Atletisme

ESTHER GUERRERO

ATLETA DE NEW BALANCE

“Estic fent el que m’agrada”

“En els 800, em trobava que, si era una cursa que no fos llançada, amb un ritme infernal, acabava i no estava del tot cansada”

“Mai m’havia marcat l’objectiu de ser olímpica, o mundialista. Una cosa m’ha portat a l’altra”

A Samorin i Banyoles
Una setmana després de guanyar el bronze en el relleu mixt del campionat d’Europa de cros a Samorin (Eslovàquia), Esther Guerrero era aquest diumenge al cros de Banyoles. L’organitzava el club pel qual treballa i del qual va sortir i, mentre atenia L’Esportiu per a aquesta entrevista i abans d’anar a entrenar-se, la seva germana Marina (CA Manresa) guanyava la cursa femenina, el seu quart triomf en les quatre curses del circuit gironí que ha disputat
Em va costar molt fer la mínima per al mundial. Fer-la, i participar-hi, ja ho he fet. I ara ja no és el que em motiva
Una de les claus d’aquest procés és que l’he compartit amb en Joan Lleonart i tota la gent d’aquí Banyoles

Una de les notícies destacades de l’inici de la temporada atlètica va ser l’anunci d’Esther Guerrero (Banyoles, 1990) segons el qual l’atleta del New Balance volia passar dels 800, distància en què va córrer els darrers Jocs i mundial, als 1.500. La banyolina, a la mateixa pista de sorra on s’ha format com a atleta, analitza aquest canvi i l’evolució que ha viscut.

Com és que pren aquesta decisió i en quin moment ho fa?
Tot ve de la temporada a l’aire lliure, la del mundial de Londres, que em va costar molt fer la mínima dels 800. Em trobava molt forta i m’estava entrenant més bé que mai, però en competició em trobava que, si era una cursa que no fos llançada, des del principi amb un ritme infernal, acabava i no estava del tot cansada. O creia que podia donar més. Sempre he sabut que em falta un punt de velocitat per córrer uns bons 800. Tinc uns 400 de 0:54 que en l’àmbit espanyol està molt bé i que sempre hi he pogut fer el canvi de ritme i estar al davant, en els 800. Però, un cop he sortit a àmbit internacional, sempre he tingut aquesta mancança de punta de velocitat que em priva de poder lluitar per una medalla o per bones posicions en una competició d’alt nivell.
I què comporta, aquest canvi?
De moment, no he canviat la manera d’entrenar-me. Sempre he preparat els 800 per dalt, per la via aeròbica. Pensant en la competició l’encararé més cap als 1.500. No és que la temporada passada no em veiés preparada per fer-ne cap, ni de bon tros. Fa quatre anys que no en corro cap, la meva marca és 4:16, però jo de quatre anys cap aquí he canviat molt. I l’objectiu és preparar tant els 800 com els 1.500. En pista coberta segurament em centraré en els 800 perquè la temporada de competició és d’un mes i tinc aquest mes per fer la mínima, que és 2:02.00. Per tant, he de córrer en 2:01 per ser al mundial de pista coberta de Birmingham, al març. I de cara a l’aire lliure i l’Europeu de Berlín, no sé encara en què participaré, si en 1.500 o 800. La meva intenció és, si corro uns 1.500 per sota de 4:05, participar-hi. Trobo que, amb la velocitat que tinc dels 800, soc molt més competitiva i tinc més opcions d’intentar lluitar per una medalla, que és el que realment em motiva ara mateix. I crec que ho puc aconseguir [riu].
Motivació?
Fer una mínima i participar-hi, ja ho he fet. I ara ja no és el que em motiva. Jo sé que si corro en dos minuts els 800, en una cursa tàctica, dependrà de la meva velocitat final i de molts factors. En canvi en 1.500 i una marca bona puc estar més endavant.
Parlava dels darrers quatre anys. Jocs Olímpics, mundial... Quan va començar amb Joan Lleonart, s’ho esperava, vostè? Ell l’hi deia i no el creia?
La veritat és que ni jo m’ho esperava ni ell m’ho havia dit. Sí que hem estat treballant aquí a Banyoles, a la pista d’Olot... I hem anat fent i veia que millorava. De mica en mica he anat entrant en competició: vaig començar a guanyar el campionat d’Espanya. Però mai m’havia marcat l’objectiu de ser olímpica. O mundialista. Sí que he anat fent i una cosa m’ha portat a l’altra. I n’estic molt contenta; sobretot per això, perquè encara en tinc moltes ganes. Crec que una de les claus d’aquest procés és que l’he pogut compartir amb en Joan Lleonart i tota la gent d’aquí Banyoles. I la veritat és que l’he gaudit molt.
Aquesta evolució va fer que es plantegés marxar de Banyoles en algun moment? O és un motiu de la millora que ha fet?
És complicat, la veritat. Jo estic treballant al Club Natació Banyoles i són molt flexibles: la meva jornada... Soc molt afortunada de poder-ho combinar perquè molts atletes del meu nivell no ho poden fer i tampoc ho fan. I això també em dona vida: estic fent el que m’agrada. Tinc el meu temps per entrenar-me als matins, a les tardes, m’ho puc combinar, em deixen marxar quan vull. I això és un valor afegit, una seguretat que tinc jo i que em permet afrontar les curses sense cap mena de pressió, gaudint-les i sempre basant-me en mi i els meus objectius. Sense pensar en les ajudes que pugui tenir.
I l’estructura New Balance? Al final és en un equip professional però fa vida d’amateur, no?
Sí, jo crec que la vida que faig no és professional perquè m’aixeco pensant en moltes altres coses, no només en mi mateixa. I això és un altre valor afegit per a mi, perquè em dona aquesta tranquil·litat i fa que afronti els entrenaments. M’entreno amb gent que també és amateur i que ho fa per gaudir. I això també s’encomana: les ganes que tenen ells per viure aquest esport. Això és el que has de tenir si vols ser un atleta professional. I no ho pots perdre. Amb això soc molt afortunada. I amb el tema del club, una cosa porta a l’altra: guanyes un campionat d’Espanya, arribes a ser internacional i tens moltes més ajudes, clubs que t’acompanyen... Això és un a més a més i jo sé que, quan s’acabi, s’acabarà. Però jo seré capaç de seguir relacionada amb aquest esport al nivell que sigui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)