OK Lliga

Cinc debutants en quatre anys, ara el CP Taradell

OK Lliga. La màxima categoria estatal ha vist aparèixer nous equips en les darreres temporades, i no hi havia una concentració tan alta d’estrenes des dels anys vuitanta

L’OK Lliga s’ha caracteritzat en aquestes darreres temporades pel debut de nous equips que mai havien jugat en la màxima categoria estatal en les seves 51 temporades d’història. L’hoquei sobre patins és un esport viu i els clubs es van renovant i incrementant les seves aspiracions. En les darreres quatre temporades han debutat cinc equips a la màxima categoria, una acumulació de nous conjunts a l’elit que no es produïa des dels anys vuitanta, sense tenir en compte els catorze debuts en la creació de la màxima categoria, llavors anomenada divisió d’honor, la temporada 1969/70.

Aquest període de debutants es va iniciar amb el Girona CH, que es va estrenar a l’OK Lliga la temporada 2016/17. En la campanya següent hi van arribar dos nous equips, el CH Palafrugell i l’Asturhockey CP, mentre que la temporada passada va ser el PHC Sant Cugat l’equip que va debutar a l’elit. Ara, en aquesta campanya 2019/20 és el torn del CP Taradell d’estar entre els millors. En quatre temporades de la 2016/17 a la 2019/20 cinc nous equips hauran complert el somni de jugar a la màxima categoria. Només tres dels catorze equips que van disputar l’OK Lliga Plata la temporada passada no havien jugat mai a l’OK Lliga, sense comptar els dos equips B del Barça i el Liceo. A més, només hi havia dues places d’ascens. Dels tres possibles debutants a la màxima categoria si pujaven, el Raspeig va ser l’últim i va baixar, però els altres dos van lluitar per l’ascens. El Taradell ho va aconseguir en ser segon i l’Alpicat va ocupar la tercera posició i se’n va quedar a les portes, a només un punt.

Els anteriors cinc equips que van arribar a l’OK Lliga –el CP Sitges, el CP Cerceda, el CP Monjos, el CHP Sant Feliu i el CP Manlleu–, ho van fer en un marge de temps de set temporades, des de la 2008/09 fins a la 2014/15, i no va ser de manera consecutiva.

Des dels anys vuitanta

La màxima acumulació de debuts en un curt espai de temps i de temporades consecutives va ser de dotze equips en sis campanyes consecutives, des del curs 1979/80 fins al 1984/85. Entre aquests equips van debutar conjunts històrics com el Liceo, que encara hi és; el Vilafranca i el Tordera, que hi han jugat molts anys, i d’altres efímers com el Jolaseta de Bilbao, només una campanya. El nombre màxim d’equips que s’han estrenat en una mateixa temporada a l’elit ha estat de tres i va passar en tres ocasions diferents, les temporades 1979/80, 1980/81 i 1989/90. En la part contrèria, el major nombre de temporades sense que cap equip debutes a la màxima categoria és de tres, i també ha passat tres vegades. La més recent va ser des de la campanya 2005/06 fins a la 2007/08.

Els catalans són 44

En les 51 temporades que existeix la màxima categoria estatal –primer es dir divisió d’honor i des de la temporada 2003/04 es diu OK Lliga–, hi han jugat un total de 62 equips diferents. D’aquests, 44 conjunts són catalans i els altres 18, de set comunitats autònomes. Les que han tingut més equips han estat Galícia i Astúries, amb cinc, mentre que hi ha hagut dos equips de Madrid, d’Andalusia i del País Valencià, i un de Canàries i del País Basc.

62
equips han disputat la màxima categoria estatal, divisió d’honor i OK Lliga, des de la seva creació la temporada 1969/70.
44
conjunts catalans diferents han jugat a l’elit en les 51 temporades.
7
comunitats autònomes completen els altres divuit equips que han jugat a la màxima categoria: Galícia i Astúries, 5; Madrid, Andalusia i el País Valencià, 2, i Canàries i el País Basc, 1.
5
equips han debutat a l’OK Lliga en les quatre darreres temporades.
3
conjunts van debutar en una mateixa campanya, es va produir en tres temporades: 1979/80, 1980/81 i 1989/90
3
temporades consecutives sense cap equip que debutés a la màxima categoria, es va produir en tres ocasions.

Aprofitar l’oportunitat de pujar a l’elit en una campanya difícil

El CP Taradell va saber aprofitar molt bé la seva oportunitat per pujar a l’elit la temporada passada i en aquesta campanya debutarà a l’OK Lliga. El conjunt osonenc va aconseguir la segona posició de l’OK Lliga plata i es va assegurar l’ascens en una temporada molt complicada, ja que per la reestructuració de la màxima categoria, que passa de 16 a 14 equips, només dos conjunts pujaven de la segona categoria a la primera. En una campanya normal sempre eren tres els equips que aconseguien l’ascens i en haver-hi una plaça menys la lluita va ser molt més ferotge. Es va arribar a la darrera jornada sense que cap equip hagués pujat, amb cinc conjunts amb possibilitats de fer-ho i separats per només dos punts. El Taradell depenia d’ell, va fer els deures i va certificar l’ascens amb la victòria a la pista del Deportivo Liceo. El Club Patí Taradell es va fundar l’any 1977 i en diferents etapes de la seva història va arribar a jugar a la segona categoria estatal, però mai va tenir realment l’oportunitat de pujar a la màxima categoria. Pocs anys després de la seva creació el conjunt osonenc va jugar quatre temporades consecutives a la primera divisió estatal, de la campanya 1978/79 a la 1981/82. Va baixar a les categories catalanes i durant alguns anys no va tenir equip sènior. A l’inici del nou segle es va consolidar a la primera nacional, la primera categoria catalana, i va aconseguir pujar a la segona categoria estatal. Va tornar a la primera divisió la temporada 2007/08, però va ocupar l’última posició de la segona categoria estatal i va tornar a baixar. Una nova aventura d’un curs a la primera divisió va acabar de la mateixa manera, amb un nou descens la campanya 2012/13. No va ser fins a la temporada 2017/18 que el conjunt osonenc va tornar a jugar a la primera divisió i es va mantenir amb una cinquena posició. En aquesta temporada passada va estar gairebé sempre en la zona alta de la taula i va aconseguir el somiat ascens a l’OK Lliga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)