Girona

Apostes de tots els colors

El nigerià és el divuitè jugador de fora de l'Estat espanyol que ha tingut el Girona en vuit cursos a 2a A

La majoria d'estrangers que han arribat a Montilivi ho han fet després d'un mal any o eren melons per obrir, i els fracassos han estat superiors als èxits

Menys d'Oceania, han vingut de tots els continents: Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica

Cinc argentins (dels quals quatre han estat fracassos sonats), dos portuguesos (que també van passar per Montilivi fent més pena que glòria), un serbi, un francès, un andorrà, un paraguaià, un veneçolà, un brasiler, un japonès, un marroquí, un congolès i un camerunès són els jugadors nascuts fora de l'Estat espanyol que ha tingut el Girona en vuit cursos a segona A. Ara s'hi ha afegit el nigerià Chidibiere Nwakali, que ha ampliat el ventall. El seu rendiment el curs 2015/16 dirà si l'aposta ha estat un èxit, ha fracassat o s'ha quedat a mig camí. De moment, la balança del que han aportat els futbolistes estrangers –cridats a marcar diferències– s'inclina clarament cap al costat negatiu. De fet, el Girona s'ha hagut de menjar literalment alguns fitxatges que ni tan sols han pogut debutar (Omgba i Biancucchi), tot i que n'hi ha d'altres que segurament és millor que no ho haguessin fet.

Despotovic i Lejeune

Són els dos jugadors de fora que més han donat al Girona. Sobretot Despotovic, que semblava que anava de baixada quan va aterrar a Montilivi i aquí es va rellançar. Els seus 18 gols no només van contribuir que el Girona fes un curs notable, sinó que el serbi es va revalorar i el club el va traspassar a final del curs 2010/11 a l'Urawa Red Diamonds japonès per 700.000 euros, una xifra rècord per al club gironí (posteriorment, Despotovic va fitxar pel Sidney i el curs passat el va acabar a l'Alavés, ja lluny dels números de Girona). També Florian Lejeune es va retrobar amb la seva millor versió el curs passat a Montilivi, on va arribar després d'una temporada força discreta a l'Stade Brestois. Molts equips se l'han rifat aquest estiu (la clàusula de rescissió, de 300.000 euros, era llaminera), però se l'ha endut el Manchester City, que l'ha deixat un any més cedit al Girona, que no ha fet públic si el club anglès ha pagat traspàs ni tampoc si s'ha fet càrrec de la nòmina del defensa francès.

L'altre jugador estranger que ha donat diners al club de Montilivi és el japonès Ibusuki Hiroshi, que malgrat no haver jugat amb assiduïtat al Girona (només sis partits a segona A amb 18 anys, abans d'anar cedit al Saragossa B i al Sabadell) sí que va donar rèdits econòmics, ja que el Sevilla el va fitxar per 100.000 euros.

Acuña, Moha i Ponzo també han estat casos rellevants. El rendiment que ha donat el paraguaià a Girona no l'ha igualat ni al Watford, ni a l'Osasuna ni a l'Olimpia (ni tampoc a Mallorca). Moha va viure a Montilivi una segona joventut i pel que fa a Ponzo, la sortida per la porta del darrere no va esborrar els grans cursos que hi va fer a sota els pals.

Un rosari de jugadors forans a prova

L'hongarès Bence Mervo (foto), màxim golejador en el recent mundial sub-20, ha estat un dels últims jugadors estrangers que ha estat a prova al Girona. El davanter agradava, i molt, però el club de Montilivi no li va acabar trobant encaix a la plantilla i el punta ha acabat en la lliga suïssa, en el segon equip del Sion. Amb Mervo, el Girona havia reprès una pràctica que havia estat molt estesa a Montilivi en els primers anys a segona A, tot i que ben pocs acabaven convencent en els entrenaments i acabaven marxant. En el primer curs del Girona en la divisió de plata (2008/09), amb Javi Salamero a la direcció esportiva i Raül Agné a la banqueta, fins a vuit jugadors van desfilar per Montilivi. Menys Hiroshi, tots van acabar descartats i de cap d'ells se n'ha sabut gaire res més. Van ser els casos de Hamadi Jawara (Gàmbia), Boti Demel (Nigèria), Constantino Junior (Brasil), Ernesto Mariano Chirumbolo (Argentina), James Mason (Camerun), Pellumb Jusufi (Croàcia) i Kareem Kazeem (Nigèria). Posteriorment, s'ha anat racionant aquesta pràctica, tot i que el curs 2010/11 va ser cridanera la presència de Wang Fei i Tan Tiancheng (Xina), captats amb la intenció que inversos d'aquest país es decidissin a construir la famosa ciutat esportiva. Tots dos van sortir per la porta del darrere, com Franck Songo'o (Camerun) i Nikolai Nikezic (Montenegro), el curs 2011/12. Qui sí que va arribar a tenir fitxa va ser Walid Cherfa (Algèria), que va ser el primer fitxatge del Girona 2010/11, però el club li va rescindir el contracte abans del 31 d'agost, i no va arribar ni a debutar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)