Girona

Un malefici que no té final

L'equip gallec s'endú els tres punts de Montilivi amb un sol xut entre els tres pals i eleva a vuit el nombre de partits seguits del Girona sense guanyar al seu estadi

Els de Pablo Machín van llençar la primera part, però quan havien fet mèrits de sobres per avançar-se després del descans va arribar el 0-1 (81')

Doncs no es va tancar el cercle. I la ferida, lluny de cicatritzar-se, es va agreujar. Evidentment, la nova garrotada que va rebre ahir el Girona a mans del Lugo és incomparable a la de la passada temporada, però és un altre senyal que el malefici que l'equip gallec va sembrar fa cinc mesos a Montilivi continua vigent i que se'n veu el final. Són ja vuit partits oficials seguits del Girona sense guanyar a l'estadi, on tothom suca encara que no s'ho mereixi, com ahir el Lugo, que en va fer prou amb un sol xut entre els tres pals per endur-se el triomf. El pitjor local de la segona A –els gironins, a més, són els únics que no han guanyat ni un partit a casa– ja ha deixat escapar 14 punts dels 18 que s'han posat en joc a Montilivi. Potser s'haurà de començar a plantar alls per desfer l'encanteri.

Primera part dantesca

D'allò que se'n diu futbol, en la primera meitat se'n va veure entre poc i gens. Difícilment el Girona atraurà més adeptes si l'equip no canvia la filosofia de joc del primer acte, molt primitiu i amb escàs gust per a l'espectacle. Amb pilotades amunt i sense sentit, perillen més els ocells i els focus de la visera de la tribuna que no pas la porteria rival. I si els destinataris dels melons són jugadors d'1,60 m com Felipe o Borja García, els primers que es desesperen amb aquest tipus de joc, som al cap del carrer.

El Girona pràcticament no va fer ni pessigolles al Lugo, que només va patir relativament en les accions a pilota aturada. Pol Llonch i Aday, els dos carrilers ahir, es van fer un tip d'estavellar totes les seves centrades contra els defenses visitants, ben plantats i distribuïts sobre el terreny de joc. I desactivar el futbol directe dels locals va ser un joc de nens per als de Luis Milla. En atac, el Lugo va dimitir directament, tot i fer la sensació de jugar amb tres puntes. I el 0-0 en el descans era el resultat que millor castigava dos equips que no van jugar a res.

Álamo ho millora

Després de llençar la primera part a les escombraries, el Girona va començar a donar senyals de vida després del descans. Machín, que sol esperar a moure la banqueta quan s'ha jugat més d'una hora de partit, ho devia veure també força malament per fer dos moviments a la mitja part: Javi Álamo i Àlex Granell. La irrupció del primer va ser com aigua beneïda per al Girona, que va trobar un filó pel carril dret. De fet, poca gent va entendre la suplència del canari, per molt bé que hagués estat Pol Llonch en els dos últims partits.

El Girona, que també va posar una marxa més, va començar a carburar, sobretot pel costat dret, on Javi Álamo va fer un estrip a la defensa rival. Borja Garcia, que també ho va veure clar, es va deixar caure a aquest costat i va formar una molt bona societat amb el canari. Els locals no es van cansar de foradar la defensa rival per aquest costat i enviar centrades a l'àrea, on es va trobar a faltar un jugador que les endrecés. El Girona, però, va créixer per moments, i feia la sensació que l'1-0 cauria com fruita madura. A banda de tot el que es va generar pel costat dret, el conjunt de Pablo Machín també es va fer un tip de llançar córners i de tenir segones opcions, amb l'esquerra de Granell sempre amenaçant. Els aficionats locals, que havien rebut el Lugo amb molts de xiulets però que s'havien refredat amb el joc del seu equip en la primera part, es van tornar a engrescar. Els visitants resistien com podien i s'encomanaven al seu porter, José Juan, que va salvar dues rematades de Mata que duien segell de gol. Convençut que amb una segona referència al davant la capacitat rematadora dels locals es multiplicaria, Machín va fer sortir Jairo.

El Lugo s'avança

Com més a prop semblava l'1-0 va arribar el 0-1. Ningú no hauria donat ni un euro pels gallecs, que no s'havien acostat en tota la segona meitat a l'àrea de Becerra. De fet, en el gol, tampoc va ser necessari trepitjar-la. Sergio Marcos es va treure del barret un xutàs de 30 metres que va enxampar per sorpresa tothom, començant per Becerra. Ni els visitants s'ho creien, que poguessin aspirar a guanyar el partit.

El 0-1 va tenir uns efectes devastadors en els locals. Tot i que quedaven encara nou minuts, el Girona ja no va tenir capacitat de rearmar-se moralment ni de donar resposta a un resultat advers. I per al Lugo, que ja es va defensar molt bé amb el 0-0, el gol va ser com una injecció d'adrenalina per arribar al final en un estat mental molt superior als gironins. Hi va haver dos tristos minuts d'afegit, però la sensació és que encara que l'àrbitre hagués concedit un temps extra més generós els locals no haurien fet gaire més.

