Territorial

Subies surt en llibertat

En 24 hores. L’expresident de la FCF i Josep Contreras presten declaració davant del jutge, que no els ha imposat cap mesura cautelar però continuarà investigant i els manté els càrrecs

Andreu Subies i Josep Contreras hauran estat privats de llibertat un dia. Aquest és el temps que va passar entre que la Guàrdia Civil els va detenir, dimarts passat al matí, i van prestar declaració, ahir, davant del jutge Santiago Pedraz. La decisió del magistrat després d’escoltar les parts implicades en la investigació va ser deixar Subies i Contreras en llibertat sense cap mesura cautelar. Això sí, tots dos, als quals s’acusa de delictes societaris com els d’apropiació indeguda i administració deslleial, continuen com a investigats.

L’expresident de la Federació Catalana de Futbol (FCF) i actual mà dreta de Luis Rubiales a la RFEF, on és vicepresident econòmic, va ser arrestat dimarts passat a Madrid en una operació que penja del cas Soule, pel qual ja van ser detinguts l’estiu passat l’expresident de la RFEF Ángel María Villar i el seu fill Gorka. Santiago Pedraz està investigant si, a través d’aquesta trama, Subies i l’exdirectiu de la FCF Josep Contreras s’haurien beneficiat d’inflar pressupostos en obres a diferents seus de la federació catalana, amb diners arribats des de Madrid a través de la mutualitat espanyola. Tot plegat, mitjançant l’empresa de Contreras, Tastavins.

Mentre el jutge continua indagant per decidir si hi ha causa, Subies i Contreras estaran completament en llibertat, ja que tot i que la fiscalia demanava que compareixessin periòdicament al jutjat i els retiressin el passaport, Pedraz ha preferit no imposar cap mesura cautelar.

Tres investigats més

Més enllà de Subies i Contreras, ahir també van haver de declarar davant del del jutge en condició d’investigats tres persones més: l’exsecretari general de la FCF Albert Baza; el director general de la mutualitat catalana, Miguel Pardo, i també l’administrador general de la RFEF i gerent de la mutualitat de futbolistes espanyola, José María Castillón. Val a dir, això sí, que tots tres han quedat també en llibertat sense mesures cautelars.

Ara, amb tot, caldrà veure cap on evoluciona la investigació del jutge, ja que la fiscalia ha de demostrar que les acusacions que pesen sobre els investigats són reals i hi ha un delicte al darrere. Per mirar d’esclarir aquesta situació, el jutjat d’instrucció número 1 de l’Audiencia Nacional va enviar dimarts passat diferents unitats de la unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil a la seu central de la FCF i de la mutualitat catalana, entre d’altres llocs, per revisar documents i factures de l’etapa de Subies al capdavant de la FCF, entre el 2011 i el 2018.

El cas que va posar fi del tot a l’etapa Villar

La investigació que hi ha sobre Subies és una peça separada del cas Soule, que és el que va posar fi a l’etapa d’Ángel María Villar al capdavant de la federació espanyola, el juliol del 2017. De fet, tant l’expresident de la RFEF com el seu fill Gorka van ingressar a la presó, d’on en van sortir poc després en abonar fiances de 300.000 i 150.000 euros. El cas Soule té com a objecte esclarir un suposat tracte de favor de Villar a diferents presidents de federacions territorials o familiars seus a través de desviament de recursos de la RFEF, a canvi d’assegurar-se el seu suport. Subies havia estat un dels homes forts de Villar, però se’n va anar distanciant i se’n va apartar del tot després d’esclatar el cas Soule.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)