2a divisió A

Més enllà de les modes

7è Dia de l’Entrenador. Rubi, Sergio González i Pochettino van participar en les jornades de la FCF, en què van compartir amb tècnics d’arreu del país la seva metodologia per arribar a l’elit

El 7è Dia de l’Entrenador, organitzat per la Federació Catalana de Futbol, va ser un punt de trobada entre els tècnics d’arreu del país amb un motiu comú: conèixer les metodologies de treball dels entrenadors de l’Espanyol, Joan Francesc Ferrer, Rubi; del Valladolid, Sergio González, i del Tottenham, Mauricio Pochettino. Tres preparadors que tenen estils diferents, però que amb els seus registres estan triomfant en l’elit. Tots tres comparteixen un fil conductor: estar a l’Espanyol o haver-hi passat, però tots fugen de les modes i es concentren en el treball diari.

Rubi, cas paradigmàtic

El cas més paradigmàtic és el de Rubi, que va iniciar el seu periple a les banquetes al Vilassar el 2001, i fins fa uns mesos no va tenir l’oportunitat d’entrenar un equip de primera des de l’inici. “Ha estat un camí llarg fins a arribar a l’Espanyol. Vam tenir sort de començar a tercera, que no és poc. Jo em sento molt afortunat d’haver començat a tercera, i de conèixer les categories anteriors, territorials, etcètera. Són categories molt boniques.” El tècnic blanc-i-blau era molt gràfic explicant quina era una de les claus. “El camí no és fàcil, sens dubte. Cal valorar quantes bales estàs disposat a gastar abans de llançar la tovallola. Hem superat aquests «aquí m’aturo», i fins aquí. És molt difícil arribar a un equip com l’Espanyol i ens omple d’orgull, però seríem igual de feliços entrenant l’Arenys de Mar, el Vilassar... No sento que tingui especial èxit pel fet d’estar a l’Espanyol, ni em sentiria un fracassat estant a tercera o en un juvenil”, confessava, i alhora deia que no li agrada “ser l’entrenador de moda”.

Sergio González

Un punt en què coincidia amb Sergio González. “Entrenador de moda? Això és lleig. Les modes passen. Estic content de com van les coses al Valladolid i de com estem treballant.” El tècnic del Valladolid ha viscut la cara amarga de les banquetes. “La sort sense treball no apareix sola. He estat dos anys esperant una oportunitat, al llindar de la desesperació, i mira com estem ara. No pots perdre mai la convicció que hi pots arribar. Ets entrenador encara que no entrenis cap equip.” El riberenc es referia al seu pas per la banqueta periquita. “No tinc res a perdonar a l’Espanyol. Va ser una oportunitat ràpida que no podia rebutjar i potser em va arribar massa de pressa, però vam complir els objectius i després va arribar una solució dantesca. Em quedo amb la part positiva”, va dir Sergio sobre el seu comiat. I va reblar: “A l’Espanyol li desitjo el millor, soc un periquito més. Si hi tornaré? Mai se sap. Rubi va marxar del filial i ara és el primer tècnic...” I tenia molt clar que la candidatura de l’Espanyol per jugar a Europa és clara. “És un seriós candidat per a Europa. Té molt bons futbolistes. Hi ha un tècnic que ha entrat amb bon peu al club, i el més important: els jugadors creuen en el futbol que executen.”

Mauricio Pochettino

El tècnic argentí va tancar la sessió de ponències amb diverses projeccions sobre les seves metodologies al Tottenham. “La clau per arribar a l’elit és el desig i la passió pel futbol. La determinació és el que fa que hi arribis”, reblava el tècnic, que felicitava Rubi per la seva feina a l’Espanyol. “Està fent un futbol fantàstic. Crec que té bons jugadors. I Rubi ha demostrat un gran lideratge i una gran capacitat de gestió. Estem il·lusionats per arribar a Europa”, deia sobre l’equip del qual és seguidor. La bona situació dels periquitos recorda la gran arrencada del seu Espanyol el 2010. “Són situacions diferents. El 2010 teníem problemes econòmics. Estàvem entre els quatre primers classificats; vam baixar al vuitè lloc i semblava un drama. Espero que no passi el mateix i que l’equip es mantingui allà dalt. El més important és arribar als últims mesos de competició forts.” A Pochettino se li va tornar a preguntar pel Madrid i va fugir d’estudi. “Madrid? Ara soc aquí; demà, a Londres. No penso en el futur, sinó a disfrutar del moment.”

Rubi i Europa

L’Espanyol ha arrencat molt bé i Rubi va recollir el guant que li van llançar els seus homòlegs. “És una situació que de moment eludim, fins que no passin més jornades. Estem lluitant per competicions europees, sempre entre els set primers. Però dir que aquest és l’objectiu i que si no s’hi arriba és un fracàs... No hi estic d’acord”, deia, i hi afegia: “De sostre, no ens en posem cap, i en això estem treballant.” Així mateix, eludia parlar del derbi: “Primer, el Girona i el Getafe. I tant de bo sigui un derbi que pugui modificar la classificació, però queda temps.”

Lesió de Duarte

L’última hora ha deixat una mala notícia. Óscar Duarte: estripada muscular al terç superior del recte femoral de la cuixa esquerra. El futbolista està tornant a Barcelona i ha abandonat la concentració amb Costa Rica. La seva baixa s’afegeix a la de Naldo. “És una notícia dura”, admetia el tècnic. Finalment, parlava del futur d’Hermoso. “És una situació de la qual es parla molt, però no la preveiem. La idea és mantenir-lo fins a final de temporada. La intenció és que el Madrid no el vingui a buscar. Però, si ho fa, no t’ho dirà dos mesos abans.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)