Girona

Asier Riesgo

Porter del Girona FC

“Tant de bo l’ascens no sigui el meu últim repte”

“Per estar entre els dos primers, s’haurà d’agafar una ratxa de guanyar partits seguits; hi ha diversos equips i no tots fallaran”

“No és fàcil tenir una plantilla llarga i que els que no juguin estiguin vius, posats. Això ho hem d’aconseguir entre tots”

Qui el convenç per fer de porter? Va jugar en alguna altra posició abans?
El meu pare. Va ser porter [fins a tercera divisió, i es va lesionar al genoll de jove] i em va dur una mica per aquest camí. Quan jugava amb els amics, m’agradava jugar de tot.
Quins referents ha tingut de porter?
Arkonada, tot i que el vaig veure molt poc. De la Real, també Alberto. I d’altres equips, Cañizares.
I ara, qui és el millor porter?
Em quedaria amb porters com Oblak, Ter Stegen i Lloris.
El millor porter amb qui ha compartit vestidor?
Segurament Claudio Bravo [a la Real].
Un defensa amb qui ha jugat.
Sergio Fernández (Osasuna).
Un davanter malson.
Ronaldo Nazário.
Una aturada seva.
La temporada que ens vam salvar de baixar a segona B amb l’Osasuna, perdíem en l’últim partit 2-0 a Sabadell i vaig haver d’intervenir dos cops. Després vam empatar i ens vam salvar.
Una errada que tingui marcada.
Jugant amb la Real un partit contra l’Albacete, em van fer una cessió, vaig fallar, el davanter [Pacheco, la temporada 2004/05] me la va agafar i va marcar.
El seu millor record en el futbol.
L’ascens amb la Real [2009/10] i segurament també la temporada que ens salvem amb l’Osasuna [2014/15].
El seu pitjor record en el futbol.
També aquella mateixa temporada amb l’Osasuna, que va ser molt difícil. El club havia baixat de primera i vam patir molt.
Un club.
La Real Sociedad. També l’Eibar, però si m’he de quedar amb un, la Real.
Un estadi.
El Santiago Bernabéu.
Una mania.
Toco el travesser abans de començar els partits.
Una afició al marge del futbol.
Estar amb els nens, amb la família. I m’agrada tots els esports, per veure i per jugar.
Un racó de Girona.
De la ciutat, passejar per Girona és preciós. La catedral, Sant Feliu... Quan vaig arribar, em va impactar molt tota aquella zona.
I de fora de la ciutat?
M’agrada molt la Costa Brava. Cadaqués, per exemple. I els camins de ronda, que n’he fet uns quants.
Guanyar a Anduva hauria estat una bona càrrega de moral, però ens hem de centrar en cada duel, en cada jugada
Als porters, cada cop ens ho posen més difícil, més traves, segurament per donar un punt d’alegria al futbol
M’ha sorprès l’estructura de club, com està de bé, i el factor humà. Això és el millor; és un actiu que és únic

serè i tranquil, Asier Riesgo Unamuno (Deba, 6/10/1983) afronta des de la titularitat un dels últims reptes d’una trajectòria llarguíssima en el futbol professional que va començar fa 18 anys. El basc, que va veure frustrada una experiència molt engrescadora al Manchester City, es va plantejar la retirada abans de la trucada a última hora del mercat del Girona.

