Més futbol

Tres dies de dol per Pelé

El Brasil. El fèretre serà traslladat diumenge fins a l’estadi del Santos FC, on es farà la vetlla pública. Abans de ser enterrat, el cos del jugador recorrerà la ciutat en un seguici fúnebre

El govern brasiler va decretar ahir tres dies de dol oficial per la mort de Pelé, que s’estenen a set a l’estat de São Paulo, on hi ha el municipi de Santos. Per exprés desig de la família, el funeral començarà el 2 de gener per no fer ombra a la investidura de Lula da Silva com a nou president de la República, que tindrà lloc a la capital, Brasília, el primer dia de l’any. Aquell mateix vespre, el fèretre amb el cos d’O Rei sortirà de l’hospital Israelita Albert Einstein de São Paulo en direcció a Vila Belmiro, l’estadi del Santos FC, on Pelé va començar la seva carrera esportiva. El mateix camp que va ser testimoni del seu ascens com a jugador fins a convertir-se en el millor futbolista de la història serà l’escenari de la vetlla pública durant 24 hores. Finalment, dimarts un seguici fúnebre recorrerà la ciutat de Santos i passarà per davant de la casa de dona Celeste, la mare centenària de Pelé, fins a arribar al cementiri.

No és casualitat que el funeral de l’etern camisa 10 estigui marcat per l’agenda política, i és que el Brasil no només diu adeu a l’artífex de les tres primeres estrelles que llueix la samarreta verde-amarela, sinó a tot un símbol nacional. Hi ha una dita popular que diu que “tot és discutible, menys Pelé”, una mostra evident de la figura intocable en la qual es va erigir quan encara era un futbolista en actiu, un estatus que la mateixa dictadura brasilera (1964-1985) es va encarregar de crear i mantenir. I és que no hi ha res millor que els èxits d’un esportista per cobrir tots els problemes econòmics i socials que assolen un país i, de retruc, legitimar els governs. Al cap i a la fi, el món va situar el Brasil en el mapa gràcies a les gestes d’Edson Arantes do Nascimento, un jove negre de classe baixa que de nen treballava netejant botes i que, en descobrir el seu do, va aconseguir meravellar tota la humanitat. Pelé ha estat el major ambaixador del Brasil, un país construït arran del futbol des de mitjan segle XX i on fins avui la selecció brasilera és la màxima representació del país de fronteres enfora.

SÍMBOL NACIONAL

Pelé ha estat el major ambaixador d’un país construït arran del futbol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)