Territorial

JOAN SOTERAS

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Tenim un problema de salut, i això és el primer“

El màxim mandatari del futbol català diu que totes les lligues d’aquest curs, des del futbol de base fins a primera catalana, acabaran

El calendari de la temporada que ve s’adequarà si el curs actual s’allarga fins al setembre

El partit de Catalunya es jugarà, sigui el 2020 o el 2021. I, a més, serà contra Jamaica, ho tenim lligat

Les federacions de futbol europees van en la mateixa línia: descartar anul·lar la temporada, acabar les competicions i adaptar el calendari del curs vinent. El president de la Federació Catalana de Futbol i vicepresident de l’espanyola, Joan Soteras (Sabadell, 1948), abraça aquesta filosofia, segons reconeix, per justícia.

Com valora la resposta que han tingut els clubs de futbol catalans davant aquesta crisi?
Sobretot han respost amb molta solidaritat perquè han estat conscients del problema que tenim a sobre molt ràpidament.
Van ser dels primers que es van moure en suspendre el partit de la selecció catalana contra Jamaica...
De fet, vam ser els primers perquè veiem a venir el que començava a passar. Ens vam avançar amb el partit de Catalunya però vam suspendre la resta de competicions, no volíem jugar ni a porta tancada. A causa de la situació del futbol de base, en què la gran majoria juguen en camps municipals i alguns començaven a tancar, vam decidir que la millor sortida era que no es jugués cap partit per no crear diferències. No podíem comprometre’ns a assegurar que es jugarien tots els partits a porta tancada.
I com es resoldrà l’actual temporada?
Tenim un problema de salut, i això és el primer. Quan els nostres governants donin llum verd o aquesta situació la tinguem solucionada, aleshores parlarem de tornar a jugar. Un cop passi això, els partits hauran de ser a porta oberta i les competicions d’aquest curs, sigui quan sigui, s’hauran d’acabar.
Per tant, es plantegen portar la competició a dates previstes per a la temporada vinent?
Les competicions no es trepitjaran. Primer de tot, hem de pensar que les competicions de futbol de base no comencen fins a finals de setembre o principis d’octubre, mentre que tenim altres competicions que no comencen fins a final d’agost. Però si arribem a aquestes dates i la present temporada no ha acabat, aquesta es continuarà jugant i adequarem el calendari del proper curs. Ja trobarem la manera, jugant menys partits o condensant el calendari.
Si s’arriba a aquest punt hi haurà algunes llicències o fins i tot contractes professionals (en el cas de la segona B) que caducaran el 30 de juny...
Doncs ja farem disposicions de llei perquè les llicències durin el que hagin de durar. I si un club no es presenta, doncs perdrà els punts. El que no pot ser és que siguem els dirigents qui determinem qui són els equips que ascendeixen o descendeixen de categoria evitant els mèrits esportius. Jo no soc ningú per dir qui puja de primera catalana o, a més altes instàncies [Soteras és el vicepresident de la Federació Espanyola de Futbol], qui baixa de primera divisió sense que s’hagi completat el calendari. Les competicions les vam començar amb unes condicions i s’han d’acabar amb aquestes condicions. Després, ja solucionarem com farem la propera temporada.
Pel que fa a la primera i segona divisió, creu que la Lliga de Futbol Professional s’avindrà a acceptar-ho?
Ningú pot dir què passarà en el futur; per tant, és difícil. El que sí que és cert és que la Lliga i la federació estan condemnades a entendre’s i a posar-se d’acord per determinar com s’acaben les competicions i acordar com es recuperen els partits de la propera temporada.
Sembla que el futbol europeu aplana el camí per a aquest model veient que la UEFA ha mogut l’Eurocopa al 2021...
La UEFA ens ha donat aire per assegurar la finalització de les lligues; per tant, també va en aquesta direcció.
S’acabarà jugant el partit de la selecció?
Hem de recordar que el partit contra Jamaica no es va suspendre sinó que es va ajornar. El jugarem sigui el 2020 o el 2021 i serà contra Jamaica, ho tenim lligat.
Ara tot sembla fàcil veient les recomanacions dels governants, però en aquell moment no s’havien suspès grans esdeveniments esportius...
Vam ser hàbils avançant-nos als esdeveniments perquè no ens va costar gens; cosa que si haguéssim esperat hauria estat diferent. En aquell moment, ens vam posar d’acord fàcilment perquè és cert que Jamaica va ser la primera a dir que no veia gaire clar viatjar a Europa, però per la nostra banda no tenia cap mena de sentit obligar-los, veient, a més, el seguit d’esdeveniments que prevèiem que vindrien.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)