Girona

Quatre milions per entrar al podi

Només Portu i Pedro Porro han deixat més diners a la caixa del Girona

Ara Juan Carlos i José Aurelio Suárez són els dos únics porters amb contracte

La reconstrucció de la plantilla del Girona no serà, ni de bon tros, una feina fàcil. De moment el Girona va fer ahir un pas més, i és que el club va tancar finalment l’acord amb el Sevilla per al traspàs de Yassine Bounou, que firma per a les pròximes quatre temporades amb el conjunt andalús i deixarà uns quatre milions d’euros a la caixa de Montilivi. Quatre milions que seran d’allò més útils, i és que qualsevol venda que faci el Girona és una eina per ampliar un límit salarial que, en espera de fer-se oficial, sembla que baixarà a la meitat o menys respecte als 29 milions d’euros amb què va competir el Girona el curs passat. A més, els diners que deixa el marroquí se sumen als que el Girona ja va cobrar pel traspàs de Choco Lozano al Cadis, després que els andalusos exercissin la clàusula de compra obligatòria que tenien en cas d’ascens.

D’aquesta manera el marroquí deixa d’estar vinculat al Girona després de quatre anys. Bounou va arribar el 2016 i va compartir la porteria amb René Román el curs de l’ascens a primera, en què es va guanyar la confiança de tothom per quedar-se i establir-se com el porter titular els dos cursos a l’elit. Un cop el Girona va baixar, Bounou va fer les maletes cap a Sevilla amb una cessió que ha estat clau per al seu creixement i perquè el Girona hagi acabat cobrant aquests quatre milions d’euros.

El tercer de la història

Els quatre milions que ha cobrat el Girona per la venda de Yassine Bounou situen l’operació al podi dels traspassos més elevats que ha rebut mai el club. Al davant del marroquí, de moment, només han deixat més diners a Montilivi Portu i Pedro Porro. El migcampista és la venda més alta de la història del club, gràcies als deu milions d’euros que va pagar la Real Sociedad l’estiu del 2019, una xifra que va ajudar a inflar el límit salarial del curs passat fins al rècord històric de la categoria. A més, s’hi va sumar la venda de l’extremeny al Manchester City. Les xifres del traspàs de Pedro Porro no han transcendit mai i en alguns casos s’ha considerat com la venda més alta de la història del club, però el valor final de l’operació va acabar girant a l’entorn dels sis milions, ben lluny del que s’havia arribat a valorar en altres moments en ser un moviment intern dins del City Football Group.

Bounou encara podria quedar desbancat del podi aquest mercat si es produeix algun altre traspàs sonat, com podria ser el de Stuani. De moment, però, totes les altres vendes del club han estat inferiors. Per sota del marroquí hi ha els 2,5 milions que ha deixat el Cadis per Choco Lozano també aquest estiu; els dos milions que va deixar l’Alavés per Pere Pons l’estiu passat, o el milió i mig i el milió que van deixar fa dos anys Las Palmas i el Valladolid per Timor i Alcaraz, respectivament. Qui tanca la llista de vendes milionàries és el tècnic Pablo Machín, amb el pas cap a Sevilla. I més avall hi ha les vendes de Boulaya (800.000 euros, al Metz), Despotovic (700.000 euros, a l’Urawa Red Diamonds), Lejeune (300.000 euros, al Manchester City), Hiroshi Ibusuki (175.000 euros, al Sevilla), Gerard Gumbau (150.000 euros, al Barça B) i Coro (100.000 euros, a l’Elx).

Dilema a la porteria

La venda de Bounou no trastoca els plans en la planificació de la plantilla, i és que ja ningú comptava amb ell per al curs que ve. Tenir el porter titular del campió de l’Europa League a segona A era poc menys que una utopia. De fet, Quique Cárcel ja va admetre la setmana passada que el marroquí era la venda més clara i encarrilada amb què comptava el club. Ara bé, l’adeu del marroquí obre un debat, i és que a hores d’ara la porteria del Girona està plena d’interrogants.

De moment, els dos porters que tenen contracte amb el Girona són Juan Carlos i José Aurelio Suárez. El primer va arrencar el curs passat sent el titular, però amb Pep Lluís Martí a la banqueta va perdre la confiança del cos tècnic i Asier Riesgo li va prendre el lloc. De fet, amb Francisco no ha jugat cap minut, ni tan sols en l’últim partit de lliga contra l’Alcorcón, en què el tècnic va fer moltes rotacions. El cas de José Aurelio Suárez encara és més extrem, i és que l’asturià fa tres anys que té el rol de tercer porter, des que va arribar procedent del Barça B per jugar al Peralada. Després de jugar només 23 partits en aquest temps –amb el Peralada el curs del descens de segona B–, el que pot aportar al Girona és tota una incògnita, i és que encara no ha debutat mai en un partit oficial i ha estat inactiu dos anys sencers en aquest període.

