Girona

El futur també és femení

El duel a Montilivi de diumenge torna a donar un impuls al femení del Girona, que persegueix un ascens a primera estatal que se li ha complicat

El club vol escalar categories, però construint un projecte sòlid des de la base

Diumenge el Girona va demostrar que també és un club de futbol femení amb la disputa a Montilivi del partit del primer equip contra el Sant Cugat, en el duel corresponent a la fase d’ascens a primera estatal femenina. Prop d’un miler d’aficionats van omplir la graderia de tribuna de gom a gom i van gaudir d’un dia històric, però que a Girona ja comença a ser tradició quan s’acosta el 8 de març, el Dia de la Dona. “Per a nosaltres sempre és un dia molt especial. És el tercer any consecutiu que el club obre les portes de Montilivi al sènior femení i és un orgull, tant per les jugadores que van jugar com per la resta de jugadores del club que les van a anar a animar i que veuen que en un futur poden ser elles les que juguin a Montilivi”, explica Juan Carlos Sánchez, el coordinador del futbol femení del Girona, que té clar que iniciatives així sumen. “Crec que és un dia que ajuda molt al futbol femení de la província, perquè ajuda a donar visibilitat. La lliga F ho està fent, i les nostres jugadores també ho poden ajudar a fer a la demarcació”, assenyala.

Iniciatives com aquesta són més que necessàries, i és que després d’anys en què l’Estartit, el Sant Pere Pescador o el Girona han estat referents, la demarcació ha quedat òrfena d’equips a categoria estatal, amb el Porqueres, el Girona i el Pontenc com a màxims representants jugant a preferent. “Si no hi ha equips a categoria estatal deixes de ser visible, d’això no hi ha dubte. Encara que sigui a primera estatal seria bo que hi hagués algun equip de la demarcació, i tant de bo fossin tres o quatre. Però preferent és una categoria molt complicada, on per exemple el Porqueres porta molts anys treballant bé però no aconsegueix pujar”, valora Juan Carlos Sánchez.

Un camí llarg per fer

El resultat del partit del Girona a Montilivi contra el Sant Cugat, que va acabar 1-1, va ser el menys important dins d’una jornada històrica. Ara bé, no va ser positiu per a l’esperança de les gironines d’aconseguir l’ascens aquesta temporada a primera estatal, ja que arran dels coeficients que s’arrosseguen de la primera fase les gironines haurien de recuperar uns onze punts amb l’Igualada i el Porqueres d’aquí al final. “Més que a curt termini, l’objectiu de pujar a primera estatal era aquesta temporada, però ho tenim complicat. Treballem per aconseguir-ho, però som conscients que tenim un equip jove, amb moltes jugadores en edat juvenil i de la demarcació. Continuem treballant i tard o d’hora ho aconseguirem”, sentencia Sánchez.

Aquest ascens a primera estatal és el primer pas que busca el Girona per tornar a ser un referent en el futbol femení, com ho era el 2013 quan es va quedar a les portes de l’ascens a primera divisió –va caure en el play-off d’ascens i va esperar que algun equip com el Torrejón no pogués inscriure’s a la lliga, cosa que no va acabar passant–. En aquell moment, però, el club no va donar suport al projecte i l’equip, que era a segona divisió, es va desfer. El Girona va mantenir només un equip a primera catalana, que va acabar desapareixent el 2016. L’entrada de la nova propietat i de Delfí Geli a la presidència va servir per impulsar de nou el femení del Girona, que va acabar amb l’absorció del Sant Pere Pescador el curs 2020/21 per jugar a primera estatal, malgrat que les gironines van perdre la categoria. “Aquell descens va ser molt dur perquè va ser un any atípic i tot i fer 33 punts no vam assolir la permanència”, diu el coordinador del futbol femení del Girona, que té clar que el cop que va suposar no ha fet replantejar les coses al club. “Ara el futbol femení està integrat dins el club i el president, Delfí Geli, és un gran defensor del futbol femení. Hi pot haver diferències, però cada vegada tenim més recursos i mitjans”, assenyala.

Des de la casa

Lògicament, tenir el primer equip femení a la cinquena categoria no és el que vol el club, al qual li agradaria assimilar-se als 15 equips de primera divisió i als molts de segona A que tenen el femení competint en categories estatals. De fet, només el Valladolid competeix també en categoria territorial, mentre que el Getafe, el Mallorca i el Celta són els tres que no tenen un sènior femení.

El camí per escalar categories, però, es té clar que en cap cas ha de ser el de recórrer al talonari i comprar una plaça com han fet molts clubs. “No està previst o no en tinc constància. Jo soc dels que creuen que el millor que pots fer és seguir el teu camí i guanyar-te les garrofes al camp”, diu Juan Carlos Sánchez, que té clar que el creixement del club pas a pas acabarà donant èxits. “El que hem de fer és consolidar la base, que va pel bon camí. Després l’ascens com més aviat l’aconseguim millor, però primer has de consolidar el que tens. La ciutat esportiva també serà un avenç molt gran per al futbol femení del Girona i suposarà un nou impuls”, afirma.

El futur del Girona femení passa, de moment, per les prop de cent jugadores que el formen, distribuïdes entre el primer equip, els dos juvenils –un amb jugadores cadets–, els dos infantils de futbol 7 i un aleví que competeix en categoria masculina.

LA VALORACIÓ

Jugar a Montilivi sempre és especial i és una ajuda per al futbol femení de tota la demarcació perquè ens dona més visibilitat
Ara tenim més mitjans i la ciutat esportiva serà un gran avenç per al Girona femení
Juan Carlos Sánchez
coordinador del futbol femení del girona
Comprar una plaça més amunt no està previst. El millor que pots fer és seguir el teu camí i guanyar-te les garrofes al camp. Som un equip jove
El descens de primera estatal, en un any atípic, va ser dur. Ara hem de consolidar la base i l’objectiu és aconseguir l’ascens com més aviat millor
Lliga F
Barça 1r
Madrid 2n
Atlético 4t
València 6è
Sevilla 7è
Real Sociedad 8è
Athletic 10è
Betis 13è
Vila-real 14è
1a federació
Osasuna 5è
Espanyol 9è
Rayo Vallecano 11è
2a federació
Almeria 12è
1a estatal
Elx 1r
Cadis 3r
Categoria territorial
Girona preferent catalana
Valladolid lliga Gonalpi
Sense femení
Getafe, Mallorca i Celta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)