La llei implacable de Stuani

El Girona fa un pas de gegant cap a la salvació després d’arrencar tres punts de Vallecas en un partit de màxima transcendència

El davanter uruguaià va ser l’únic que no va perdonar en la primera part (30’) i el que va rematar la feina en el tram final (85’)

R. VALLECANO 0 GIRONA 2

GOLS:0-1 (30’) Stuani. 0-2 (85’) Stuani.ÀRBITRE:Jaime Latre (col·legi aragonès).Targetes grogues:a Mario Suárez (6’), Velázquez (75’) i Comesaña (89’), del Rayo, i a Ramalho (64’), Raúl García (77’), Granell (84’) i Alcalá (91’), del Girona.Targetes vermelles:a Ba (60’), del Rayo.PÚBLIC:12.087 espectadors a l’estadi de Vallecas de Madrid. GIRONA: Iraizoz Ramalho
RESTA DE CONVOCATS: Alberto García (p.), Tito, Pozo i Bebé

Tothom qui ha format part de la família del Girona ha deixat la seva empremta en el club de Montilivi. Alguns, com el davanter Cristhian Stuani, encara escriuen capítols, com els dos gols que va marcar ahir i que serveixen perquè els d’Eusebio puguin començar a visualitzar una tercera temporada en la màxima categoria. El Girona va fer un pas de gegant per salvar-se el mateix dia que Josep Gusó se’n va anar, gairebé en el mateix moment que Stuani tancava el transcendental duel a Vallecas. El president de l’ascens. L’home que va aconseguir instal·lar el club a la Lliga de Futbol Professional. I la persona que va fer possible, perquè sense jugar a segona A no es pot pujar a primera, que el club vagi creixent cada dia. I que puguem gaudir dels Stuanis, dels Portus, dels Granells. I que haguem pogut viure aquell magnífic 0-0 contra el Saragossa que va significar l’ascens. I poder maleir el Girona-Lugo. I veure futbolistes com Messi o Cristiano Ronaldo a Montilivi. Gusó, que ahir ens va deixar, va ser el president que va posar la primera pedra de tot això. El que va posar color a un club en blanc-i-negre i a un estadi que amenaçava ruïna.

Primera part de 0-3

Tot i els quatre canvis respecte a l’últim onze, la titularitat de Gorka Iraizoz i la de Bernardo estaven cantades (per les baixes de Bounou i de Juanpe) i la de Pere Pons i Borja García, gairebé. No hauria estat normal en un partit que requeria intensitat des del minut 1 i ni un instant de treva que el nom del de Sant Martí Vell no hagués aparegut en l’alineació. També era lògic situar-hi Borja García perquè, encara que en el 4-1-4-1 costi més trobar-li l’encaix que en el 3-4-2-1, si el madrileny està bé no hi ha Chocos que valguin. Tot i el 36% de canvis en relació amb el partit de dilluns, el guió d’Eusebio es va construir a partir de la solidesa defensiva amb una línia de quatre on les alegries no van estar permeses, almenys a camp propi.

Tot i un inici amb dubtes i imprecisions a les dues bandes, el pas dels minuts va acabar dibuixant un partit en què l’equip amb més urgències, el Rayo, també va ser el que menys clares va tenir les idees. El Girona va anar fent passes endavant de mica en mica i va anar apagant la sortida molt revolucionada dels locals. Els d’Eusebio, amb un impagable treball de Pere Pons en la pressió i una molt bona feina de Douglas a davant de la defensa, va trobar amb facilitat la clau de l’àrea però li va costar una mica més trobar la de la porteria. Sort de la inspiració de Stuani, que va marcar el seu catorzè gol en la lliga després de buscar-se la vida a dins de l’àrea enmig d’un núvol de defensa, perquè si no hagués estat per l’uruguaià hauria estat difícil explicar un 0-0 al descans d’un partit que el Girona hauria d’haver resolt als primers 45 minuts. A ningú no li hauria estranyat un 0-3 després de veure les ocasions catedralícies de Portu (va enviar alta la passada de la mort de Pere Pons), de Granell (el travesser encara tremola) i de Pere Pons, que també va rematar a la fusta. En defensa, el Girona gairebé no va patir perquè va aconseguir mantenir lluny de l’àrea d’Iraizoz els locals, que només van esgarrapar alguns ais i uis a les graderies de Vallecas en accions a pilota aturada.