Amb aquest escenari que queda a la porteria, sembla clar que el Girona haurà de fer algun moviment. Una opció que la direcció esportiva haurà de valorar segur és la de negociar amb el porter titular de la segona volta i del play-off d’ascens, Asier Riesgo. El basc, que quan va arribar l’estiu passat va firmar només un any de contracte a Girona i ara mateix està sense equip, farà 37 anys d’aquí a un mes, però amb el rendiment que ha ofert –18 gols encaixats en 25 partits– pot ser una opció interessant esportivament i econòmicament.

1. Portu 10 M€
Sevilla 2019
El mitjapunta murcià és la venda més cara de la història del Girona, després que la Real Sociedad el vingués a buscar un cop el Girona havia baixat a segona A. L’estiu abans el Sevilla va arribar a oferir uns 16 milions d’euros per ell.
2. Pedro Porro 6 M€*
Manchester City 2019
* La quantitat exacta del traspàs del carriler al City mai ha transcendit, i s’ha especulat que podria arribar a ser d’uns 12 milions, però al final va quedar molt lluny d’aquesta xifra en ser un moviment intern dins del City Football Group.
3. Bounou 4 M€
Sevilla 2020
El fitxatge tancat ahir entra al podi dels traspassos més alts que ha cobrat mai el Girona. És la tercera vegada que el Sevilla deixa diners a la caixa de Montilivi, després dels acords que va tancar amb Pablo Machín i el davanter japonès Hiroshi Ibusuki (175.000 euros).
4. Choco Lozano 2,5 M€
Cadis 2020
El Girona ha acabat traient rendiment econòmic del davanter hondureny, que va arribar a Montilivi procedent del Barça B a canvi de més d’un milió d’euros. La cessió al Cadis, amb opció de compra obligatòria en cas d’ascens, ha acabat sent la via per tancar el quart traspàs més alt de la història del club.
5. Pere Pons 2 M€
Alavés 2019
Un dels futbolistes més identificats amb el Girona, va acabar fent les maletes després de perdre la categoria, i és que l’oferta de l’Alavés, que no s’allunyava gaire de la clàusula de rescissió que tenia el de Sant Martí Vell, va ser una bona solució per a totes les parts.
6. Timor 1,5 M€
Las Palmas 2018
El migcampista defensiu va deixar el Girona al final del mercat de l’estiu del 2018, quan el club va lligar el retorn de Douglas Luiz. Era la seva segona etapa al club i va deixar un balanç positiu econòmicament després d’arribar un any abans procedent del Leganés.
7. Alcaraz 1 M€
Valladolid 2018
Igual que amb Timor, el Girona va decidir desprendre’s d’un altre pivot defensiu l’estiu del 2018. En aquest cas Rubén Alcaraz, que havia jugat el curs anterior cedit a l’Almeria, va fitxar pel Valladolid, que acabava de pujar a primera. Des de llavors el seu valor ha crescut molt.
8. Pablo Machín 1 M€
Sevilla 2018
Entre els deu traspassos més alts que ha cobrat mai el Girona hi ha el del tècnic Pablo Machín, que va deixar un milió d’euros a la caixa de Montilivi després que el Sevilla pagués la seva clàusula de rescissió al final de la primera temporada del Girona a primera.
9. Boulaya 0,8 M€
Metz 2018
L’algerià va arribar al Girona just després de l’ascens a primera, però entre molèsties i lesions no va arribar a debutar. Al mercat d’hivern el Girona el va cedir al Metz francès i hi va incloure una clàusula de compra obligatòria que va permetre treure’n profit econòmic.
10. Despotovic 0,7 M€
Sevilla 2010
Després de marcar 18 gols en el seu únic any al Girona, el davanter serbi va ser traspassat a l’Urawa Red Diamonds japonès. Els gironins van rebre 700.000 euros, que durant molts anys, fins a l’adeu de Machín, va ser el traspàs més alt de la història del club.

JOSÉ AURELIO SUÁREZ

Fa tres anys que és a Girona de tercer porter i encara no ha debutat en un partit oficial

ASIER RIESGO

Sense equip, el Girona haurà de valorar si vol el porter basc, que farà 37 anys
Els únics porters a la plantilla són els que no han jugat cap minut amb Francisco

JUAN CARLOS

El porter, titular a l’inici del curs passat, no ha jugat ni un minut en tot el 2020

PARADOXA

El Girona cobra el segon traspàs de l’estiu, que ha de donar aire amb el límit salarial

L’ADEU DE BOUNOU

El porter deixa definitivament el club després de quatre anys de relació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)