Més esport

Els Jocs de la concòrdia

Pyeongchang clou quinze dies de competició amb una nova exhibició d’entesa entre les dues Corees, que tornen a desfilar juntes en la cerimònia de clausura

El COI manté el veto a Rússia a causa de l’escàndol de dopatge

L’apropament entre les dues Corees va tornar a quedar de manifest en la cerimònia de clausura dels Jocs de Pyeongchang. La tensió entre els dos països s’ha rebaixat en aquesta cita gràcies als acords als quals van arribar els dos països a principi d’any. Les dues Corees han desfilat junts en les cerimònies d’obertura i clausura i han compartit equip en la competició femenina d’hoquei sobre gel. Fins i tot el conflicte de Corea del Nord amb els Estats Units va semblar ahir tenir una treva en asseure’s pràcticament de costat Kim Yong Chol, el representant enviat per Corea del Nord, i Ivanka Trump, filla i assessora del president dels Estats Units Donald Trump.

Ben al contrari, la tensió amb Rússia a causa de l’escàndol de dopatge d’Estat en els Jocs de Sotxi no s’ha apaivagat. La sanció del Comitè Olímpic Internacional (COI) va caure com una gerra d’aigua freda en l’equip rus, que no ha pogut competir amb els seus símbols. La polèmica s’ha agreujat a causa dels dos positius registrats per atletes russos en aquests Jocs: el de la pilot de bobs Nadezhda Sergeeva i el del jugador de cúrling Aleksandr Kruzelnitskii, que va guanyar el bronze en dobles mixtos junt amb Anastasia Brizgalova. En aquest sentit, Thomas Bach, president del COI, advertia ahir que la suspensió de Rússia encara no s’aixecarà: “No es poden aixecar les sancions si continuen havent-hi casis de dopatge.” El COI havia valorat la possibilitat de permetre als atletes russos desfilar amb els seus símbols durant la cerimònia de clausura, però sempre en funció del desenvolupament dels Jocs. Finalment es va mantenir el veto, per bé que Bach va valorar que respecte dels dos positius registrats “no hi ha indicacions que es tracti d’una pràctica sistemàtica de Rússia.”

Ahir mateix es va viure un incident durant la cerimònia de podi de la competició d’hoquei sobre gel, en la qual l’equip rus, que va guanyar l’or, es va posar a cantar l’himne del seu país i es va saltar la prohibició d’exhibir qualsevol símbol nacional.

Els Jocs de Pyeongchang es van clausurar amb indiscutible èxit esportiu i després de registrar la participació més alta de la història dels Jocs d’Hivern (2.956 de 92 països). La ciutat coreana va passar ahir el relleu a Pequín, que organitzarà els Jocs d’Hivern del 2022 i es convertirà en la primera ciutat que és seu d’uns Jocs d’estiu (2008) i d’hivern.

Martin Fourcade
Tres medalles d’or (dos individuals i una per equips) s’emporta de Corea del Sud el biatleta de la Llaguna. El palmarès olímpic del català es completa amb els dos títols i les dues plates aconseguides entre els Jocs de Sotxi 2014 i Vancouver 2010.
Marit Bjoergen
La noruega s’ha col·locat, amb 37 anys, com la millor esportista olímpica de tots els temps arribant a les quinze medalles amb les cinc que ha guanyat a Pyeongchang en la modalitat d’esquí de fons. Supera les tretze del seu compatriota Ole Einar Bjoerndalen en biatló.
Ester Ledecka
No només s’ha convertit en la primera atleta que competeix en els Jocs en surf de neu i esquí alpí, sinó que, a més, l’americana ha aconseguit una medalla d’or en cada especialitat: primer en el supergegant (esquí alpí) i després en el gegant paral·lel (surf de neu).
Marcel Hirscher
Tot i la sorpresa de quedar eliminat de l’eslàlom, prova en què era el gran favorit, l’esquiador amb més títols de la copa del món (6) s’ha penjat dos ors en la combinada i el gegant. L’austríac compta amb un palmarès que el converteix en un dels millors de tots els temps.
Yuzuru Hanyu
El japonès és el primer patinador que revalida un títol olímpic de patinatge artístic en 66 anys. Hanyu, de 23 anys, va repetir la gesta que havia aconseguit el nord-americà Dick Button, que va guanyar l’or en els Jocs d’Oslo 1952 i en els de Saint Moritz 1956.
Alina Zagitova
Era el seu primer any en la categoria sènior, però la joveníssima patinadora russa Alina Zagitova (15 anys) va destronar la gran favorita a l’or en patinatge artístic, la seva compatriota Eugenia Medvedeva, que finalment es va haver de conformar amb la plata.

Rússia, nou ors en hoquei

Un gol d’or de Kirill Kaprizov en la final contra Alemanya (4-3) va donar el títol d’hoquei sobre patins a l’equip d’atletes olímpics de Rússia, que relleva el Canadà com a campiona. Amb aquesta victòria iguala els nou títols olímpics de la selecció canadenca, si es compten també els que va aconseguir amb la denominació d’Unió Soviètica o d’Equip Unificat.

Bjoergen remata els Jocs amb un or

Marit Bjoergen va completar la seva extraordinària participació en els Jocs de Pyeongchang amb una cinquena medalla en la prova de 30 km amb sortida en grup. La noruega es va endur la victòria i va sumar la medalla a l’or en els relleus 4x5 km, la plata en la prova de skiatló i el bronze en l’esprint i els 10 km en estil clàssic. El seu palmarès ja és, amb quinze medalles, el millor de qualsevol atleta en els Jocs Olímpics d’hivern, i supera les tretze medalles del seu compatriota Ole Einar Bjoerndalen en biatló.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)