Champions

La UEFA demana perdó als seguidors del Liverpool i el Madrid

La UEFA va demanar “sinceres disculpes a tots els espectadors que van haver d’experimentar o presenciar successos aterridors i angoixants” a la final de la Champions i va assegurar que investiga els fets per “assegurar que no es repeteixin”.

L’organisme va publicar aquest divendres els termes de referència per a la revisió independent que ha encarregat “immediatament després dels esdeveniments, per identificar les deficiències i responsabilitats de totes les entitats involucrades en l’organització de la final” i que “haurà de concloure’s en el termini més breu possible”.

“Cap aficionat al futbol s’hauria de veure en aquesta situació, i no ha de tornar a succeir”, va assegurar en un comunicat, hores després que el Real Madrid demanés explicacions pels “lamentables” incidents del 28 de maig passat a l’estadi parisenc de Saint Denis, on el club blanc va obtenir el seu catorzè títol en derrotar per 1-0 el Liverpool anglès. La final es va endarrerir més de mitja hora el seu començament per les retencions a l’entrada de l’estadi, ja que, segons les autoritats franceses, 35.000 persones van anar al recinte sense entrades o amb localitats falses i van pertorbar l’ordre públic en bloquejar les portes i impedir l’accés a aficionats amb localitats legals. Durant els incidents les forces de l’ordre van utilitzar gasos lacrimògens per intentar dispersar la multitud i el ministre francès de l’Interior, Gérald Darmanin, va assenyalar al Senat que unes 110.000 persones es van presentar a l’Estadi de França de Saint-Denis, quan només n’hi havia 75.000 entrades. La UEFA també va anunciar que els aficionats víctimes de robatoris o agressions durant els incidents podran presentar denúncies des dels seus països a les ambaixades de França

La UEFA ha recordat que la revisió independent, que serà dirigida pel portuguès Tiago Brandão Rodrigues, “té com a objectiu entendre el que va passar abans de la final, i determinar quines lliçons s’han d’aprendre per assegurar que no es repeteixin les accions i els successos de aquell dia”.

“La Revisió intentarà establir una imatge completa i una cronologia del que va passar durant el dia, tant dins de l’estadi com als voltants, incloent-hi l’anàlisi dels fluxos d’espectadors a l’estadi a través dels diferents punts d’accés”, afegeix .

Segons la UEFA, també examinarà tots els plans operatius pertinents relacionats amb la seguretat, la mobilitat i la venda d’entrades, així com altres a discreció del responsable de la Revisió, juntament amb la planificació i preparació de les entitats implicades per a la celebració de la final, fins i tot a llocs addicionals com els punts de trobada d’aficionats dels finalistes.

“La Revisió Independent té com a objectiu identificar qualsevol problema o escletxa en l’aplicació i el funcionament de les operacions i avaluar les funcions i responsabilitats de totes les entitats involucrades i l’adequació de la resposta als successos, per tal de fer recomanacions sobre les millors pràctiques per al futur per a la UEFA i les parts interessades”, va apuntar la UEFA.

En aquest informe comptarà amb totes les parts interessades, “incloent-hi, però sense limitar-s’hi, els grups d’aficionats, entre ells Football Supporters Europe, així com els dels dos clubs finalistes, els mateixos clubs finalistes, els espectadors en general, la Federació Francesa de Futbol, la Policia i altres autoritats públiques nacionals i locals i l’operador de l’estadi”.

Segons va precisar, ben aviat comunicarà més informació sobre com poden presentar els seus testimonis les parts interessades (a través d’una adreça de correu electrònic específica o d’un qüestionari en línia).

La Revisió, anunciada per la UEFA el passat 30 de maig, s’iniciarà immediatament i s’haurà de concloure en el termini més breu possible per produir una revisió completa dels fets i una vegada completat l’informe, i a fi de la transparència, serà publicat a la seva pàgina web (www.uefa.com).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)