El somni de l’horitzó
La mitjana del últims 15 anys per entrar en la Lliga de Campions és de 68 punts
Les competicions europees són a menys de mig camí de distància
Després d’uns dies de descans en la lliga, en què el Girona ha tingut fins a vuit jugadors amb les seves seleccions, és moment per reactivar la competició regular, aquella que actualment lidera el Girona en espera de jugar, demà a Montilivi, contra l’Athletic. No és fàcil seguir el ritme de les efemèrides i estadístiques que ha aconseguit i trencat el conjunt de Míchel. Sense anar gaire lluny, és el quart equip que en la jornada 13 ha assolit 34 punts, només igualat pel Barça, el Madrid i l’Atlético de Madrid. Aquest inesperat assoliment ha obert les portes als gironins a somiar en grans gestes. L’objectiu passa a ser més ambiciós i la permanència sembla enterrada.
Mirant a Europa
Per veure en quina situació es pot trobar al Girona en la classificació, hem repassat com han quedat els equips en posicions europees les últimes 15 temporades. Des del curs 2008/2009 fins al passat. La primera estadística, noticiable pel simple fet que ara mateix el conjunt de Míchel està situat en aquesta posició, és la mitjana de punts que han necessitat el Barça, el Madrid i l’Atlético de Madrid aquests últims 15 cursos per guanyar la lliga: un total de 91. Posant el focus d’atenció en la quarta posició, que dona plaça de lliga de campions, la mitjana de punts per entrar en la màxima categoria de la UEFA dels equips han estat 68. Parlem de grans equips com l’Atlético de Madrid, el Sevilla, el València, la Real Sociedad, l’Athletic Club, el Vila-real i el Màlaga, que l’any 2012 va estrenar-se en la competició amb un equip farcit d’estrelles com ara Isco, Joaquín, Cazorla, Van Nistelrooy, Toulalan i Rondón, entre d’altres. Precisament, aquell curs va ser l’any que menys punts va necessitar un equip per classificar-se per a la Champions; els andalusos van necessitar-ne 58. D’altra banda, hi ha hagut anys que la quarta plaça ha anat molt cara. Parlem dels cursos 2014/15 i 2020/21, quan el València i el Sevilla, repesctivament, van haver d’arribar fins als 77 punts. El 2018/19, el València va quedar quart havent arribat als 61 punts, un any en què no es va decidir fins al darrer moment, amb el Getafe i el Sevilla (59) ben a prop.
Així doncs, si fem cas de la mitjana dels últims, el Girona hauria sumat la meitat dels punts necessaris per classificar-se, mínim, per a la Champions. Són estadístiques enganyoses, perquè cada temporada la xifra varia, punt amunt punt avall, però de ben segur que li permetria somiar amb una fita que mai cap gironí no s’hauria pogut imaginar: tenir possibilitats de jugar la lliga de campions.
En la segona categoria
En el segon esglaó competitiu europeu trobem l’Europa League. Un torneig que, la darrera dècada, fins a set vegades han guanyat equips de la lliga espanyola. El gran triomfador és el Sevilla, que, des del 2013, n’ha aixecades cinc. També el Vila-real i l’Atlético de Madrid han pogut festejar una victòria a l’Europa League. En aquest cas, és el cinquè de la classificació regular que té plaça directa per jugar-hi el pròxim curs. Si mirem els nombres de les darreres taules, la mitjana de punts per aconseguir aquesta posició ha estat de 63. El Girona ara es trobaria a 29 punts d’aconseguir aquesta fita, quan queden 25 jornades i 75 punts en joc.
Un premi afegit
Des que es va instaurar la Intertoto, l’any 1997, en la lliga espanyola i, posteriorment, una segona plaça d’Europa League –antiga UEFA– per al campió de copa, el setè classificat de la lliga quasi sempre acaba jugant en competicions europees. Sobretot perquè els darrers campions del torneig per excel·lència de la Federació Espanyola de Futbol ja han aconseguit una plaça europea a través de la lliga regular; parlem del Barça, el Madrid, el Sevilla i el València, entre d’altres. L’últim cas és l’Osasuna, que es va beneficiar del triomf del Madrid en la copa per jugar una prèvia de Conference League. A més a més, també hi pot haver el cas que el cinquè classificat guanyi l’Europa League i això li doni plaça directa per a la Champions. Automàticament, els equips de sota es beneficien i s’incrementen els participants de la lliga espanyola en competicions europees.
Un dels rècords va ser el curs 1997/98, quan 10 equips es van classificar per a Europa: el Barça, l’Athletic i el Madrid en la lliga de campions; la Real Sociedad, l’Atlético de Madrid, el Betis i el Celta en l’Europa League i, finalment, el València i l’Espanyol en la Intertoto, un torneig en què hi havia en joc una plaça per jugar en la segona categoria de la UEFA. Va desaparèixer l’any 2008. Això no obstant, una cosa segura és que actualment el sisè té plaça de Conference League i la mitjana de punts que han calgut les darreres 15 temporades han estat de 59. Ara, el Girona es troba a només 15 punts, quan encara queden dos terços de competició.