Girona

Un os dur de rosegar

Iraola només ha perdut un partit dels set disputats contra el Girona

El basc ha estat en tres projectes, l’AEK Làrnaca, el Mirandés i el Rayo Vallecano

El Girona, demà (17h), tornarà a Montilivi per jugar un partit oficial. Concretament contra el Rayo Vallecano, un equip que encadena sis partits sense perdre en la lliga. El conjunt dirigit per Andoni Iraola va ser capaç de guanyar, abans de l’aturada pel mundial, equips com el Real Madrid, el Sevilla i el Cadis (amb golejada). També va rescatar un punt al Civitas Metropolitano contra l’Atlético de Madrid. L’inici de lliga fulgurant dels de Vallecas no és cap casualitat. Des que el basc va entrar a dirigir l’equip, l’any 2020, el Rayo ha aconseguit un ascens a primera divisió i una permanència sense patir i amb l’equip situat a mitja taula.

Aquesta temporada, els madrilenys tornen a satisfer la seva afició amb un gran joc desplegat i, sobretot, mantenint l’equip a la part alta de la taula. Vuitè, amb 22 punts, només un menys que l’Osasuna, que marca la zona europea. No és cap casualitat, tampoc, que Iraola s’hagi convertit en els darrers anys en la bèstia negra del Girona.

Un historial que fa por

Si ens centrem en els set partits en què el conjunt gironí s’ha enfrontat amb el tècnic basc, els resultats són devastadors. Partim de la temporada 2019/20, quan el Mirandés, ple de jugadors cedits i amb projecció, va tombar amb claredat l’equip de Pep Lluís Martí a Montilivi. El Girona tenia un equip ple de grans noms –Stuani, Granell, Mojica, Borja García, Maffeo i Juanpe– i el Mirandés va demostrar ser el millor equip que va passar durant aquella temporada pel feu gironí. Per la contundència ofensiva, amb el gol d’un revalorat Marcos Andrés i el doblet de Merquelanz, letal a camp obert. Els de Miranda de Ebro van saber posar el poderós Girona contra les cordes i, fins i tot, l’afició va acabar aplaudint alguna jugada rival. Els blanc-i-vermells encaixaven una nova derrota i queien de la zona de play-off fins a mitja taula. En la jornada següent, precisament, el Girona també va caure per la mínima contra el Rayo a Vallecas. Aleshores l’equip madrileny estava entrenat per Paco Jémez.

Aquella mateixa temporada, el Girona va millorar la imatge en el partit de tornada a Anduva, però Matheus Aiás va igualar l’enfrontament amb un gol en la recta final. Pulido Santana va ser l’encarregat de xiular dos penals, que van transformar Stuani i el davanter brasiler. Els d’Iraola van afluixar el ritme en les últimes dotze jornades de competició, però es van mantenir a mitja taula sense patir en cap moment.

L’aventura a Vallecas

L’exfutbolista i actual entrenador nascut a Usurbil va iniciar un nou projecte a segona. Després de la bona temporada amb els de Miranda de Ebro, Iraola entrava a la direcció tècnica del Rayo. Aquella temporada 2020/21, el Girona es va enfrontar quatre vegades amb els rayistas, i el record encara dol. En la competició regular, els de Francisco van empatar sense gols a Montilivi i van perdre a Vallecas per 2 a 1. No va servir el gol inicial de cap de Santi Bueno, ja que, dos minuts més tard, Santi Comensaña empatava. En la segona meitat, un xut des de la distància d’Isi Palazón va agafar descol·locat Juan Carlos i va capgirar el resultat. En aquell moment, però, el pitjor encara no havia arribat. Faltaven dos partits del play-off d’ascens a primera divisió. Un nou infern per al Girona.

La duresa del ‘play-off’

En el record sempre quedarà el desenllaç dur i cruel de la temporada 2020/21, amb Francisco a la banqueta. En el partit d’anada, a Vallecas, el Girona va aconseguir l’única victòria contra un conjunt d’Iraola (1-2). Un triomf que hauria pogut ser més ampli si Pulido Santana no hagués anul·lat el gol de Bustos amb l’espatlla, però que guiava tots els pronòstics cap a l’ascens dels gironins, després d’un any dur. Això no obstant, el partit de tornada va ser un cúmul de desastres. Començant pel gol matiner d’Álvaro García en un inici molt tou en defensa dels gironins. Óscar Trejo, per sentenciar els mals primers 45 minuts, va anotar el 0 a 2, que capgirava l’eliminatòria. El desenllaç tothom el coneix: Iraola ho va celebrar, de nou, a Girona.

Trencar la mala dinàmica

Demà, a Montilivi, el Girona podria guanyar per primera vegada contra un conjunt d’Iraola a casa. I, d’arguments, no en falten. Els de Míchel han firmat una bona preparació, tot i perdre en la copa contra el Cacereño. El matx serà el retorn dels gironins en competició oficial després de gairebé dos mesos. Així doncs, la cita tindrà molts al·licients: el retorn de la bèstia negra a Girona i del futbol a Montilivi. A més a més, per rematar-ho, Cristhian Stuani s’enfrontarà amb la seva víctima preferida, cosa que podria ajudar a tombar, una vegada per totes, el conjunt d’Iraola. Una espera que s’ha fet llarga, però que portarà un duel d’alt nivell a Girona.

L’EQUIP PREDILECTE

El Girona és la víctima preferida d’Andoni Iraola i l’equip contra el qual ha jugat més
Lluís romero

UN DESENLLAÇ CRUEL

El tècnic basc va celebrar un ascens a Girona, remuntant un 1-2 de l’anada

L’ÚLTIM CAPÍTOL

Amb Míchel ja a la banqueta, el Rayo d’Iraola va firmar una nova victòria, en la copa (1-2)
Curs 2019/20
Girona-Mirandés
(2a A)
0-3
Mirandés-Girona
(2a A)
1-1
Curs 2020/21
Girona-Rayo V.
(2a A)
0-0
Rayo V.-Girona
(2a A)
2-1
Rayo V.-Girona
(final ‘play-off’)
1-2
Girona-Rayo V.
(final ‘play-off’)
0-2
Curs 2021/22
Girona-Rayo V.
(copa)
1-2
0-2
Curs 2021/22
Girona-Rayo V.
(copa)
1-2
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)