Més esport

A FONS

El test de la ‘course navette' pot salvar la vida dels teus fills

Els nens de Tanzània són els que tenen una millor resistència cardiorespiratòria
La salut dels nostres fills no va pel bon camí sent els últims en nombre d'hores d'educació física

Si volen que els seus fills estiguin més protegits pel que fa a malalties cardiorespiratòries vagin a viure a Tanzània o Estònia. Quan parlem dels nivells de salut de les persones adultes moltes vegades oblidem que gran part es gestiona durant la infantesa i adolescència. Gairebé diàriament apareixen a la premsa notícies relacionades amb malalties que tenen el seu origen en els mals hàbits. Per exemple, l'augment de casos d'ictus en joves o l'obesitat i sobrepès en nens i nenes. El diumenge dia 16 d'octubre es va celebrar el Dia Europeu de la Conscienciació de l'Aturada Cardíaca amb l'eslògan: “Les teves mans poden salvar vides.” És un fet, doncs, que les malalties cardiorespiratòries són un gran problema de salut en les societats benestants.

Una investigació de revisió realitzada per Lang et al. (2016) del Research Group, Children's Hospital of Eastern Ontario Reseach Institute, Ottawa (Canadà) i publicada al British Journal Sports Medicine, en què s'han analitzat dades de 979 estudis d'uns 50 països (5 dels 6 continents) amb un total de 1.142.026 nois i noies d'entre 9 i 17 anys, diu que els subjectes que viuen a Tanzània, seguits pels que viuen a Estònia i Islàndia són els que tenen una millor resistència cardiorespiratòria. Tot i algunes limitacions i interpretacions d'aquest estudi que ara no podem tractar, els països que obtenen pitjors resultats són els Estats Units, Lituània, el Perú i Mèxic.

Les conclusions d'aquesta recerca es basen en l'anàlisi dels resultats del test de la course navette que el professor d'educació física algun cop ens ha proposat de fer al llarg de la nostra etapa escolar. Aquesta prova dóna informació, entre altres coses, del nivell de resistència cardiorespiratòria dels nens i adolescents. És coneguda la relació entre una baixa resistència cardiorespiratòria i les malalties relacionades amb el cor durant l'etapa adulta. Això fa que la course navette sigui una eina predictora de l'estat de salut de la nostra societat. Totes aquestes dades ens porten a fer algunes reflexions. Per exemple, els Estats Units ha encapçalat el nombre de medalles a Rio 2016 amb un total de 121, però ocupa el quart lloc per la cua pel que fa a la salut cardiorespiratòria dels seus infants i adolescents. En canvi, Tanzània en tota la seva història dels Jocs Olímpics només ha obtingut dues medalles, però d'altra banda els seus nens i adolescents són els que presenten una millor salut cardiorespiratòria.

I a l'Estat espanyol? Amb 17 medalles ocupa el 14è lloc de Rio 2016, però en l'estudi de la resistència cardiorespiratòria dels nens i adolescent Espanya ocupa el 27è lloc, per darrere de països del tercer món com Senegal i la  Costa d'Ivori. D'altra banda, si ens fixem únicament en els països europeus que hi participen, d'un total de 21, Espanya ocuparia el 14è lloc.

El futur de la salut dels nostres fills i de la nostra societat segurament no va pel bon camí sent els últims en nombre d'hores d'educació física a l'escola de tota la Unió Europea (Eurydice:http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/documents/ thematic _reports /150EN.pdf). El professor i mestre d'educació física, malgrat que encara no és considerat un professional sanitari, amb la seva intervenció pot obtenir dades per fer un diagnòstic dels nivells de resistència cardiorespiratòria de la població escolar i compartir aquests resultats a la comunitat sanitària per elaborar programes de prevenció i d'intervenció amb l'objectiu d'ajudar a millorar aquests nivells de condició física i, per tant, poder prevenir malalties cardiorespiratòries, entre d'altres.

Alguna cosa està passant amb la salut dels nostres fills quan els nens i adolescents de Tanzània són capaços de recórrer gairebé el doble de distància que els de l'Estat espanyol i quatre vegades més que els de Mèxic, en la prova de la course navette. Potser algun dia celebrarem el dia europeu de la resistència cardiorespiratòria amb l'eslògan: “La course navette pot salvar vides i prevenir malalties.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)