Quan li arriben tan poc com a Miranda, encara és més frustrant rebre un gol?
Sí, però sabem que a segona A hi ha molts partits així, que es decideixen per petits detalls. Un penal, una jugada aïllada, un córner. En la primera part ens va costar força, condicionats pel vent. Va ser un partit difícil d’afrontar i es va jugar poc, tant ells com nosaltres. En la segona, vam millorar i vam tenir alguna ocasió, però en general va ser un partit igualat.
Sap que fa més de cinc anys que un porter del Girona no para cap penal?
Hi ha porters que són especialistes en això. Em ve al cap Diego Alves, amb un percentatge molt alt. I té molt mèrit, perquè cada cop ens ho posen més difícil. Ara no ens deixen moure de la línia i fer aquell pas endavant que ens donava un punt més d’avantatge. Encara ho fa més difícil.
I si el fan, groga?
No sé si la groga, però el VAR ho detectarà, si no ho ha fet abans l’àrbitre, i farà repetir el penal. Cada cop ens ho posen més difícil.
Des que va començar, diverses normes que afecten el porter han canviat.
La més significativa va ser la de no poder agafar la pilota després d’una passada, tot i que a mi em va agafar de molt jove. És veritat que cada cop ens posen més traves, ens assenyalen menys faltes, segurament per donar un punt més d’alegria al futbol, suposo.
Va estar a punt d’aturar el penal a Miranda. El mal, però, va ser no haver sabut tancar el partit?
Possiblement, però no és fàcil. A segona, tots els partits són igualats. Pocs equips guanyen partits amb avantatges còmodes, i encara menys a fora. A Anduva, el Mirandés només hi va perdre el primer partit de lliga. Era un partit difícil.
Deuen ser conscients que van perdre una oportunitat d’or.
Sí. És veritat que, sobretot en l’aspecte moral, hauria estat una bona càrrega veure més a prop la zona d’ascens directe. Però, independentment d’això, ens hem de centrar en cada partit. En cada jugada, en cada duel.
Empats a fora i victòries a Montilivi. És un bon ritme, però segurament insuficient per recuperar el desavantatge respecte als de dalt?
Ja ho veurem. Si guanyem dissabte a casa, no haurà estat un mal punt, el de Miranda. Però és veritat que, si volem estar entre els dos primers, segurament s’haurà d’agafar una ratxa de guanyar partits seguits. Els de dalt tenen avantatge i hi ha diversos equips; no tots fallaran. Necessitem una ratxa de guanyar força partits seguits.
Com a mínim ara són més sòlids i menys vulnerables. De cara a un hipotètic ‘play-off’, és fonamental.
Sí, però queda molt lluny. Pensem en l’Albacete. Intentarem fer les coses bé, com ho estem fent. Guanyar i pensar en el següent. I quan arribi, arribarà. Ara ens toca l’Albacete.
Han reduït el nombre de gols i també la de les ocasions dels rivals. Hi ha hagut partits que ha tingut ben poca feina. Potser encara és més complicat, haver d’intervenir tan poc?
No, no. Ens agrada tenir equips sòlids, que facin bé les coses, que estiguin atents a les vigilàncies, que guanyin les segones jugades i que estiguin ben armats. Això és el que ens agrada i el que ens fa sentir més forts a tots, també als porters. I quan et creen ocasions, has d’intentar que no marquin.
No va debutar en lliga fins al gener. Va arribar a témer que no li arribaria l’oportunitat?
No, perquè en futbol no se sap mai. Podia passar, és clar, però sempre s’ha d’estar preparat, entrenar-se al màxim. El futbol canvia d’un moment a l’altre, per bé o per mal.
L’oportunitat va arribar en un període estrany. Va debutar a Vallecas amb Juan Carlos de baixa i després van combinar copa i lliga sense saber qui jugaria què. O potser vostès sí que ho sabien?
Em va tocar jugar a Vallecas i després no sabia si jugaria o no. El mister va decidir posar-me, he continuat jugant. Sempre s’ha d’intentar fer tot el que es pot per ajudar l’equip. Som molts, i al final només en juguen onze. Tant els que juguen com els que no, han d’estar preparats. No és fàcil tenir una plantilla llarga i que els que no juguin estiguin vius, posats. Això ho hem d’aconseguir entre tots.
Sempre costa més canviar el porter, per no assenyalar-lo?
