Girona

Adaptació modular a Montilivi

Amb el descens, el Girona rebaixarà la capacitat d’un estadi que havia anat guanyant seients amb el creixement del club els últims anys

Els 11.200 llocs que quedaran un cop retirades les graderies retràctils dels gols superen en 2.000 la capacitat consolidada en l’anterior etapa a segona A i milloren la mitjana d’assistència a primera

El 22 de juny va fer un any que l’Ajuntament de Girona aprovava en ple municipal –17 vots a favor, l’abstenció d’ERC i el no de la CUP– la concessió de l’estadi de Montilivi al Girona FC per 50 anys. De la concessió, destacava que el pla d’inversions incloïa reformes molt a llarg termini i deixava les estructurals per a molt més endavant. El club sempre havia parlat d’un projecte molt ambiciós; però, pendent d’estabilitzar-se a primera, les reformes inicials a l’estadi van ser amb ferralla de posar i treure llogada a una empresa especialitzada, la suïssa Nussli.

Un parell de mesos després d’obtenir la concessió, el Girona va completar amb la graderia de gol sud l’ampliació modular de l’estadi, que va assolir el sostre de 14.500 seients. Ara, i amb el descens traumàtic a segona A, l’estadi tornarà a variar la capacitat, un cop desmuntades les graderies retràctils de gol sud i gol nord. Amb 11.200 seients, Montilivi viurà una cinquena etapa –la primera en decreixement de capacitat respecte a l’anterior– des que es va instal·lar fa onze anys a la Lliga de Futbol Professional.

Tots els estaments del club mantenen que el projecte no s’estronca, però el retorn a segona A fa davallar molt els ingressos –uns 30 milions d’euros– i hi ha mesures que té sentit perdre. Tenint en compte que l’estadi havia vorejat el ple en ocasions comptades a primera i que les graderies retràctils són de lloguer, rebaixar la capacitat a segona era de calaix. El club ha decidit mantenir una de les graderies modulars, la de preferent, amb la qual cosa perd uns 3.200 seients respecte al sostre del curs passat. La nova capacitat per a 11.200 espectadors deixa marge perquè els abonats (n’hi havia 9.500 a primera) s’engresquin a renovar i fins i tot per deixar un percentatge de seients per a la venda d’entrades, un dels punts que ha volgut potenciar sempre el club, conscient que a segona A li costarà molt més. La capacitat de la temporada 2019/20 serà també superior a la mitjana d’espectadors a primera, que no va arribar als 11.000 espectadors.

Montilivi es va inaugurar el 1970, amb una capacitat indeterminada (per la falta de seients), però que podia arribar a fer cabre unes 20.000 persones. L’anella va quedar incompleta per l’esfondrament de la grada de preferent el 1996, tema que no quedar resolt fins al 2010. Dos anys abans, amb l’arribada a la LFP, es van posar seients als gols per arribar a poc més de 7.000 espectadors, el primer pas d’una línia creixent amb tres episodis més fins al sostre de 14.500, rebaixat ara amb el descens.

6.723L’arribada a la Lliga de Futbol Professional va fer anar l’Ajuntament a correcuita per mirar d’adaptar un estadi que no tenia grada a preferent ni seients als gols. Tot i que va acabar tenint uns 7.100 seients (a preferent, l’únic que es va fer d’entrada va ser canviar de lona), el partit de l’estrena a segona A es va fer amb 6.723 perquè n’hi havia 300 pendents d’instal·lar.
9.282La graderia de preferent, que s’havia esfondrat el 1996, es va començar a aixecar a mitjan 2009, amb el pla Zapatero. Les obres es van allargar fins a la temporada 2010/11. Es va obrir en el primer partit, contra el Tenerife, però per raons de seguretat fins al febrer del 2011 no es va obrir del tot a ple rendiment. Amb tota l’anella, es va completar tot el pas per 2a A amb 9.282 seients.
13.444Amb l’ascens a primera divisió, l’estiu d’obres va ser frenètic a Montilivi, amb una gespa nova de trinca i la instal·lació d’una graderia retràctil (amb una part coberta) a preferent i una altra al gol nord. Les noves graderies, llogades, van permetre guanyar més de 4.000 seients i arribar a una capacitat per a 13.444 espectadors.
14.500 El Girona va fer un pas més l’estiu passat, amb la instal·lació d’una graderia retràctil al gol sud, seguint el mateix sistema de preferent i de gol nord. L’estadi guanyava poc més d’un miler de seients més, amb molta zona VIP, que ampliava l’oferta d’aquestes característiques que hi havia a preferent. Només la tribuna, vella, petita i sense marge, quedava sense mòduls.
11.200Sense la graderia de gol sud (l’última que es va instal·lar) ni la de gol nord, l’única àrea modular de l’estadi serà la de preferent, on hi ha uns 2.000 seients. La graderia té una part coberta i una altra de descoberta i, a més de seients per als abonats, hi ha una zona amb cabines VIP i taules per als mitjans de comunicació.
2018/2019
Gol sud, il·luminació, megafonia i nou videomarcador
2024/2025
Remodelació de les grades retràctils,
començant per la de gol sud, cada cinc anys, fins a la instal·lació definitiva
2028/2029
Renovació de la gespa,
amb canvi de gespa i cosit de la gespa híbrida
2028/2029
Reconstrucció de la tribuna,
incloent-hi la substitució de l’amiant i les instal·lacions
2029/2030
Reconstrucció grada de gol nord
2031/2032
Reconstrucció grada de preferent
2032/2033
Reconstrucció grada de gol sud
2033/2034
Creació d’Intelligence Stadium
Aplicar tecnologia avançada a l’estadi per així millorar l’experiència dels aficionats
2033/2034
Construcció d’una àrea comercial
i de serveis a l’entorn de l’estadi
2038/2039
Construcció d’un sostre a tot l’estadi
que permeti cobrir tota l’anella
2038-2069
Manteniment divers a tot l’estadi.
Fins al final de la concessió per 50 anys, el pla d’inversions presentat a l’Ajuntament plantejava diverses tasques de manteniment, com ara el canvi del videomarcador, la megafonia, el drenatge del terreny de joc o la substitució de la gespa cada certs anys
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)