Més hoquei

ESPORTS

Mor als 92 anys l’històric jugador internacional i entrenador Ricard Brasal

Va ser campió del món el 1960 i va portar el Tordera a les semifinals de la copa d’Europa del 1981

L’històric jugador i entrenador d’hoquei sobre patins Jeroni Brasal i Vera (24 d’abril, 1931, L’Hospitalet de Llobregat), que va ser sempre conegut com a Ricard Brasal, ha mort als 92 anys. Va ser un destacat defensa als anys cinquanta i seixanta abans de fer el salt a les banquetes. Era germà d’un altre jugador internacional, Joan Brasal (1942), una de les figures del poderós Barça dels anys setanta.

Brasal va començar a jugar en el club de rugbi de Cornellà, quan aquesta entitat tenia també secció d’hoquei. Després va ser un defensa de categoria en equips com al Casino L’Hospitalet, on s’hi va estar cinc temporada; el Club Patí Vic, tres temporades més, i el CF Arrahona de Sabadell (quatre temporades) abans de fitxar el 1960 per un dels grans equips d’aquells anys, el RCD Espanyol, amb el qual va aixecar dues copes d’Espanya (1961 i 1962) i una de Catalunya (1961) jugant al costat del seu germà, un dels davanters de l’equip. Amb l’Arrahona també havia estat campió d’Espanya contra tot pronòstic el 1959 en un torneig disputat a Sant Hipòlit de Voltregà, també amb el seu germà, que només tenia 17 anys. És l’únic títol oficial d’hoquei que té el club vallesà en el seu palmarès històric.

Les seves actuacions no van passar desapercebudes per la federació espanyola. El 1959 va ser subcampió d’Europa i el 1960 campió del món amb uns combinats espanyols formats gairebé exclusivament per jugadors catalans.

Com a entrenador també va deixar petjada a Catalunya. Va debutar en l’equip del Garraf la temporada 1966-67 i en el curs següent el va portar a conquerir la seva segona copa d’Espanya i a jugar la final del campionat de Catalunya.

Posteriorment va iniciar una llarga trajectòria per les banquetes de molts equips històrics d’aquest esport a Catalunya. En la secció d’hoquei del l’Esport Ciclista Mataró va substituir Josep Lorente, quan aquest va fitxar pel Barça, on s’acabaria convertint en una llegenda. En la seva primera temporada va ser 7è a la lliga i en curs següent, 10è.

Després va continuar la seva carrera en l’AA Noia (1974-76), el Cerdanyola (1976-78), l’Hoquei Club Sentmenat (1981-82), el Tordera (1979-1981 i 1987) o el CE Molins de Rei (1983-84).

Al Tordera va treure el millor dels joves jugadors sorgits del planter. Va ser subcampió de lliga el 1980 i la temporada següent va portar el club per primer cop a unes semifinals de la copa d’Europa en un equip amb històrics com Joan Torner i Joan Ayats. Abans, el 1977, havia assolit l’ascens a la divisió d’honor amb el Cerdanyola. Amb el Sentmenat va ser quart a la lliga del 1982.

La cerimònia de comiat tindrà lloc avui a les 7 del vespre al tanatori de l’Hospitalet de Llobregat-Gran Via.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)