Girona

Eleccions per al nou escut

El Girona presenta dues propostes per renovar l’ensenya i ara els socis tenen un mes per votar una de les dues opcions

El canvi més substancial és que queda suprimida la corona ducal, present des de la creació del distintiu, el 1930

El Girona tindrà nou escut. Serà l’any que ve quan el club blanc-i-vermell estreni la nova insígnia, exactament l’1 de juliol del 2022, encara que serà molt abans quan ja se sabrà com és. Ahir l’entitat de Montilivi va presentar les dues propostes que ha dissenyat per rellevar l’emblema actual, opcions que votaran els socis durant un mes, entre avui, dia que s’inicia la votació, i el 19 de setembre.

Per participar-hi, els socis del Girona tenen tres opcions: la primera és fer-ho des de la pàgina web del club; la segona, anar a les taquilles de Montilivi, on se’ls atendrà personalment, i la tercera i última, esperar els dies de partit, ja que a l’estadi s’instal·larà una carpa on es podrà efectuar el vot.

El procés

Des del club expliquen que el canvi d’escut, que es va modificar per últim cop el 2015, és “per optimitzar els elements que el formen i adaptar-se als nous suports físics i digitals”. Fonts de l’entitat indiquen que el disseny de l’actual “té molta sobrecàrrega d’elements interiors que fa que no es visualitzi correctament i provoca molts problemes a l’hora de reproduir-lo en qualsevol format perquè no s’acaben d’apreciar bé tots els components”, cosa que es resol amb qualsevol de les dues possibilitats que hi ha ara sobre la taula.

D’aquesta manera, al Girona van començar, a finals del 2018, un procés per dur a terme aquesta actualització de l’emblema, que va engegar amb una consulta entre els mateixos socis per valorar i proposar canvis i millores en l’escut actual i, partint d’aquelles respostes, van acabar-se esbossant les dues opcions de les quals sortirà la definitiva. En l’esmentada consulta, el club va preguntar als socis quins eren els elements que creien més representatius i icònics de l’escut, i la corona, amb una puntuació de 4,8 sobre 10, va ser el més mal valorat, al darrere de la senyera (8,9), les franges blanc-i-vermelles (8,9), el nom del club (8,6) i les aigües (7,5).

Controvèrsia

Amb aquests resultats a la mà, al club van decidir treure la corona del nou emblema i en cap de les dues opcions apareix, fet que ahir va produir soroll. “Les versions d’escut presentades recullen les preferències dels socis, agafant els elements més populars entre la nostra afició d’acord amb les respostes de la consulta digital”, justifiquen des de l’entitat. “La corona va ser el menys valorat amb molta diferència respecte a tots els altres elements”, indiquen. Així doncs, el nou distintiu del conjunt blanc-i-vermell deixarà de tenir un element que l’ha acompanyat des de la seva creació, l’1 d’agost del 1930, el dia en què l’Ajuntament de Girona va permetre al club, que s’havia fundat pocs dies abans, fer servir l’emblema de la ciutat dins l’escut del club. La corona, així com les aigües i la senyera, venen donades per l’emblema de la ciutat, i és una corona ducal perquè aquest era el tipus de corona que timbrava l’esmentada ensenya de Girona.

Sense la corona, les dues possibilitats parteixen d’una base similar, però en el fons són diferents. L’anomenada opció A manté l’estructura actual de l’escut amb els elements simplificats per tal de donar modernitat i arreglar la qüestió de la interpretació dels elements. L’opció B també manté els elements actuals però els representa d’una altra manera més innovadora, destacant sobretot la combinació de les aigües amb les franges blanc-i-vermelles.

Un altre dels trets que crida l’atenció dels dissenys és la similitud existent amb l’escut del Manchester City i amb el del New York City, el Melbourne City i el Montevideo City Torque, tots clubs propietat del City Football Group, l’accionista principal del Girona amb el 47% de les accions –Marcelo Claure, amb el 35%, i el Girona Football Group, amb el 16%, tenen la resta–. En aquest sentit, el club refusa que hi tingui alguna cosa a veure i expliquen que l’escut “s’ha fet aquí, al Girona”, i que la semblança és perquè hi ha una tendència en les modificacions dels distintius dels equips de futbol que “va en aquesta mateixa direcció, com els escuts del PSG i el Bayern”.

D’aquí a un mes, doncs, se sabrà quin és el vuitè escut en la història del club. Serà aquesta la setena modificació d’una ensenya que va canviar els anys 1940, 1970, 1980, 2005 (quan va introduir-se el vermell), 2012 i 2015.

L’ANY QUE VE

Es pot votar per internet o de manera presencial a Montilivi

LA DADA

La nova insígnia es canviarà i s’establirà a partir de l’1 de juliol del 2022
8
escuts
acumularà el Girona al llarg de la seva història després d’aquesta última modificació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)