Girona

JORDI GONZÁLEZ

DIRECTOR DE CAPTACIÓ DEL FUTBOL BASE DEL GIRONA

“Ara tenim la capacitat per poder atraure el talent”

“Ens centrem principalment a Catalunya. Analitzem i fem de filtre de totes les propostes i la coordinació de la base és qui fitxa”

“El salt a primera divisió fa les coses més fàcils i en el planter tenim bones categories”

Un llarg recorregut
Jordi González compleix la seva novena temporada vinculat al Girona, a on més enllà de la captació també hi ha realitzat tasques d’entrenador i coordinador: “Després d’una primera etapa a on faig d’entrenador i de coordinador de la base, em vaig incorporar a l’Espanyol. Amb la nova propietat al Girona i amb Cárcel en la direcció esportiva, vaig tornar a Montilivi per estructurar la captació de talent per al futbol base”, explica el protagonista
La residència dels Maristes és un pas molt important. Ens permet oferir un projecte educatiu més enllà del futbol

Amb el debut a primera divisió de Pedro Porro, el planter i la feina que es fa en la base per captar talent ha saltat a la primera plana mediàtica. Porro ha tret el cap però a Montilivi hi ha un equip de persones que treballen perquè n’arribin més.

Quique Cárcel destacava en la renovació de Pedro Porro que els tentacles del Girona per captar talent a la base s’han allargat els últims anys gràcies a l’augment de recursos econòmics i humans. Ho han notat?
Sí, totalment. Nosaltres ara som un equip d’unes quatre persones que ens centrem principalment a Catalunya però també tenim capacitat per veure i analitzar perfils de jugadors joves de fora. En aquests casos, és la coordinació del futbol base, encapçalada per Albert Síria, qui sol desplaçar-se tal com va passar amb Pedro Porro. Com a equip de captació, directament no fitxem sinó que fem de filtre perquè els informes arribin a la coordinació el màxim de detallats possible i són ells els que tenen l’última paraula.
I quin és el procediment per fer aquest filtratge de jugadors?
Ens arriben molts informes i propostes per moltes vies. Amb els jugadors que juguen a Catalunya, ens hi desplacem per veure’ls en directe. En un cap de setmana, l’equip de captació pot arribar a veure uns cinquanta o seixanta partits de futbol base. A fora de Catalunya utilitzem més la xarxa de col·laboradors que tenim, contactes amb altres clubs amb gent que coneix bé l’Albert Síria o algú de nosaltres i també hi ha els representants. Com deia Cárcel, es tracta d’una feina a on hi participa molta gent. Som un equip de persones que piquem pedra per trobar bons futbolistes per a la base del Girona.
A partir de quina edat es fa captació en altres clubs al Girona?
Fem captació des dels prebenjamins fins als juvenils. Com que no tenim escoleta, cada any s’ha de fer un prebenjamí nou i en passar a benjamí, es doblen els equips. L’equip de captadors es divideix per categories i per zones geogràfiques. Uns es dediquen a categories de futbol 7 i d’altres de futbol 11, i també n’hi ha que es centren més a la demarcació de Barcelona i d’altres a la gironina. En casos puntuals, ens movem a d’altres punts. Ens centrem sobretot en el mercat català però tampoc ens tornem bojos. De fet, de cadet en avall, la majoria de jugadors són de la demarcació o de comarques properes com Osona, i amb això ja som capaços de fer bons equips de la base.
El Girona cada cop crida més l’atenció en el panorama futbolístic i això deu facilitar la tasca de portar jugadors al club, no?
Sí, i sobretot el salt a primera divisió ha ajudat a consolidar un bon projecte en la base. Tot és més fàcil que fa uns anys. Abans era al revés que ara: els jugadors bons ens marxaven a clubs com la Damm o el Cornellà per posar dos exemples, i en canvi ara som nosaltres els que podem atraure el talent. Tenim bones categories per oferir, el club hi posa recursos i ara, amb el cas de Pedro Porro, es demostra que els jugadors de la base poden tenir l’oportunitat d’arribar al primer equip.
Serà cada cop més habitual veure jugadors de la base al primer equip tenint en compte el potencial que hi ha?
Treballem perquè això passi. Amb Pedro Porro ha coincidit que el jugador té les condicions òptimes, l’actitud i l’entrenador de la primera plantilla hi ha cregut. Depèn molt de cada jugador: de com s’adapta al club, als companys, a la ciutat, a estar lluny de la família si és de fora de Catalunya... Porro ha de ser el mirall per a la base. Ell és la confirmació de moltes coses ben fetes, des de la captació fins al seu creixement al juvenil. I cal destacar que una de les claus és que Quique Cárcel confia en el planter i ho demostra posant-hi recursos. També que tenim un president, Delfí Geli, que ha sigut jugador de la base del Girona, hi ha entrenat i té una sensibilitat especial.
S’ha crescut en recursos econòmics però en infraestructures cal millorar. Què suposarà la residència dels Maristes per a una àrea com la de captació?
Crec que és un pas molt important perquè la residència de Maristes permetrà oferir un projecte educatiu més enllà de l’esportiu. Hi podran viure i formar-se com a futbolistes i com a persones. En casos de jugadors de fora de Catalunya és una millora evident, però per a futbolistes que venen de Barcelona, per exemple, també se’ls obre una bona oportunitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)