Tradicionalment ha estat així, però cada cop més es veu alguna rotació. En realitat, és com tot. També els jugadors de camp com més juguen més confiança tenen. La porteria és un lloc més específic, però tampoc cal exagerar. Si et toca jugar deu partits, doncs a jugar-los tan bé com puguis. Si són tres, tres. I si són quaranta, quaranta.
Amb Martí, havien estat companys a la Real. Es fa estranya aquesta nova relació?
Se’m va fer estrany en el moment d’entrar al vestidor. D’haver-lo vist sempre com a company, a veure’l com a jefe. La relació no és la mateixa, però, superat aquest moment inicial, t’hi acostumes.
La seva millor virtut és la tranquil·litat?
Soc una persona força tranquil·la; també m’ho diu la meva dona. Soc molt actiu en el sentit de voler fer coses, però sí que em considero un noi tranquil.
I si hagués de citar un aspecte que li hauria agradat tenir millor?
És que això no se sap mai. Podria demanar tenir el cos de Courtois, però després potser no tindria la mateixa agilitat.
Va estar a punt de fitxar pel City. Per què va ser impossible?
Havia d’anar-hi, però tenien un límit de fitxes per a jugadors no anglesos i no tenien més marge. Hi va haver la possibilitat d’alliberar-ne alguna, i per això vaig esperar. L’Eibar m’havia proposat la renovació i jo em vaig estimar més esperar fins que es tanqués el mercat d’Anglaterra.
L’oportunitat era llaminera...
Sí, per això estava esperant. Des del febrer que ja m’havien trucat per si m’interessaria anar-hi. Era una bona experiència en tots els sentits. Un pas endavant per aprendre noves coses i viure una etapa molt interessant.
Va pensar en la retirada quan es va frustrar el fitxatge pel City?
Sí. Ja fins i tot l’any passat, hi havia pensat. Hi ha moments que ho penses. Però tenia el ventall obert amb totes les possibilitats, i no en descartava cap. Segurament la millor era anar al City. Però no va poder ser, i després em va tocar esperar.
I si no li hagués sortit l’oportunitat del Girona a última hora?
Possiblement estaria pensant a deixar-ho. Si es tancava el mercat i les coses que hi havia hagut no m’interessaven, potser preferia deixar-ho. Estava obert a tot, però més a prop de deixar-ho.
L’ascens amb el Girona és el seu últim gran repte?
No se sap mai. Tant de bo no sigui l’últim perquè pugem a primera i n’hi hagi més. Aquest any, aquest és el repte, i en això estem.
Té dues experiències, amb la Real i l’Osasuna, en què l’equip venia de primera i no va pujar. És un context comparable a la pressió que viu ara el Girona?
És difícil perquè vens de primera pensant que estaràs a dalt i et trobes la realitat de segona. La Real no havia viscut aquesta segona tan dura. Creus que guanyaràs molts partits, i t’adones que és molt difícil treure punts a tot arreu. A vegades has de passar aquest procés d’assumir on estàs. Amb la Real, vam estar a punt de pujar i vam tenir possibilitats fins a l’últim partit. I amb l’Osasuna, vam estar a punt de baixar a segona B. Has de ser conscient de com és de dura la categoria.
Ja no només per pressupost, sinó també pel dia a dia al PGA, els àpats, les condicions de treball… L’ha sorprès tot això en un equip de segona?
M’ha sorprès l’estructura de club, com està de bé. El lloc on ens entrenem i sobretot el factor humà; això és el millor que té aquest club. Normalment, els jugadors passen i aquestes coses són les que queden. És un actiu que és únic i m’he trobat amb un grup molt bo.
Tenen la sensació que si no es puja aquest any, malament rai?
Sabem que tenim el límit salarial més alt i que s’ha fet una plantilla per pujar. En teoria, fent això les possibilitats augmenten. Després s’han de fer les coses bé i tenir un punt de sort. Però no pensem en l’any que ve ni en res, sinó a fer-ho al millor possible ara.
Té contracte fins al juny. Amb alguna clàusula?
No. Cap.
Li queda molta corda?
Em veig bé. Físicament i mentalment. Però després s’ha de veure. És que no sé què passarà Quan et fas una idea, tot pot canviar de manera radical. Intento disfrutar del que faig. És preciós venir cada dia aquí a entrenar-se. I al juny, ja es veurà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)