LUGO: José Juan; Cendrós, Carlos Hernández, Israel, Manu; Pita, Seoane, David López (Sergio Marcos, 58'); Iriome (David Ferreiro, 70'), Pablo Caballero i Jonathan Pereira (Lemos, 80').

GIRONA: Becerra; Kiko
Olivas, Alcalá, Lejeune;
Pol Llonch (Javi Álamo, 46'), Borja García, Pere Pons, Rubén Alcaraz (Granell 46'), Aday; Felipe (Jairo, 78') i Mata.

A LES ESCOMBRARIES

Primera part d'atemptat al futbol dels locals, incapaços de generar ben res

MONTILIVI

10' Falta directa, però força allunyada de porteria, a uns deu metres de la frontal, que Lejeune executa directament i la pilota es perd alta, ben bé un metre per sobre del travesser. 14' Falta assajada que Felipe cargola molt passada buscant la incorporació de Lejeune, que etziba una volea la qual es passeja per la frontal de l'àrea petita. Tot i això, la pilota arriba a Alcalá, que no aconsegueix posar bé la cama i desviar la pilota a la xarxa. 18' Jonathan Pereira s'interna a l'àrea, on és frenat per velocitat per Pol Llonch. El visitant cau a terra i reclama penal, però l'àrbitre deixa seguir. 19' En una transició ofensiva local, Felipe combina en curt amb Borja García, que prova el xut des de fora de l'àrea i José Juan bloca amb dificultats. 37' Borja recull una pilota solta a l'àrea després d'una acció molt enrevessada i la seva mitja volta amb l'esquerra acaba a les mans de José Juan després d'haver tocat en el cos d'un defensa visitant. 46' Borja García es desfà d'un rival amb una sotana i el seu xut, que buscava l'escaire, l'intercepta un defensa amb el cos i envia la pilota a córner. 47' Felipe executa el llançament de cantonada i la rematada franca d'Alcalá venint des del darrere surt fora, molt a prop del pal esquerre de la porteria de José Juan. 53' Iriome filtra una passada per a Caballero, que amb tot a favor acaba rematant de manera molt deficient a fora, pressionat, això sí, per Kiko Olivas, que a última hora li dificulta l'acció. 54' Granell ho prova des de molt lluny amb l'esquerra, però José Juan s'estira bé i bloca la pilota arran de pal. 57' Després que Javi Álamo faci de les seves per la dreta, la pilota acaba refusada a la frontal de l'àrea, des d'on Granell etziba una volea que es perd fora per molt poc. 60' Xut amb potència de Borja García des de la frontal de l'àrea que surt molt a prop de l'escaire. 62' Pere Pons posa una pilota a l'àrea, José Juan surt en fals i Pita és a punt de fer-se un autogol en el seu intent de rebuig amb el cap. L'acció acaba en córner. 65' Mata, amb poc angle, remata amb molta força al cos de José Juan. Felipe estava tot sol esperant una passada que hauria estat letal. 71' Felipe condueix la pilota amb Mata i Javi Álamo reclamant-li la passada. El davanter opta per assistir Mata i el xut d'aquest al pal curt és aturat en una gran intervenció de José Juan, que envia la pilota a córner quan ja es cantava el gol. 76' Córner que executa Felipe, Alcalá s'aixeca més que ningú, però la seva rematada de cap la bloca des de damunt la línia José Juan. 81' 0-1. Sergio Marcos s'inventa un xut llunyà amb la cama esquerra que ningú no s'esperava i sorprèn Becerra, que no pot fer-hi res. 83' Jairo inicia una acció per l'extrem dret i la seva centrada la remata Borja García, massa alta. 92' Aday fa una centrada amb la cama dreta i la rematada de cap de Lejeune es perd fora per molt poc.
GOLS: 0-1 (81') Sergio Marcos. ÀRBITRE: González Fuertes, del col·legi asturià. T.G.: als locals Lejeune (22'), Aday (79'), i als visitants Seoane (24'), Carlos Hernández (65'), David Ferreiro (78'). T.V.: cap. PÚBLIC: 4.212 espectadors a Montilivi. INCIDÈNCIES: Es va guardar un minut de silenci en memòria de Jaume Curbet, exjugador del Girona durant dotze temporades en els anys quaranta i cinquanta i autor de dos llibres de la història del club: ‘75 anys del Girona CF' (2006) i ‘Història del futbol a Girona' (1992).

REACTIVATS

Amb Javi Álamo a la gespa tot va canviar i el Girona va millorar ostensiblement

ATAC SENSE GOL

La segona meitat va ser de setge constant sobre José Juan, el millor visitant

INCREÏBLEMENT CERT

El Lugo no va existir en atac en tot el partit, però va treure petroli d'un xut inesperat
Groguis després del 0-1, els gironins es van quedar planxats i sense esma
Contra el Lugo no es va tancar el cercle i ja són vuit partits seguits encallats a casa