Girona

GIRONA FC

L’ANG reclama que s’anul·li l’aprovació definitiva de la ciutat esportiva

L'entitat ecologista al·lega defectes de forma i que el projecte vulnera la normativa

L’Associació Naturalistes de Girona (ANG) ha presentat un recurs d’alçada davant la Conselleria de Territori per reclamar que s’aturin les obres de la ciutat esportiva que el Girona FC ha començat a construir a Vilablareix. La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona va aprovar el novembre passat la Fase 1 d’aquest projecte, però l’entitat ecologista considera que no compleix la normativa i que s’ha tramitat de forma irregular. En concret, l’ANG reclama a la consellera de Territori, Ester Capella, que anul·li l’aprovació definitiva de la ciutat esportiva per “defectes de forma, vulneració del dret de participació ciutadana en qüestions urbanístiques i incompliment de la Llei d’espais agraris”. També sol·licita que s’aturin les llicències atorgades per l’Ajuntament de Vilablareix per iniciar les obres en data 4 de març per “per incompatibilitat del projecte amb les actuals restriccions per la sequera”.

En un comunicat, l’ANG, per boca de Raül Domínguez, tècnic de defensa de l’entitat, considera que el projecte de ciutat esportiva, que contempla set camps de futbol, gimnasos, aparcament i oficines, s’ha fragmentat fraudulentament. “Aquest argument el sostenim en base a que, malgrat la CTUG insisteix en què són només dos camps de futbol, el Girona FC en els diversos comunicats que ha fet ha manifestat que aquesta és la Fase 1 de la seva ciutat esportiva”, explica Domínguez.

Deficiències en l’anàlisi d’alternatives

L’entitat també defensa que les anàlisis d’ubicacions alternatives i de les afectacions agràries es van incorporar una vegada passada l’exposició pública i que això vulnera el “nostre dret de participar en qüestions urbanístiques amb tota la informació disponible”. A més, segons el mateix comunicat, aquest anàlisi presenta “deficiències que l’invaliden directament”. D’una banda, l’entitat assegura que fa un “anàlisi parcial” de les possibles ubicacions del projecte, que, per normativa, s’hauria de situar preferentment en “sòl de tipus rústec” per respectar el principi de creixement compacte que marca la normativa urbanística. “Cap d’aquests sòls ha sigut tingut en compte, fet especialment greu atès que el pla de la Massana [zona on es construeix la ciutat esportiva] està protegit pel seu alt valor agrícola”. A més, assegura que, si realment només contempla dos camps de futbol, el projecte té unes dimensions “perfectament adaptables” a qualsevol tipus de sòl municipal, ja sigui urbà o urbanitzable. L’ANG considera que aquest fet fa injustificable que el sòl escollit sigui la millor alternativa, ja que compta amb “figures de protecció” pels seus valors agraris i es troba desconnectat de qualsevol trama urbana. “Només s’explica aquesta ubicació injustificable perquè realment el projecte no és només de dos camps de futbol, i per tant, s’està vulnerant la normativa municipal i la llei d’espais agraris”, valora l’entitat ecologista.

A més, el comunicat recorda que la plana de Girona ha perdut en 80 anys les dues terceres parts de la superfície agrícola i que Vilablareix ha requalificat els últims any 16 hectàrees de sòl no urbanitzable a urbanitzable. Per tot això, l’ANG demana un replantejament de l’urbanisme de Vilablareix i que la ciutat esportiva es situï en terrenys ja sacrificats pel planejament.

Moratòria per la sequera

L’entitat també recorda que el Decret Llei per fer front a la situació de sequera contempla una moratòria a tots els projectes nous que es puguin veure afectats per les restriccions. En aquest sentit, considera que el consum d’aigua previst per fer anar les instal·lacions d’aquest projecte –uns 200.000 per dia– és un “malbaratament de recursos intolerable”. L’entitat ha demanat a la consellera de Territori, Ester Capella, que inclogui aquest projecte en la moratòria.

Per tots aquests motius, l’ANG reclama que s’anul·li “l’aprovació definitiva” de la ciutat esportiva i s’aturin les llicències de l’Ajuntament de Vilablareix per iniciar les obres. L’entitat clou el comunicat informant que continua estudiant el cas amb el seu advocat per determinar si presenta un recurs contenció administratiu amb la finalitat de “protegir el poc sòl agrícola” que queda a la plana de Girona i fer complir la normativa urbanística.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)