Territorial

La primera tria s’acosta

L’actual president, Joan Soteras, i els precandidats Juanjo Isern, Àlex Talavera i Pep Palacios esgoten les últimes 24 hores per aconseguir els avals que els converteixin en candidats oficials per a les eleccions del 22 de maig

Tot i que oficialment va arrencar el 22 d’abril en l’assemblea extraordinària a Mataró, la cursa electoral per la presidència de la Federació Catalana de Futbol fa mesos i mesos que ha començat, perquè els quatre precandidats fa mesos que es mouen per intentar aconseguir els suports necessaris per concórrer a les urnes en les eleccions que se celebraran el diumenge 22 de maig. El dia d’avui és determinant, ja que demà és el dia en què Joan Soteras, Juanjo Isern, Àlex Talavera i Pep Palacios, els quatre aspirants a la presidència de la federació, han de presentar els avals necessaris per fer el pas de precandidats a candidats oficials. La xifra que busquen tots és la de 121 avals, que representen el 10% dels clubs que formen part de la FCF. Pel bé dels precandidats, la xifra d’avals que presentin demà ha de ser superior a aquests 121, perquè ja va quedar demostrat el setembre del 2018, quan al precandidat Iván Carrilo la junta electoral li va invalidar 51 dels 130 avals que va presentar, que més val comptar amb un bon coixí. Per alguns, per molt que cada club inscrit en la Federació Catalana de Futbol tingui la potestat per entregar l’aval a les quatre candidatures si ho considera oportú, arribar a aquesta xifra no serà fàcil, i sembla complicat que tots quatre precandidats passin aquest primer tall, malgrat que el que sembla segur és que com a mínim hi haurà dos candidats que, quan dissabte la junta electoral, formada pels presidents del Cerdanyola, la FE Montgat i La Unión-Las Palmas FS, validi els avals, seran proclamats oficialment com a candidats a la presidència de la FCF.

Onze anys sense votar

Si es compleixen les previsions i com a mínim dos candidats presenten més de 121 avals vàlids, els clubs adscrits a la Federació Catalana de Futbol tornaran a votar onze anys després. Les últimes eleccions decidides a les urnes van ser el 2011, quan Andreu Subies va superar, per poc, Jaume Llauradó. Des de llavors el mateix Andreu Subies el 2016 i Joan Soteras el 2018 van ser els únics candidats a passar el tall.

Pep Palacios: “El canvi de debò”

O.R.

Exjugador professional de bàsquet, és el precandidat més desconegut en el món del futbol per no haver presidit mai cap club de pes dins del futbol català i ser l’únic que no ha tingut mai cap càrrec dins de la federació, ja sigui catalana o espanyola. President i fundador de l’Atlètic Sant Just, es presenta sota el lema El canvi de debò com el representant de tots els clubs petits i mitjans de Catalunya, que representen el 90% dels clubs adscrits a la federació. Envoltat d’un equip que formen presidents de clubs petits de tot el país, és el que s’espera que tingui més dificultats per passar el tall dels avals per la falta de recursos. El seu programa, però, va carregat de mesures. Vol limitar el sou del president a 60.000 euros i transformar les subvencions als clubs en descomptes directes, rebaixant les quotes dels equips i el cost dels arbitratges. En el pla de competició, vol que tots els clubs disputin la copa Catalunya i el seu gran objectiu és aconseguir un segon grup català de 3a divisió FEF.

Àlex Talavera: “Els clubs primer”

O.R.

Jugador en clubs com ara el Barça B, el Tenerife i el Nàstic, va acabar la seva carrera futbolística en el Cornellà, club en què va assumir la presidència el 2012 fins al febrer. Sota el lema Els clubs, primer, va ser el primer precandidat que es va començar a promocionar per les eleccions a la presidència de la federació catalana, però pel camí ha perdut alguns dels companys de viatge i no arriba a les eleccions amb la força que es podria esperar. És un aspirant ferm a passar el tall dels avals, però no es descarta que caigui de sorpresa. Ha assumit tot el protagonisme del seu equip durant la precampanya, i ha plantejat un nou model de gestió econòmica perquè els diners estiguin als clubs i no a la FCF. Per això eximirà de pagar costos federatius als clubs el primer any. La seva altra gran proposta és descentralitzar la federació, per tal que tots els clubs tinguin un tracte més proper. Promet transparència i la protecció dels clubs petits i de poble tot i venir del Cornellà, un dels clubs amb més jugadors de Catalunya.

Juanjo Isern: “Un canvi amb experiència”

O.R.

L’actual sotsdirector del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i exdirector del Servei Català de Trànsit va ser president de l’Europa i, durant 10 anys, vicepresident de la Federació Catalana de Futbol. De fet, va ser vicepresident de Joan Soteras, però va plegar per desavinences amb l’actual president. Parteix, sobre el paper, com el gran opositor a Joan Soteras i sembla que té assegurat passar el tall dels avals. S’ha envoltat d’un equip de professionals en tots els sectors, en què destaca la presència de Joana Ortega, exconsellera de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat. El seu principal objectiu és que la federació sigui molt més que l’ens que gestiona els clubs i faci un pas endavant institucionalment. Assegura més reconeixement per a la selecció i la seva proposta principal és que els membres de la junta no cobrin, a canvi que la inscripció dels equips sigui gratuïta. Amb el suport de la Pimec, promet una gestió econòmica més transparent i eficient.

Joan Soteras: “Guanya el futbol, guanyes tu”

O.R.

L’actual president de la Federació Catalana de Futbol aspira a la reelecció sota el lema Guanya el futbol, guanyes tu, i, en espera de conèixer els avals presentats per cada precandidatura, parteix com a principal favorit. A priori, com més candidats rivals hi hagi en les eleccions, el seu favoritisme creix, i és que la precampanya s’ha convertit en un “tots contra Soteras” arran de l’enrenou generat des de certs sectors per la seva gestió.

L’empresari sabadellenc, president des del 2018 i abans vicepresident, es torna a envoltar dels seus homes de confiança, com ara Jordi Bonet i Luis Quiñonero, actuals vicepresidents. Presenta com a gran aval la gestió econòmica feta després de la pandèmia, que li ha permès deixar a zero les pèrdues en els pressupostos. La seva gran arma durant la campanya electoral, a banda de la protecció dels clubs petits davant els grans clubs, serà la modificació del pla de competició, en què vol adaptar la competició al segle XXI per fer més atractives les competicions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)