Girona

S’estenen com una taca d’oli

En pocs anys les penyes del Girona han passat de ser ben poques a superar la vintena, i de concentrar-se a la ciutat a repartir-se per bona part de la demarcació

Les penyes del Girona han de tenir un paper clau a l’hora de mantenir viva la flama entre l’afició blanc-i-vermella

El fenomen de les penyes associades a un club de futbol és sinònim d’una massa social viva i activa. Entitats com el Barça, l’Espanyol o l’Athletic Club han teixit al llarg dels anys una potent xarxa d’agrupacions d’aficionats que s’ha anat expandint com una taca d’oli per diversos punts de la geografia local, internacional i fins i tot mundial. Aquest camí és el que fa unes temporades va començar a fer el Girona, un recorregut que és encara a les beceroles però que en les darreres temporades ha fet grans passos endavant, tant en nombre de noves penyes que segueixen el club de Montilivi com en la distribució d’aquestes associacions d’aficionats blanc-i-vermells.

De l’origen a l’expansió

La penya del Girona que fa més anys que té activitat és la Immortal Girona, segons consta al registre del club. Aquesta agrupació d’aficionats blanc-i-vermells que se situa al gol sud de l’estadi es va crear el 1992, en un moment en què la primera plantilla competia a segona divisió B i a Montilivi s’hi aplegaven uns pocs centenars de seguidors. Des de llavors, i ja fa més de 25 anys, els membres de la Immortal Girona han seguit l’equip per les diverses categories en què ha competit i també l’han acompanyat de manera habitual en un munt de desplaçaments. Tot i ser la que fa més anys que està activa, no és la més antiga, ja que el 1982 va aparèixer la Penya Gironina, que més tard es va desfer per tornar a l’activitat el 2017.

El fenomen de les penyes del Girona, però, va viure un abans i un després amb l’equip a segona divisió A, i en especial a partir del moment en què els bons resultats van fer que el club blanc-i-vermell generés cada cop més interès a la ciutat i també a la demarcació. De fet, segons les dades que ofereix el club, entre el 2008 –any en què el Girona va pujar a l’LFP– i el 2012 no es va crear cap penya oficial, i la Guíxols Costa Brava (2012) i la Barbero Bailongo (2013) són les primeres que enceten un període d’ebullició de noves agrupacions. I és que el 2014 se’n creen quatre; el 2015, dues; el 2016, una, i el 2017 és el de màxima expansió del món penyista a Girona amb l’arribada de sis noves associacions de seguidors blanc-i-vermells. En l’etapa de primera divisió, se n’han creat quatre durant el 2018 i dues –totes dues a l’estranger– al llarg d’aquest 2019.

En total, el Girona té ara 22 penyes de seguidors i seguidores, amb la importància que suposa que en els últims anys, més enllà de créixer en la quantitat, també s’han desplegat per diversos punts de la geografia gironina. Aquesta ha estat una característica que s’ha repetit en les últimes penyes que s’han creat, que han aparegut en llocs com l’Escala, Lloret, Banyoles o Cassà de la Selva. De les 22 penyes, les 20 que tenen l’origen a Catalunya també tenen representació a l’estadi cada quinze dies.

La unió fa la força

El creixement de les penyes ha permès organitzar jornades i trobades com la que es va fer l’octubre passat a Sant Feliu de Guíxols. I és que l’enfortiment del sentiment blanc-i-vermell a través de trobades i actes de diversa tipologia és un dels objectius d’aquest tipus d’associacions. Fa quinze dies, això es va traduir en un torneig de futbol amb finalitats benèfiques.

BEN REPARTITS

Excepte a tribuna, les penyes estan repartides per tots els racons de l’estadi gironí

BEN ACTIUS

Les penyes fan trobades anuals i el Girona també, és l’excusa per fer altres activitats

LA XIFRA

13
penyes del Girona
tenen la seu fora de la ciutat. Vuit d’elles s’han creat els últims tres anys

El salt cap a la internacionalització

El pas del Girona per la primera divisió ha suposat un ressò mediàtic important que s’ha traduït, entre altres coses, en gires internacionals. El club de Montilivi va viatjar l’estiu passat a l’Índia per jugar dos amistosos. L’empremta dels gironins al territori on es van disputar els partits va ser evident, i fruit d’això es va crear la penya gironina de Kerala. Aquesta agrupació d’aficionats va ser la primera de suport al club blanc-i-vermell que es va crear fora de les fronteres catalanes. L’expansió gironina arreu del món també es va materialitzar en una segona penya a milers de quilòmetres de Girona, la que va sorgir aquesta temporada a Dubai, als Emirats Àrabs. Més d’una vintena de representants d’aquestes dues federacions van desplaçar-se a Montilivi l’abril passat, i després de conèixer les instal·lacions i compartir experiències amb el president, Delfí Geli, van poder veure el duel de lliga entre els gironins i l’Espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)