Girona

Objectiu per trencar estadístiques

Dels 61 equips que han baixat a segona A en els darrers 20 anys, només 14 van tornar a primera el curs següent

El Girona vol convertir-se en el desè club diferent que ho aconsegueix

El Girona no s’amaga a l’hora de parlar d’un objectiu prioritari per a aquesta temporada. El tècnic, Juan Carlos Unzué, el dia de la seva presentació i cada un dels jugadors que han aparegut als mitjans de comunicació no eviten parlar d’ascens a primera divisió; per tant, d’un retorn immediat a la màxima categoria només una campanya després de baixar. La fita és ambiciosa i la dificultat extrema. I és que, en les últimes vint temporades, només en 14 ocasions un equip que havia baixat de primera a segona A va poder tornar el curs següent a l’elit. De fet, només nou clubs han aconseguit des de la temporada 1998/99 l’objectiu que s’ha marcat el Girona.

Exemples on agafar-se

Tot i ser una missió atrevida a l’abast de pocs equips, el Girona sap que plantejar-se el retorn a primera de seguida no ha estat un impossible en els últims vint anys per al Sevilla, el Racing, el Celta i el Getafe, però sobretot per al Vila-real, el Betis, el Saragossa, el Llevant i el Deportivo, que són els cinc equips que ho han aconseguit, fins i tot, en dues ocasions.

El Vila-real té l’honor de ser l’única entitat que ha pogut retornar a la màxima categoria un any després dels seus últims dos descensos. El conjunt groguet va baixar a segona la campanya 1998/99 i va poder pujar la 1999/2000 després de quedar en tercera posició, i en l’última ocasió, va baixar la temporada 2011/12 i va tornar a pujar la 2012/13, precisament l’any en què el Girona també va estar immers en la disputa per l’ascens directe fins al darrer tram de la lliga amb els castellonencs i l’Almeria, que acabaria deixant els gironins sense premi en l’eliminatòria final del play-off, com a rivals.

Els dos últims cursos

Pel que fa als precedents més recents entre els sis equips que han perdut la màxima categoria en les dues últimes temporades, cap d’ells ha aconseguit l’ascens el curs següent. L’Osasuna, l’Sporting i el Granada la campanya 2017/18 no van poder completar un bon any a segona A, tot i que la temporada passada els navarresos i els andalusos sí que van poder tornar a l’elit en el segon intent. Pel que fa al curs passat, el Deportivo, el Màlaga i Las Palmas no van assolir l’objectiu prioritari dels equips que acaben de baixar de primera. Els insulars van traçar una trajectòria nefasta i irregular que els va situar en dotzena posició de la taula, però el Màlaga i el Dépor van aspirar fins al final a l’ascens. Els andalusos van caure en la primera eliminatòria del play-off precisament contra els gallecs, que en la final van desaprofitar un avantatge de 2-0 contra el Mallorca, que a l’estadi de Son Moix va vèncer per 3-0 i va obtenir la glòria de l’ascens a primera.

Tot i l’avís pel que fa a l’estadística dels darrers cursos, el Girona sap que l’exigència pròpia i dels aficionats serà molt elevada. L’ascens, d’entrada, és l’objectiu obligatori i els de Juan Carlos Unzué seran un dels rivals a batre i un dels múltiples candidats a mantenir-se a la part alta de la classificació. El límit salarial elevat, l’herència del descens en forma de fons de compensació i els traspassos que ha fet i que possiblement encara farà situen els de Montilivi en una posició privilegiada pel que fa als recursos per construir una plantilla competitiva.

Al final, el terreny de joc dictarà sentència per a un Girona que, de moment, no perd l’ambició.

SENSE EMBUTS

El discurs de tot el Girona és clar i la fita marcada per a aquest curs és aconseguir l’ascens

SEQUERA ACTUAL

Cap dels sis clubs que han baixat en els dos últims cursos va pujar l’any següent

BAIXAR I PUJAR

El Vila-real, el Betis, el Llevant, el Saragossa i el Dépor ho han fet en dues ocasions

El Rayo, el Tenerife i el Racing van viure dos descensos consecutius

El descens de primera a segona A ha generat en molts clubs una etapa de depressió difícil de superar. La pèrdua de l’elit, dels ingressos milionaris i, naturalment, la reducció de la massa social poden fer caure les entitats en una espiral molt problemàtica. Els màxims exponents en els últims vint anys han estat el Rayo, el Tenerife i el Racing, els únics equips que la campanya següent de baixar a segona A també van acabar baixant a segona B, un autèntic drama. Els de Vallecas van caure al bronze el curs 2003/04 i van competir-hi quatre cursos consecutius, fins al 2010/11, en què van tornar a la màxima categoria. El Tenerife va encadenar dos descensos el curs 2010/11 i va tornar a plata dos anys després, mentre que el Racing hi va caure el 2012/13, va pujar a plata de seguida, però el curs 2014/15 hi va tornar, fins al juny passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)