre pla al Bernabéu no serà gaire diferent.
Amb el principal objectiu?
És important tornar a Manchester havent marcat. L’any passat ens va penalitzar molt no fer-ho a Londres contra el Tottenham i al final ho vam pagar. Però per sobre de tot, anem a Madrid a guanyar el partit. La idea és aquesta, guanyar al Bernabéu.
El seu és un equip molt jove. Per a molts serà pràcticament el primer partit al Bernabéu.
Sí, per a mi sense anar més lluny. És cert. Som una plantilla jove, però no ens intimida. Al contrari, significa que ets on has de ser, que ha arribat el teu moment, perquè sempre hi ha una primera vegada per a un gran moment com aquest. Sabem les expectatives que genera aquesta eliminatòria i estem preparats, no ens espanta aquesta pressió.
Es juguen la temporada?
Bé, diumenge contra l’Aston Villa tenim una final, que seria un altre títol important per a nosaltres i per als nostres aficionats, que ho valoren molt, però és evident que la Premier ja és del Liverpool, la Premier se’n va anar. També estem competint per la Cup, que és una altra competició molt valorada a Anglaterra, però la Champions és un títol que el City mai ha guanyat i per a nosaltres aconseguir la final seria com per al Madrid guanyar-la. És a dir, que en certa manera ens juguem bona part de la temporada, sí. Si eliminem el Madrid i arribem a la final serà la millor temporada de la història del City.
Ja dona per campió el Liverpool. Això dels ‘reds’ és brutal. Hi troba explicació?
Ho estan fent molt bé. Són molt bons i en moments puntuals els ha sortit tot bé. Per això ja han guanyat la Premier. I dit això, molta gent pot pensar que és fàcil. Però no és gens fàcil, té molt de mèrit. Feia molts anys que no es guanyaven dues temporades consecutives la Premier i nosaltres ho vam aconseguir, així que veure el que està fent el Liverpool dona molt valor al que vam fer nosaltres abans. Tot i que és cert que alguna cosa hem fet malament aquesta temporada perquè hauríem d’estar més a prop, competir més. I això és culpa nostra. Però el que han fet té mèrit i hem de felicitar-los, són uns justos campions, res a dir.
Pel que fa a la Champions, qui diria que és el favorit?
El Barça de Messi sempre és el més perillós, perquè té Messi. Però continuo pensant que el PSG, amb Mbappé i Neymar, serà allà. Després hi ha el Madrid, el Liverpool, la Juventus. I nosaltres la volem i tenim aquesta il·lusió.
A Manchester tothom parla de la possibilitat que un dia Messi fitxi pel Manchester City, encara que només sigui per Guardiola.
M’encantaria jugar amb ell. He jugat amb Cristiano en la selecció, i poder dir que he jugat amb tots dos seria fantàstic. Dir un dia als meus fills: “Mira, el papa ha jugat amb Cristiano i amb Leo…” Però és difícil. De tota manera, jo l’estic esperant.
Per cert, ha parlat amb Cristiano del Real Madrid?
No. Segur que sap quin és el secret per fer mal al Madrid. I segur que en Pep també ho sap, en això no hi ha problema. Estem preparats per fer-ho. Una altra cosa és que ho aconseguim, però ho intentarem segur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)