Girona

De Montilivi cap a l'elit

Rubi es converteix en el primer entrenador que, després de dirigir el Girona a segona A, té l'oportunitat d'asseure's a la banqueta d'un equip de primera divisió

De la desena de tècnics que han passat per Montilivi els últims vuit anys, n'hi ha quatre sense equip després de l'acomiadament sobtat d'Olmo a Bahrein

L'aposta del Llevant per Joan Francesc Ferrer Rubi converteix el maresmenc en el primer entrenador que, després de dirigir el Girona a 2a A, tastarà la màxima categoria del futbol espanyol amb la responsabilitat principal a la banqueta. Per Montilivi, han passat alguns entrenadors que han tingut després responsabilitats prou significatives –destaca Narcís Julià, que va canviar la banqueta de Montilivi per la secretaria tècnica del Barça–, però cap havia arribat a fer el pas que va fer ahir Rubi, que ja havia fet una primera passa endavant quan va deixar el Girona per integrar-se al cos tècnic del Barça, cridat per Tito Vilanova.

Rubi, que té com un dels seus grans actius la magnífica temporada 2012/13 que va completar al capdavant del Girona –l'equip va lluitar per l'ascens a primera, frustrat en l'eliminatòria final contra l'Almeria–, rep ara un encàrrec molt atractiu, després que l'estiu passat el Valladolid decidís prescindir-ne. El maresmenc ha firmat un contracte fins al 30 de juny, però amb l'opció de prorrogar-lo per dos cursos més. El Llevant, que va acomiadar Lucas Alcaraz, és últim, però amb els mateixos punts que els altres dos equips que ocupen zona de descens i a tres punts de la zona de salvació.

“No tornaré boig l'equip”

Presentat ahir a la tarda, abans de dirigir el primer entrenament per començar a preparar el debut en el derbi a Mestalla, Rubi va explicar que les primeres idees que pensa transmetre a la plantilla seran molt bàsiques: “No tornaré boig l'equip”. Alcaraz solia jugar amb tres centrals i dos carrilers, i el més normal és que Rubi recuperi la línia defensiva de quatre homes i, probablement, més elaboració del joc, sense voler ser radical. “La nostra filosofia de joc no és només el bon tracte de la pilota, sinó tots els aspectes. El nostre joc ha de ser vistós però també pràctic; ho barrejarem tot.” Rubi treballarà al conjunt granota amb Xabi Gil (preparador físic) i Manel González (ajudant), que ja formaven part del seu cos tècnic a Montilivi. També continua com a segon entrenador l'osonenc Jaume Torras, com a Valladolid.

Quatre a segona A

Dels deu entrenadors que han passat per la banqueta de Montilivi des de l'ascens a segona A, n'hi ha dos que continuen a la categoria –Raül Agné i, òbviament, Pablo Machín– i dos més que van treballar-hi un cop fora de Girona –Javi Salamero i Miquel Olmo, tots dos a Sabadell–. Olmo, com Ricardo Rodríguez, va provar sort en una lliga llunyana, però l'experiència a Bahrein només li ha durat un partit, ja que ahir el Manama el va acomiadar just després del primer duel. I Cristóbal Parralo s'ha centrat en el futbol de base, a la Damm. N'hi ha tres –Narcís Julià, Josu Uribe i Javi López– sense equip.


javi SALAMERO


RICARDO RODR.


JAVI LÓPEZ


Miquel olmo


Raül Agné


rubi


NARCÍS JULIÀ


JOSU URIBE


PABLO MACHÍN


CRISTÓBAL


Tenerife (2a A)


Llevant (1a)


sense equip


sense equip


sense equip


Damm (juv.)


sense equip


Girona (2a A)


