Internacional

Hoquei sobre patins

La copa Amèrica catalana

La selecció masculina de Catalunya va ser la campiona en l’edició que es va fer a Vic i en què, avui fa deu anys, va derrotar l’Argentina en la final (3-0)

La selecció femenina va perdre la final i la va guanyar l’any següent

La selecció catalana masculina va conquerir el títol de la copa Amèrica avui fa deu anys, en l’edició que es va disputar al pavelló Castell d’en Planes de Vic i que va ser tota una festa de l’hoquei català. En la categoria femenina, la selecció de Catalunya es va quedar a les portes en perdre ajustadament la final. Durant set dies, del 21 al 27 de juny del 2010, deu seleccions masculines i vuit de femenines van mostrar el seu millor hoquei i van disputar partits ajustats i emocionants, i altres en què un conjunt va ser molt superior al seu rival. El títol en les dues categories se’l van disputar Catalunya i l’Argentina, i cada selecció en va aconseguir un. El primer a posar-se en joc va ser el de les noies, el dissabte 26, i les catalanes van perdre la final per un mínim 1-2 contra les argentines. L’endemà els nois van poder superar els argentins i, davant d’un públic entregat i que pràcticament va omplir el pavelló, es va imposar per 3-0 i es van emportar la victòria i el títol de la copa Amèrica.

Catalunya va ser admesa com a membre adherit a la Confederació Sud-americana del Patí el novembre del 2006, i va disputar la copa Amèrica a partir d’aquell mateix any. En l’edició de Vic del 2010, també hi va haver seleccions convidades que no eren del continent americà, com Sud-àfrica i Alemanya, tant en la categoria masculina com en la femenina. En la competició femenina hi van participar l’Argentina, tercera en el mundial del 2008; els Estats Units, quarta; Xile, sisena el 2008 i campiona mundial el 2006; Alemanya, Uruguai, el Brasil, Sud-àfrica i Catalunya, mentre que en el quadre masculí hi van ser l’Argentina, subcampiona en el mundial del 2009; el Brasil, quarta; Alemanya, els Estats Units, Sud-àfrica, Xile, Costa Rica, Equador, Uruguai i Catalunya. El combinat català va estar format per set jugadors que havien guanyat el títol mundial amb la selecció espanyola un any abans: Sergi Fernández, Romà Bancells, Jordi Bargalló, Marc Gual, Mia Ordeig, Titi Roca i Marc Torra. Van completar l’equip Sergi Panadero, Roger Rocasalbas i Jaume Llaverola. En la final, Catalunya es va trobar una Argentina que també tenia gran figures i quatre jugadors que van ser subcampions mundials el 2009: el porter Daniel Kenan, Lucas Ordóñez, Carlos Nicolia i Esteban Ábalos.

D’aquests deu jugadors de Catalunya que van ser campions de la copa Amèrica fa deu anys, sis continuen en actiu i quatre s’han retirat. Sergi Fernández i Sergi Panadero militen en el FC Barcelona, Jordi Bargalló i Marc Torra juguen en l’Oliveirense portuguès, Romà Bancells forma part del Reus Deportiu i Jaume Llaverola, als seus 44 anys, serà una temporada més el porter del Girona. Els quatre jugadors que estan retirats són Roger Rocasalbas; Mia Ordeig, que ha penjat els patins aquesta temporada i entrenarà el Voltregà de l’OK Lliga femenina; Marc Gual, que és el delegat del Barça, i Titi Roca, que es dedica a la política local.

En totes les competicions d’alt nivell, les grans seleccions que disputen els títols han d’afrontar dos campionats en un de sol. En un primer moment s’han d’enfrontar amb equips d’un nivell més baix i els jugadors han de mantenir la concentració en el partit i el campionat. Els catalans van explicar anècdotes de com es mantenien dins del partit, com ara jugar amb l’estic a la mà que no era l’habitual, o apuntar a la creueta de la porteria quan ja havien fet molts gols.

L’edició de Vic del 2010 va ser la primera que la copa Amèrica va ser alhora masculina i femenina, però les seleccions catalanes no van fer el doblet. En nois Catalunya va guanyar després de dues segones posicions els anys 2007 i 2008, i en noies va repetir subcampionat, com el 2007, després d’haver estat terceres l’any 2006. El títol de la copa Amèrica va arribar per al combinat català femení l’any següent, el 2011, en guanyar a Xile (2-0) a Sertaozinho (Brasil).

7
jugadors
de la selecció catalana que va guanyar la copa Amèrica havien guanyat el mundial amb Espanya l’any anterior.
6
jugadors
que van aconseguir el títol l’any 2010 continuen en actiu.
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)