Eurocopa

Un favorit és de Balaguer

Bèlgica, dirigit pel català Robert Martínez i número 1 del rànquing FIFA, debuta a Sant Petersburg contra Rússia

El de la Noguera vol donar continuïtat a la gran actuació dels ‘diables vermells’ en el mundial de Rússia

Balaguer és terra d’entrenadors. D’allà és Lluís Cortés, el tècnic que ha portat el Barça femení fins a un triplet històric aquesta temporada. Allà va néixer Robert Martínez, que avui dirigirà la selecció belga contra Rússia (21.00 h, Tele 5) en el seu debut en aquesta Eurocopa a Sant Petersburg. Serà la segona gran competició del català com a seleccionador belga, càrrec que ocupa des del 2016, quan va substituir Marc Wilmots després que un notable grup de joves i prometedors jugadors no passés dels quarts de final en el torneig continental que es va jugar a França. Els diables vermells van caure contra la sorprenent Gal·les i Wilmots va marxar després d’una dura baralla amb Courtois i algun enfrontament més amb altres jugadors.

Per treure tot el suc possible a una emergent i brillant generació de futbolistes, la federació belga va apostar per Robert Martínez. I l’aposta ha funcionat. Amb ell a la banqueta, la selecció belga ja va fer un gran mundial a Rússia ara fa tres anys, caient contra la posterior campiona, França, (1-0) en semifinals i assolint la tercera plaça final, la millor classificació de la història dels diables vermells, superant aquella recordada quarta plaça del mundial de Mèxic l’any 1986 amb els Ceulemans, Pfaff, Gerets, Vercauteren, Van der Elst i Scifo. Va arribar Robert Martínez a la selecció belga després de triomfar en la Premier League, primer amb el Wigan, club amb el qual va guanyar la Cup, i després amb l’Everton. I des de la seva arribada, Bèlgica no ha deixat de créixer amb aquella fornada d’excel·lents futbolistes que havien començat a treure el cap uns anys abans. Els De Bruyne, Lukaku, Witsel, Courtois i Eden Hazard, tots ells jugadors de l’anomenada generació d’or del futbol belga i que s’acosten ja a la trentena –alguns ja l’han superada–. Tots ells jugadors que fan de Bèlgica una de les favorites al títol continental. “No crec que siguem favorits. No veig favorits. Pel format, per jugar-se en molts països, per la situació. Crec que hi haurà sorpreses. Si hi ha un favorit, és Anglaterra, que jugarà sis dels set partits a casa. I això, en aquest torneig estrany, pot acabar sent un avantatge”, ha explicat el tècnic de Balaguer, amb contracte amb la federació belga fins al 2022. “A Bèlgica el que hi ha és molta il·lusió; aquest equip uneix tot el país, un país en què es parlen tres llengües”, continua. I explica quina està sent una de les claus de l’èxit de la seva selecció en els últims anys, un fet aconseguit pel català, que ha posat fi a les disputes històriques entre flamencs i valons dins del combinat. “Hem entès que tots hem de parlar un mateix idioma. Tots entenem el futbol d’una mateixa manera en una selecció mestissa que combina la força dels jugadors d’origen africà, la tècnica dels jugadors francòfons i la qualitat i capacitat defensiva dels flamencs”, diu el de Balaguer.

Amb aquesta perfecta combinació, Robert Martínez, que en les últimes setmanes ha recuperat com a ajudant el francès Thierry Henry, es presenta a l’Eurocopa amb Bèlgica com a número 1 del rànquing FIFA. I també amb la seva manera d’entendre el joc. Sempre amb Johan Cruyff com a referència, els diables vermells destaquen pel bon tracte de la pilota i l’aposta pel futbol ofensiu. El català vol que els seus equips siguin protagonistes. 40 gols van marcar en els deu partits de la fase de classificació, sense cedir ni un punt. Trajectòria immaculada. Però Robert Martínez també té influències del futbol anglès, on va triomfar com a jugador primer i com a entrenador després. Sense tancar-se en un sistema i tenint sempre present el tipus de jugadors que té, no li cauen els anells si ha de jugar amb tres centrals, perquè Bèlgica sempre ha estat un país amb bons centrals. I la sortida al contraatac per velocitat és una altra de les apostes del tècnic de Balaguer. Com també les accions a pilota aturada explotant la potència física de Romelu Lukaku. Amb tots aquests actius, Bèlgica debuta en el torneig com una de les grans favorites al títol. El principal actiu dels diables vermells és el seu entrenador. I és de Balaguer.

LA CLAU

Robert ha unit valons, flamencs i jugadors d’origen africà per lluitar per un objectiu

L’APOSTA

Seguidor de Cruyff i amb influència anglesa, combina dibuixos diferents

EXPERIÈNCIA

Homes con ara Courtois, De Bruyne i Lukaku arriben en plena maduresa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)