Segona part més densa

Va planar en el descans allò de qui perdona ho paga. El Rayo va sortir amb un altre aire en la represa i al Girona li va costar més controlar el duel. Els locals, amb més empenta que brillantor, van començar a arribar per banda i van obligar la defensa del Girona a multiplicar-se. I els visitants, a més, van perdre lucidesa amb la pilota als peus a l’hora de muntar contraatacs. Ni l’expulsió de Ba, que va frenar Stuani quan ja posava la directa, va posar fre a la sensació que el Rayo havia passat de dominat a dominador i que podia fer mal als gironins. Fins que Eusebio va airejar l’equip amb Aleix i Porro. I va tornar a aparèixer Stuani per rematar la feina. Just en el moment que Gusó ens deia adeu.

MANA EL GIRONA

Primera meitat de control absolut dels d’Eusebio, però només amb Stuani inspirat

0-1 AL DESCANS

Els pals van fer dos cops la guitza als gironins, que haurien hagut de resoldre el matx

EN RATXA

Una sèrie de 7 de 9 i dos zeros seguits instal·len els gironins en zona tranquil·la

MENYS CONTROL

El Rayo va fer un pas endavant i el Girona fins i tot va patir jugant amb un home més

EN RATXA

1a divisió.  Jornada 26:  Rayo V. - Girona 0 - 2 Espanyol - Valladolid 13 h Vila-real - Alavés 16.15 h Osca - Sevilla 18.30 h Madrid - Barça 20.45 h Eibar - Celta 12 h demà Betis - Getafe 16.15 h demà R. Sociedad - Atlético 18.30 h demà València - Athletic 20.45 h demà Leganés - Llevant 21 h dilluns

La propera (10-03-19)
Alavés-Eibar; Athletic-Espanyol; Atlético-Leganés; Barça-Rayo V.; Getafe-Osca; Girona-València; Llevant-Vila-real; Celta-Betis; Valladolid-Madrid; Sevilla-R. Sociedad

MINUT A MINUT

4’ Centrada que s’enverina i Iraizoz ha d’enviar a córner amb dificultats. Mario Suárez remata el llançament de cantonada però ho fa alt.
16’ Pere Pons arriba a la línia de fons gràcies a un gran control, assisteix Portu a la frontal i el manxec remata desviat amb tot a favor.
16’ Granell controla a fora de l’àrea i connecta un potent xut que s’estavella al travesser.
29’ Falta sobre Douglas a la frontal de l’àrea. Granell l’executa directa i el porter rebutja la pilota a córner amb dificultats.
30’ Stuani caça una pilota morta al punt de penal després d’un llançament de cantonada i l’endreça al fons de la xarxa marcant el 0-1.
38’ Pere Pons fa una conducció fins al límit de l’àrea, sorprèn amb un bon xut i després de tocar amb un defensor, la pilota acaba escopida per la fusta de la porteria.
43’ Xut de falta llunyà però sec i potent de De Tomás que Iraizoz envia a córner.
52’ Xut ras de Mario Suárez que troba una gran resposta a través d’una molt bona aturada amb el peu d’Iraizoz.
59’ Desequilibri i passada d’Àlex Moreno, i De Tomás frega però no remata la pilota a sobre la línia de gol.
60’ Vermella directa a Ba per tombar Stuani quan ja encarava el porter.
61’ Alcalá envia un xut de falta a la tanca i en segona opció fa lluir Dimitrievski.
68’ Alcalá i Bernardo bloquegen des del terra un xut perillós de Kakuta des de la frontal.
85’ Contraatac ràpid que acaba amb una gran centrada de Porro al cap de Stuani, que no falla i marca el 0-2.