Amb la idea d'un camp base
El Llagostera treballa en el disseny d'una ciutat esportiva i la prioritat és ubicar-la a la població d'origen del club
El futbol de base també podria treure molt rendiment de les noves instal·lacions
El Llagostera ha gaudit d'unes condicions òptimes d'entrenament a Palafrugell aquesta temporada, però en el camí cap a la consolidació del club de la Costa Brava en el futbol professional, l'entitat presidida per Isabel Tarragó i dissenyada a nivell esportiu per Oriol Alsina vol fer un pas més: construir una ciutat esportiva de la seva propietat i disposar d'un centre d'operacions únicament llagosterenc: “Estem valorant fer una ciutat esportiva, i ens agradaria tirar-ho endavant com més aviat, millor”, explica el director esportiu, Oriol Alsina, que no descarta que les noves instal·lacions puguin entrar en funcionament de cara al curs que ve. L'obra, d'una magnitud important, vindria condicionada en primer lloc pel fet de trobar un emplaçament adequat, i en segon lloc, per la despesa que caldrà fer: “En l'aspecte econòmic estem pendents que es concreti tot el tema dels nous ingressos pels drets de televisió. Si s'apliquen aviat i l'import augmenta de cara al curs que ve, doncs ho podrem tirar endavant més fàcilment”, va explicar Alsina.
Si pot ser, a Llagostera
La prioritat del club llagosterenc seria establir aquest centre d'operacions a la població que els va veure créixer, tot i que l'entitat blaugrana no descarta cap opció: “No hi ha cap lloc decidit. Ens agradaria fer-ho a Llagostera, i així ho intentarem, però si hem d'anar a un altre punt de la Costa Brava també ho farem. Tenim constància que diverses poblacions i ajuntaments estarien interessats a acollir-nos, ja que creiem que seria bo per al poble”, remarca Alsina.
L'actual alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, confirma que és un projecte que podria beneficiar la població: “Oficialment no s'ha entrat ni engegat res sobre aquest tema, però oficiosament sí que ens ha arribat la voluntat del club de fer una ciutat esportiva al poble. Des de l'Ajuntament no ho podem promoure, però si el Llagostera té aquesta inquietud trobarà un Ajuntament obert a la conversa i a la negociació”, va explicar Santamaria, immers de ple en la campanya electoral.
Tot i que no s'han mirat emplaçaments, des d'alcaldia s'indica que a Llagostera hi ha molts terrenys vàlids però pocs de propietat municipal: “Tot això s'hauria de parlar a partir del moment en què s'entrés una petició oficial a l'Ajuntament”, remarca Fermí Santamaria.
I com seria?
Després d'un primer any a la 2a divisió A, el cos tècnic llagosterenc ha pogut detectar què cal per preparar els partits i entrenar una plantilla professional, i aquestes necessitats són les que es mirarien de cobrir en la primera fase de la construcció de la nova ciutat esportiva: “La idea seria disposar de dos camps de gespa natural i també un de futbol 7 per a la canalla. A banda d'això, la idea seria créixer a poc a poc”, comenta Alsina.
I és que més enllà d'un centre d'operacions per al primer equip llagosterenc, el planter del club blaugrana també se'n podria beneficiar si s'acaba instal·lant el projecte a la població del Gironès. Ara mateix, el Llagostera disposa de catorze equips en la base, més dos conjunts amateurs que competeixen en la segona i la tercera catalana.
A l'espera del nou dibuix del consistori que quedarà definit diumenge que ve, l'actual alcalde veuria amb bons ulls que la vinculació entre el club de futbol i el poble que els dóna nom es reforcés: “El poble tenia clar que amb l'ascens i la impossibilitat de jugar a Llagostera, l'impacte seria mínim. El que sí que s'ha aconseguit és que el poble es conegui a tot l'Estat gràcies a una gran temporada i a una gestió impecable”, va explicar l'alcalde, que va afegir: “No és un projecte que pugui portar gaires problemes, sinó més aviat beneficis. Ens interessa la promoció de l'esport des d'un vessant social, i si ens ho plantegen és obvi que ho considerarem.”
Cap a la concentració
El Llagostera s'ha caracteritzat pel fet de portar el nom de la població del Gironès, entrenar-se a Palafrugell i jugar els seus partits a Palamós. Aquests factors els van portar a acceptar la inclusió del concepte Costa Brava en el nom, una vinculació amb el territori que no es perdria de cara a la temporada vinent. El club llagosterenc, de fet, ha aconseguit augmentar força la seva massa social gràcies a la bona acollida que ha tingut en pobles del Baix Empordà com ara Platja d'Aro, Calonge i també Palamós i Palafrugell.
El cost total que ha hagut de pagar el Llagostera aquesta temporada per poder entrenar-se a Palafrugell ha sigut aproximadament d'uns 25.000 euros, un preu que es va pactar l'estiu passat. L'Ajuntament va acceptar rebaixar a la meitat l'import que preveuen les ordenances municipals per utilitzar l'estadi municipal, ja que es va considerar que la població també tindria un benefici amb aquest acord. El contracte preveia que el club llagosterenc podria utilitzar les instal·lacions un màxim de quatre dies a la setmana. El cost de l'exili llagosterenc augmenta fins als 6.500 euros mensuals, ja que per jugar a l'estadi Palamós-Costa Brava, el Llagostera paga 4.000 euros cada mes.
ELS PROTAGONISTES
L'opció de Palafrugell es manté oberta
El fet de plantejar-se construir un camp d'entrenament propi no significa que el Llagostera hagi decidit marxar de Palafrugell. El que sí que és clar és que aviat, i sobretot si la construcció de la ciutat esportiva es demora per alguna raó, el club presidit per Isabel Tarragó haurà de tornar a negociar si el Josep Pla i Arbonès es manté com a centre d'operacions, ja que l'estiu passat es va firmar contracte per un any: “Hi estem molt bé i ens cuiden molt. Estaríem encantats de continuar-hi perquè el tracte és magnífic”, explica Alsina. A Palafrugell, el Llagostera hi realitza la majoria d'entrenaments, i més enllà del Josep Pla i Arbonès també han utilitzat de manera esporàdica el camp del Gregal, de gespa artificial. Més enllà de l'activitat esportiva, a Palafrugell també s'hi duen a terme cada setmana les rodes de premsa prèvies als partits de lliga, així com també la presentació de diversos acords amb futbolistes i patrocinadors o actes del club.