Girona

GUSTAVO FERREYRA

SELECCIONADOR SUB-20 I SUB-23 DE L’URUGUAI

“Bueno té molt bon peu i una gran sortida de pilota”

“Potser l’agressivitat podria ser un dels temes que podria superar. Possiblement en aquestes situacions li costa un pèl més”

“Parlem amb gent del club, del cos tècnic, que el coneix i que veu com s’entrena”

Stuani és una excel·lent persona. A més, és un davanter intel·ligent que sap capitalitzar la seva experiència

L’Uruguai no serà als Jocs de Tòquio, va quedar a un punt en el quadrangular final, superat per l’Argentina i el Brasil, en el preolímpic disputat a Colòmbia entre el 18 de gener i el 9 de febrer. Gustavo Ferreyra (Montevideo, 1972), seleccionador sub-20 i sub-23 dels celestes, va ser l’entrenador del combinat que va disputar el torneig amb un futbolista del Girona a les seves files, Santi Bueno. Des de l’altra banda de l’Atlàntic, el tècnic charrúa atén L’Esportiu per parlar del paper en la competició del central de 21 anys, gairebé inèdit de blanc-i-vermell.

Com es forma una convocatòria per a un torneig així? Enmig del curs, amb molts jugadors a l’estranger, alguns sense minuts, i fins i tot potser és difícil tenir imatges d’actuacions seves...
Ha estat molt complicat poder fer aquesta plantilla. Aquí a l’Uruguai, a causa del calendari, no vam poder disposar dels jugadors fins que es va acabar el torneig local a mitjans de desembre. A més, tenim jugadors que juguen a l’exterior que es van anar integrant més tard. Fins a finals d’any, més o menys, no vam tenir gairebé tota la plantilla.
Santi Bueno és un dels últims que li van arribar. Un jugador, com d’altres que tenia a l’equip, que al seu club ha jugat poc. És un hàndicap?
Bueno ha participat amb nosaltres, va ser campió sud-americà sub-20 el 2017 a l’Equador. El coneixem molt. Teníem la convicció que podria rendir molt bé en un torneig així. Sí que és cert que no havia tingut continuïtat al seu club, però en vam tenir les millors referències. Amb ell, com amb altres futbolistes que juguen a l’exterior, vam haver de recórrer a la memòria futbolística i a les actuacions que havia tingut per convocar-lo.
I com ho fan per seguir un jugador com Bueno, amb poca presència regularment?
Parlem amb gent del club, del cos tècnic, amb gent que el coneix i que veu com s’entrena. No ha tingut oportunitats, però les referències que tenim pel que fa al seu professionalisme i com el veien els entrenadors en els entrenaments ens donava la pauta que podria estar a l’altura. A més, el coneixíem i sabem com és com a futbolista i com a persona.
Com el descriuria com a jugador?
És un futbolista que actua en una posició en què a l’Uruguai es juga diferent que en altres llocs, sobretot al futbol espanyol i al club on és ell. Aquí a l’Uruguai no va jugar gaire temps a primera divisió, va marxar molt jove i no vam poder veure’l jugar aquí. Però és un jugador que té molta qualitat per sortir jugant des de darrere, amb molt bon peu i molt bona passada i també amb molt bon joc aeri.
Entenc que és un central diferent del que tenen allà.
Aquí, en el futbol local domina el joc més directe per damunt del joc elaborat, el joc posicional, i en aquest sentit ell està acostumat a jugar d’una manera diferent de la de l’Uruguai. I nosaltres a la selecció intentem que els nostres equips tinguin aquesta altra part, que surtin des de darrere, que passin per zona mitjana i arribin a atacar, i en això Santi és un gran jugador, amb molt bona tècnica. De fet, al Girona ha jugat algun partit de pivot també i ho ha fet molt bé.
Tot i això, només va jugar tres partits de set de possibles en el preolímpic, tots en la primera fase. Com el va veure?
Teníem un equip en plena formació. El treball de les seleccions es basa a poder assajar i competir en partits internacionals abans del torneig per anar preparant l’equip, i nosaltres aquesta possibilitat no la vam tenir. Vam haver d’anar formant l’equip durant el preolímpic. Al principi, tenia la idea que fos el nostre central titular i, de fet, en els primers partits va ser-ho, però l’equip no aconseguia tenir un bon funcionament i van ser diversos els jugadors que van sentir la falta de partits previs al torneig. Aleshores vaig fer diversos canvis, entre altres incloure la parella de centrals, i l’equip va començar a trobar un bon funcionament. Després del tercer partit ja no va tenir continuïtat, però no per haver-ho fet malament ell, sinó perquè l’equip es va anar trobant sobre la marxa i en aquesta zona de la defensa els jugadors que van tenir l’oportunitat van fer-ho molt bé.
En què pot millorar per fer un salt qualitatiu?
Potser l’agressivitat podria ser un dels temes que podria millorar i superar, però és una opinió molt particular, perquè penso que ja és molt bon defensa, amb bona marca, uns atributs als quals afegeix una molt bona sortida de pilota des de darrere, i això és molt valuós per al futbol internacional i d’alt nivell. En l’àmbit sud-americà això no és tan valorat i és molt més valorada la part de refusar i treure pilotes, ser agressiu en el joc aeri, en l’anticipació, en el cos a cos, i potser això no és el que ell està acostumat a fer durant la setmana o els caps de setmana. Potser en aquestes situacions li costa un pèl més.
A Girona hi ha un altre ‘charrúa’ que coneix bé, Stuani. Què me’n pot dir?
Cristhian primer és una excel·lent persona. Vaig tenir l’oportunitat el 2018 de dirigir, amb el cos tècnic de juvenils, un partit de l’ absoluta en data FIFA, i per més que el coneixíem també el vam conèixer entrenant-lo. I, a més de ser un excel·lent davanter, és un excel·lent professional i una excel·lent persona. Fins i tot, amb ell també hi hem parlat, per tenir més referències de Santi Bueno, i ens va explicar com treballa al Girona, com juga, què li demanen.
I futbolísticament?
Ell ja parla dins del camp, amb les seves actuacions. És un golejador, que de molt jove aquí a l’Uruguai ja fa fer unes temporades tremendes, en què va fer molts gols, i és un jugador que sempre se sap situar, sap lluitar i buscar-se la vida, i fins i tot jugant com a únic davanter, sap generar-se les situacions.
Els darrers cursos, sobretot aquí al Girona, les seves xifres anotadores s’han disparat.
És una persona intel·ligent i sap capitalitzar l’experiència. Amb els anys i amb el recorregut que ha tingut ha aconseguit això, ha sabut millorar, llegir les situacions i està utilitzant tot el que ha anat acumulant amb el temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)