Llagostera

MARTÍN PALERMO

EXDAVANTER ARGENTÍ I ACTUAL ENTRENADOR DE L'ARSENAL DE SARANDÍ

“Per trencar la mala ratxa han d'estar alliberats mentalment”

“Els davanters vivim del gol, però no oblidem com marcar-ne d'un dia per l'altre”, diu Martín Palermo, que va estar deu partits seguits sense marcar amb el Boca Juniors en el seu últim any com a jugador

“Als atacants del Llagostera, els diria que estiguin convençuts i segurs d'ells mateixos”

Jo, quan vaig marcar el primer gol, em vaig alliberar fins a tal punt que en vaig marcar sis en els següents set partits

Martín Palermo (La Plata, 7/11/1973) es va fer un tip de marcar gols en la seva etapa com a jugador –és el màxim golejador històric del Boca Juniors–. Tot i això, l'ara entrenador de l'Arsenal de Sarandí també va viure l'altra cara de la moneda i va tenir llargues ratxes en què va estar negat amb el gol, un problema que ara tenen la majoria de davanters del Llagostera. Des de l'Argentina, i sempre salvant les distàncies, El Loco Palermo explica què poden fer els atacants del Llagostera per tornar a veure porteria contra el Betis, equip amb el qual l'exdavanter va jugar la temporada 2003/04.

Comencem per vostè. Com va la nova vida d'entrenador?
Bé, és una experiència nova. Primer vam començar entrenant el Godoy Cruz i ara ja fa més de sis mesos que dirigeixo l'Arsenal de Sarandí. Estic content, encara estic aprenent, perquè entrenar no és fàcil.
Troba a faltar vestir-se de curt?
Ja no gaire, els primers mesos després de retirar-me em va costar una mica, però ara ja sé el lloc que ocupo i ho porto bé. A vegades sí que l'adrenalina i l'ansietat que es viuen en certs partits et fan venir ganes de ser al terreny de joc, però ara m'he de limitar a entrenar.
De gols, en va marcar a cabassos, però també va tenir alguna mala ratxa amb el gol, el mateix que els passa als jugadors del Llagostera en aquest inici de curs. Què els aconsellaria per revertir aquesta situació?
A mi també em va passar en el meu últim semestre com a jugador, en què vaig arribar a estar deu partits sense marcar. En aquests casos, s'ha de mantenir la calma, la tranquil·litat. Els davanters sabem que vivim del gol, però també que marcar-ne no s'oblida d'un dia per l'altre. Només has d'estar tranquil i preparat per ser al lloc oportú en el moment adequat. És molt important mantenir la ment alliberada i no estar condicionat per la teva mala ratxa. Pel fet d'estar uns quants partits sense marcar no has d'abaixar el rendiment, no pot ser que l'ansietat et generi més imprecisions, en tots els sentits.
Així no només és qüestió de treballar amb més intensitat en els entrenaments setmanals?
Fins a un cert punt. Pots quedar-te després de l'entrenament i seguir treballant, però sense abusar, ja que crec que és més un tema mental. Com més et carregues, pitjor, perquè t'obsessiones i no serveix de gaire res.
També deu ajudar-hi el fet de continuar fent vida normal fora del terreny de joc, oi?
Pots quedar-te a treballar més després de l'entrenament, però no n'has d'abusar, perquè també has de cuidar la ment i pensar que en algun moment la mala ratxa s'acabarà. Només has d'estar convençut i segur que el gol tornarà. És molt important fer una vida normal a fora, però a mi, pel fet de jugar en el Boca, m'era difícil, perquè sempre em comentaven els gols que fallava [riu].
Què me'n diu, de deixar-se ajudar per un psicòleg esportiu?
Depèn. Jo, en el Boca, en tenia una i no era una obligació, però l'any 1999, quan em vaig fer la primera lesió al genoll, hi vaig acudir i em va ajudar molt, i a partir de llavors sempre més vaig estar en contacte amb ella. En aquest cas, crec que el que diria als davanters és que estiguin tranquils, serens, i que no es passin de revolucions.
Com bé deu saber les ratxes golejadores poden passar de ser dolentes a brillants en un tancar i obrir d'ulls. De vegades només fa falta marcar el primer perquè augmenti la confiança...
I tant! Jo, quan vaig marcar el primer, em vaig alliberar fins a tal punt que en vaig fer sis en els següents set partits. Quan trenques la ratxa, ja no te'n recordes, que et costava fer gols.
Va tastar el futbol espanyol jugant amb el Vila-real i el Betis a primera divisió i amb l'Alavés a segona A, que és on juga el Llagostera aquest curs. Què en recorda, d'aquesta categoria?
Era un futbol molt dinàmic, les jugades eren molt ràpides, a un, dos o tres tocs. Potser per això em va costar una mica adaptar-me i, parlant de quan jugava a primera, el fet de trencar-me la cama celebrant aquell gol contra el Llevant en la copa em va perjudicar i després se'm va fer molt difícil sobreposar-me i tornar a començar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)