1a divisió FEF

Una primera solució, però queden mil i un problemes

1a divisió FEF. La FEF anuncia que es tornarà als ‘play-offs’ a doble partit, però queda molt camí perquè la competició sigui viable econòmicament

La federació espanyola va anuncia ahir que ha fet oficial la proposta de recuperar a partir de la temporada vinent el format de play-off a doble partit. Ho va fer oficial en un comunicat després de la comissió de 2a divisió FEF celebrada ahir a Las Rozas, en què informava que el canvi afectarà també la 1a i la 3a divisió FEF.

És el pas que fa la federació després de les queixes de clubs, jugadors i aficionats per l’organització de les fases finals amb seu única, que han fet reaccionar l’ens per recuperar el format tradicional amb eliminatòries a doble partit jugant-se als estadis de cadascun dels equips.

Una mesura necessària per als clubs un cop la pandèmia ja no afecta el transcurs de les competicions, però que no soluciona, ni de bon tros, les complicacions que ha provocat l’adaptació a la nova categoria aquesta temporada.

Molt per millorar

La 1a divisió FEF va aparèixer fa més d’un any per suplir l’antiga 2a divisió B, que era deficitària. Era una aposta de la federació espanyola, amb el president de la federació catalana, Joan Soteras, com a màxim responsable, amb l’objectiu de reduir el nombre de clubs de la tercera categoria estatal, professionalitzar-la i crear un producte atractiu i sostenible per als clubs.

Millorar en infraestructures, oferir un rendiment de màrqueting i audiovisual molt més gran, impulsar que les entitats que en formen part es vertebrin com a clubs professionals, obligar a respectar un salari base mínim per als futbolistes, contractes professionals... Tot, promeses i intencions que no s’han pogut complir. I és que després de només una temporada –de fet es va poder comprovar tan sols començar-la–, la nova categoria és igual d’insostenible econòmicament que l’anterior.

És cert que hi ha hagut una gran millora: el producte. Esportivament, la 1a FEF és molt més atractiva que l’anterior 2a B. Ara bé, el bon producte no s’ha comercialitzat gens bé. És evident que la FEF havia de donar-li rendibilitat al que tenia, i no ho ha aconseguit. Començant pels drets televisius, l’objectiu que es van plantejar a l’inici era recaptar, com a mínim, 15 milions d’euros, però els van acabar venent a última hora per uns 9 milions a Fuchs Sports, una empresa amb seu a Luxemburg i sense experiència prèvia a l’Estat espanyol. Una reducció d’ingressos de més d’un 30% respecte al que s’esperava. I a això cal sumar-hi que Fuchs Sports el que va fer és cedir els drets a Footters, que és qui els ha explotat. Una plataforma de streaming que ha demostrat no tenir la capacitat ni la garantia d’una mínima qualitat d’emissió, fet que ha devaluat clarament la competició.

A aquests problemes cal sumar-hi els de màrqueting, ja que la FEF tampoc ha estat capaç de trobar patrocinis per potenciar el producte i trobar ingressos extra. En total, els clubs van percebre prop de 300.000 euros provinents de la FEF, una xifra que per a molts clubs no suposava ni un 20% dels seus ingressos totals. Després d’una reunió entre la FEF i els clubs el mes d’agost passat, l’última prèvia a l’inici de la competició, molts clubs i representants d’aquests alertaven que la nova 1a FEF continuaria sent una categoria deficitària i poc sostenible, que seria impossible pagar totes les despeses que generava i que continuaven estan molt lluny del futbol professional. No s’equivocaven.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)