Llagostera


Tailàndia

PRESENT I FUTUR

Rubi firma un contracte fins al juny, amb opció d'ampliar-lo per dos cursos més
Girona:
2008/09 (jornades 1 a 37); 2010/11 (sencera) i 2011/12 (j. 1 a 20)
Repescat a la categoria:
Entre les dues etapes a Girona, havia estat al Recreativo (2009/10). I, després de Montilivi, se'n va anar al Cadis, a segona B (2012/13 i 2013/14). Va estar onze mesos sense feina fins que el Tenerife li va tornar a obrir les portes de segona A, el febrer del 2014. Un cop l'equip es va salvar, el de Mequinensa va renovar el contracte.
Girona:
2008/09 (jornades 38 i 39); 2011/12 (j. 32 a 42)
A l'àrea esportiva:
Dues marxes de Montilivi van precedir les experiències al Nàstic (a 2a B, el curs 2012/13) i al Sabadell (a 2a A, 2013/14), tot i que en cap de les dues va acabar la temporada. Ara, s'ha integrat al Llagostera, però no directament amb responsabilitat en l'activitat diària del primer equip sinó a la direcció esportiva, també de la base.
Girona:
2008/09 (jornades 40 a 42)
Breu experiència llunyana:
Després del Girona, va passar pel Terrassa (2009/10, a 2a B) i va tornar després a 2a A amb el Sabadell, primer com a ajudant de Salamero i després, de primer (13/14 i 14/15). Acomiadat el novembre del 2014, va decidir més endavant fer les maletes a la lliga de Bahrein amb el Manama, que el va destituir ahir després del primer duel.
Girona:
2008/09 (jornades 1 a 37); 2010/11 (sencera) i 2011/12 (j. 1 a 20)
Fent carrera a la base:
El pas de pel Girona va ser efímer, i després Cristóbal ja no va tornar a cap més banqueta d'un club professional. En canvi, ha fet molt bon paper en la base, des que va assumir la direcció tècnica i l'equip de divisió d'honor juvenil de la Damm, que va aconseguir el curs passat classificar-se per a la copa per primera vegada en 21 anys.
Girona:
2009/10 (jornades 10 a 42)
Responsabilitat al Barça:
Després d'aconseguir la salvació amb el Girona, l'estiu del 2010 Julià es va integrar al Barça, com a secretari tècnic de l'àrea professional. Mà dreta d'Andoni Zubizarreta, va assumir molta responsabilitat en un equip que completava Albert Valentín, fins que Bartomeu va decidir prescindir-ne el gener del 2015.
Girona:
201/12 (jornades 21 a 31)
Un salt enrere:
Després d'un pas efímer i gens productiu a Montilivi (11 partits) en una categoria que coneixia molt bé, Josu Uribe va ‘baixar' a segona B i va fitxar el 2013 per l'Avilés. En el primer curs, va lluitar per l'ascens i va ser eliminat pel Llagostera en la segona eliminatòria del ‘play-off‘. En el segon, va ser acomiadat al març.
Girona:
2012/13 (sencera)
Passes endavant:
Va deixar el Girona, després d'una temporada magnífica i de lluitar per l'ascens a primera, seduït per Tito Vilanova per integrar-se al cos tècnic del Barça. L'estiu passat, el Valladolid el va contractar amb l'objectiu de pujar a primera, però va quedar eliminat en el ‘play-off'. Ara, té l'oportunitat de liderar una banqueta de primera, al Llevant.
Girona:
2013/14 (jornades 1 a 18)
Una lliga exòtica:
Després d'una segona etapa curta a Montilivi, Ricardo Rodríguez va decidir marxar a Tailàndia, en una lliga on van anar diversos jugadors espanyols. Va començar al Ratchaburi, un club més modest, però ara fa un any l'asturià va fer un pas més a la mateixa lliga i va fitxar com a entrenador del Bangkok Glass.
Girona:
2013/14 (jornades 19 a 29)
Passes enrere:
Una llarga experiència a la categoria l'avalava, però el pas per Girona va ser del tot improductiu. I des d'aleshores, tampoc ha tornat a realçar la seva carrera com a entrenador. De fet, la temporada passada el Celta el va fitxar per revifar el filial, a 2a B, però va ser destituït després de deu derrotes (les cinc últimes, seguides) en disset jornades.

EL COS TÈCNIC

S'endú Xabi Gil i Manel González, que ja eren a Girona, a més de Jaume Torras
Girona:
2013/14 (jornades 30 a 42); 2014/15 (sencera) i 2015/16
Llarga durada:
Va arribar a Montilivi sense gaire soroll, en la seva primera experiència lluny de Sòria, i va ser l'arrtífex de la permanència el curs 2013/14. Després, vva liderar l'equip des de la banqueta en la millor temporada de la història del Girona. El club li ho va premiar amb una renovació a llarg termini, fins al juny del 2018.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)