Girona

El futbol, en segon pla

El Girona i l’Espanyol emeten un comunicat per condemnar els fets i emprendre accions contundents

Dissabte es va viure un dels capítols més tristos a la graderia de Montilivi. El Girona i l’Espanyol tenien una cita transcendental a la gespa, però molts aficionats no en van poder gaudir al cent per cent, ja que van haver de viure actes violents, racistes, xenòfobs i de rivalitat portada a l’extrem. Sobretot per part d’un sector reduït de l’afició blanc-i-blava que es va desplaçar al feu gironí i des del matí ja es va passejar pel centre de la ciutat amb crits feixistes i actitud violenta. L’Esportiu ha recollit un seguit de veus i testimonis per relatar i condemnar els fets que van transcórrer durant tota la jornada de dissabte.

Incident al gol sud

El primer incident a dins del feu gironí va tenir lloc al gol sud. Tres aficionats blanc-i-blaus, ubicats a la grada local, van fer saltar espurnes en un inici del matx enterbolit. Així ho explica Sergi Arpí, aficionat del Girona que va ser molt a prop del lloc dels fets. “Al sector A del gol sud, vam veure un noi que anava amb una bandera voltant per la graderia i provocant. La gent ho recriminava sense anar més enllà. En el minut 3, però, es va dirigir a la zona del Jovent Gironí a provocar, i allà és on un grup d’aficionats el va començar a perseguir per fer-lo fora més violentament des del bar, passant per tot el passadís superior. La seguretat no va aparèixer fins al cap d’uns minuts a les escales de sortida. Van trigar molt”, va dir l’aficionat, que no va presenciar cap més incident a gol sud durant tot el matx.

Tensió al gol nord

Des de fa 3 anys, en Raúl i els seus fills menors d’edat són abonats del Girona. Tenen els seients just a la zona del gol nord propera a la zona visitant. “Em són igual les banderes que ensenyessin; alguns aficionats van venir a la zona local amb una actitud de pocs amics. En el minut 10, vam marxar perquè buscaven enfrontaments. Estaven drets i a les escales. Fins al minut 40, no va aparèixer la seguretat a fer un cordó”, diu Palenzuela, que també explica que una família amb nens petits va marxar a casa a l’inici del matx.

Molt a prop d’aquella zona, també hi té els seus seients Jaume Puig amb la seva dona i els dos fills. “Des del principi tenia tres nois al meu costat insultant el Girona i els aficionats, em vaig posar nerviós. Alguns no miraven ni el partit i es preocupaven més de l’intercanvi verbal. Vaig acabar discutint amb un aficionat recriminant la seva actitud”, explicava Puig, que va abandonar els seients en el descans.

No tot va ser a l’entorn de l’afició blanc-i-blava, també hi va haver incidents, si bé molt menys generalitzats, per part d’algun aficionat gironí. De fet, la seguretat en va fer un que portava una navalla a sobre. Juntament amb un altre aficionat blanc-i-blau amb un comportament violent de manera reiterada al gol nord.

La Mireia és una altra veu que va voler explicar a aquest diari com ho va viure des del lloc més problemàtic a Montilivi. “A prop de la meva zona, hi havia molta gent dreta i increpant. El perfil d’allà és molt familiar i mai ens havia passat res. Em sap greu la gestió del club; si no ho pots preveure, has de saber actuar al moment”, va dir la Mireia, que també va abandonar la zona i es va ubicar darrere la porteria. Allà va presenciar una agressió a Effah Kingsford, Sisplau, d’un aficionat periquito que havia iniciat una discussió amb l’animador ghanès al mig de l’afició local.

Entre la massa social de l’Espanyol repartida per tot el camp, no hi va haver incidents destacats i, en alguns casos, han fet saber la seva disconformitat a L’Esportiu amb l’actitud de bona part de la gàbia visitant. “De persones conflictives, n’hi ha a tots els clubs, no només a l’Espanyol com volen propagar alguns. Això sí, dissabte vaig sentir vergonya per com es va comportar una part de la nostra afició. La gran majoria no som així”, va voler explicar un abonat periquito que no va voler fer públic el seu nom.

Sobretot del sector més radical, que va llançar ampolles, encenedors i escopinades cap a la zona preferent. Alguns aficionats blanc-i-vermells hi van respondre retornant els objectes cap a una part de la zona visitant que volia saltar la tanca. La seguretat del camp ho va intentar frenar sense gaire èxit i en una situació de vulnerabilitat. Els Mossos d’Esquadra no van intervenir en un dels moments amb més tensió del partit.

Situacions delicades

L’Anna és una abonada del Girona que va tenir un atac d’ansietat en el descans del matx a Montilivi, després de viure els incidents just al costat de la tanca de la zona visitant al gol nord. “N’eren molts i van arribar en el minut 5 de partit just a les escales de formigó. Uns quants ens van començar a insultar i fins i tot alguns ens deien que la seva intenció era buscar brega i no pas mirar el futbol”, va relatar l’Anna, que va començar a veure’s superada per la situació. “En la primera meitat plorava i vaig aguantar fins al descans, quan vaig començar a notar calor al pit i que el cor m’anava molt accelerat. Em van portar fins a unes escales de la graderia amb l’assistència mèdica, ja que tenia un atac d’ansietat. En la segona part, vaig veure el partit dreta amb la meva mare a l’altra punta del gol (tocant a tribuna). Em van aconsellar que no tornés al meu seient”, explicava l’Anna, que ahir va rebre una trucada del Girona FC per demanar-li disculpes i per preocupar-se per la seva situació. L’aficionada conclou amb una crítica cap al club: “Sabien de sobres que era un partit d’alt risc i, a més, ho veiem en el comunicat que emeten abans. No es van fer tots els possibles per evitar casos com els de dissabte.” Un duel català que es recordarà, sobretot, pels lamentables incidents a la grada.

Els clubs hi diuen la seva

Tant el Girona, al matí, com l’Espanyol, a la tarda, van emetre comunicats en què feien referència als actes conflictius entre aficionats a Montilivi. El club gironí va assumir la seva part de responsabilitat en els fets; també va obrir expedient sancionador i en “pren nota” de cara a futures ocasions. El comunicat va voler detallar que les entrades visitants van ser administrades per l’Espanyol i que la seguretat per al partit es va augmentar un 30% respecte al que és habitual.

D’altra banda, el club blanc-i-blau va ser més directe amb el missatge. L’Espanyol va condemnar els “individus” causants dels fets. El club es va posar a disposició de les autoritats per localitzar-los i expulsar-los immediatament.

Pot ser que alguns abonats cedissin el seu carnet, però els accidents greus van ser cap a la gàbia
Cristóbal Sánchez
president de la F.P. Girona FC
El meu fill [12 anys] tenia por i vam haver de desplaçar-nos; va rebre una amenaça des de la distància
Jaume Puig
abonat del girona
A la nostra zona, propera a la gàbia visitant, no hi va haver revenda, tots ens coneixem
Mireia
abonada del Girona (GOL NORD)
En el minut 10 vam marxar de la nostra zona perquè no hi havia seguretat; ho he fet saber al club
Raúl Palenzuela
abonat del girona (Gol nord)
La seguretat no va aparèixer fins al cap d’uns minuts a les escales de sortida. Van trigar molt
Sergi Arpí
abonat del girona (Gol sud)
En el descans vaig començar a notar els símptomes d’un atac d’ansietat; el cor m’anava molt ràpid
Anna G.P.
abonada del girona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)