Europeu

Espanya encaixa dos gols en l’últim minut i perd contra Portugal (9-10)

Serà finalista contra França si la venç avui per un o dos gols de marge

Espanya ha perdut avui contra Portugal en el clàssic de l’hoquei sobre patins mundial per 9-10 un partit boig i de gran intensitat en què ha encaixat dos gols en l’últim minut quan acaronava el triomf i la final de l’europeu. Impulsat pels excelsos Pau Bargalló (4 gols) i Xavi Barroso (3 gols), el conjunt de Guillem Cabestany tenia pràcticament segellat el passaport per jugar dissabte la final però no ha contingut l’allau apassionat dels locals i haurà de vèncer avui França (19.30 h) per forçar un triple empat que es decidiria per la diferència de gols amb els gals i amb Portugal, sempre comptant que els lusitans guanyessin Andorra en el darrer partit de la jornada (22.45h). Portugal, passi el que passi, tindria -1 perquè va perdre contra França (5-3). Espanya té -1 i França té +2. Per tant, si Espanya venç per un o dos gols de diferència, jugarà la final davant de França. I si guanya per més de tres, la seva rival serà Portugal. Gonçalo Alves (4) i Rafa (3) han estat els artífexs del triomf portuguesos en un partit que tots dos conjunts trigaran en oblidar.

L’inici ha estat una bogeria digna de la imprevisibilitat que ha tingut fins ara el campionat. Alabart ha fet el primer quan només s’havien consumit 52 segons i João Rodrigues ha replicat en el minut 2 amb un tret increïble des del vèrtex del quadre. Bargalló ha clavat el 2-1 (5’) aprofitant una gran assistència de Barroso en una ràpida transició i Alves ha fet el gol del tonto per darrera de la porteria (2-2) un minut més tard, en un inici desafortunat per als dos grans porters: Girão i Malián. Rafa (18’) ha avançat per primer cop Portugal (2-3). A 57 segons de la mitja part, Espanya ha fet la desena i el jugador del Barça Hélder Nunes no ha perdonat en la falta directa (2-4). L’últim minut, però, tenia reservades sorpreses positives per al conjunt de Guillem Cabestany. Barroso ha fet el 3-4 amb un cacau exterior a la sortida d’una falta. Rodrigues ha vist la blava empaitant Bargalló a la tanca en l’acció posterior. El de Sant Sadurní ha marcat en el rebuig de la falta directa a sis segons del so de la botzina (4-4). A més, Portugal duia nou faltes. Un final frenètic d’una primera part elèctrica.

Barroso, al primer toc engaltant una passada fabulosa de Bargalló, ha posat de nou per davant el conjunt de Cabestany en el 27’ (5-4). Una acció excel·lent d’Alabart fent gal·la d’una gran velocitat i d’un gran domini del patí, ha acabat amb una assistència a Panadero, que ha rectificat i ha marcat el 7-6 (32’) en una fase en què els locals duien el pes i els visitants els atemorien al contraatac. L’alegria ha durat poc. Malián ha aixecat l’estic i ha colpejat Hélder Nunes. Penal i blava. Carles Grau ha agafat l’alternativa provisional sota el pals. Alves ha marcat en el tercer rebuig (6-5 en el 33’). Malián ha tornat després de complir la sanció de dos minuts.

Portugal continuava amb nou faltes a pesar de l’alt voltatge del partit. El conjunt de Renato Garrido i del català Natxo Edo ha disposat d’un penal molt protestat (40’) per una caiguda d’Hélder Nunes. Alves no ha perdonat (6-6). Portugal ha comés tot seguit la desena (42’). Bargalló, que ha completat un partit de traca i mocador, ha fet el 7-6. En plena voràgine, blava a Diogo Rafael. Bagalló, ha marcat el 8-6 en el rebuig de la directa, el seu quart gol. Espanya ha tingut una nova directa per blava a Magalhães. Girão ha aturat el llançament de Font (43’). Hélder Nunes ha reintroduït el seu equip (45’) amb un gol en el rebuig de la directa per la quinzena falta d’Espanya (8-7). Barroso, que també ha fet un partit sublim, l’ha tornat a clavar (9-7 en el 45’). Però Alves, des de casa seva, ha fet el 9-8 a 2:22 del final, Rodrigues, a 50 segons del final, ha marcat el 9-9 i Rafa, quan en faltaven 13, ha clavat el 9-10 definitiu.

França, per la seva banda, no ha fallat contra Alemanya (5-2) després d’haver empatat de manera sorprenent dimecres contra Andorra (5-5) en l’europeu que es juga a Paredes, però encara li toca patir. En el segon partit de la jornada, Itàlia ha vençut Andorra (10-1).