Més futbol

Mor Just Fontaine

Just Fontaine, una de les llegendes del futbol francès i posseïdor del rècord de gols marcats en un mundial, amb 13 gols a Suècia 1958, va morir als 89 anys, va anunciar aquest dimecres la seva família.

Nascut el 1933 a Marràqueix, a l’antic Protectorat Francès del Marroc, Fontaine va ser un davanter centre clàssic que es va convertir ajuntant amb Raymond Kopa a la gran figura de l’Stade de Reims dels anys 50 i començaments dels 60.

Al capdavant del Reims va protagonitzar duels èpics a Copa d’Europa contra el Real Madrid, primer amb Kopa al seu costat i després amb aquest a l’equip blanc.

Tots dos clubs van protagonitzar la final de la Copa d’Europa del 1959, amb victòria madridista per 2-0, un torneig en què Fontaine va ser el màxim golejador amb deu gols.

Amb l’equip nacional francès va marcar 30 gols a 21 partits. La seva gran gesta va ser marcar 13 gols durant el mundial del 1958 jugat a Suècia, un rècord absolut que segueix sense ser superat 64 anys després. En aquest mundial, França va ser eliminada en semifinals per acabar tercera, baixada per Brasil d’un emergent Pelé que es va emportar el títol. Brasil va guanyar França 5-2 en aquesta semifinal, amb un triplet de Pelé, llavors de 17 anys. Fontaine, que va marcar un gol, va dir després: “Quan vaig veure jugar Pelé, vaig pensar a penjar les botes”.

A la lliga francesa va marcar 164 gols en 200 partits. Però dues fractures gairebé consecutives a la cama esquerra (una doble el 1960 i una altra simple el 1961), van forçar la seva retirada el 1962 amb només 29 anys.

Com a entrenador, destaquen dues trobades com a seleccionador francès en sengles amistosos i tres temporades (1973-76) al gairebé recent fundat Paris Saint-Germain, al qual va dirigir durant el seu ascens a primera divisió el 1974. També va ser seleccionador nacional del Marroc el 1979 -81 i va entrenar altres clubs gals.

També va fundar el 1961 la Unió Nacional de Futbolistes Professionals de França.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)