Atletisme

MARTA GALIMANY

PARTICIPANT EN LA MITJA MARATÓ

“Els Jocs i l’europeu encaixaven perfectament”

“Estic fent molt quilometratge perquè també preparo la marató del campionat de Berlín, al mes d’agost”

“El circuit és complicat per fer-hi marques i pel nivell de les inscrites em correspondria al voltant del setè lloc”

Penso que tractant-se d’un campionat les proves masculina i femenina haurien de ser curses independents

Marta Galimany (Valls, 1985), una de les fondistes catalanes de referència, competeix avui (9 h) en la mitja marató dels Jocs Mediterranis, un dels tres grans campionats que tenia subratllats a l’agenda de principi de curs. En el mundial de mitja marató, el 24 de març a València, va quedar fora de la selecció dos dies abans de la competició per una negligència de la federació espanyola –va inscriure sis atletes quan només n’hi podien competir cinc–, però en la prova popular va acreditar la seva millor marca personal (1h13:14), que li va acabar d’obrir les portes de la cita tarragonina. Després dels Jocs Mediterranis, el tercer gran repte del curs és la marató de l’europeu de Berlín, la selecció del qual es tancarà a finals de juliol.

La participació en els Jocs Mediterranis la hi van oferir tot just després del despropòsit del mundial de mitja marató?
No té res a veure una cosa amb l’altra. Sí que en la prova popular de València vaig aconseguir la meva marca personal, que em situava en el segon lloc del rànquing, i per això em van convocar per als Jocs Mediterranis.
S’havia dit que la federació els intentaria compensar d’alguna manera.
Es va dir, però tampoc et garantien res i jo ja vaig dir que em volia guanyar la plaça pels meus mèrits i no per aquest incident.
Carles Castillejo, l’altre damnificat, va fer molt evident el seu malestar, però vostè va ser més discreta. Ja ho ha paït?
Jo potser no ho exterioritzo tant com ell, però ho vaig passar molt malament, sobretot els dos dies abans de competir. Havia preparat una gran competició i després t’ho prenen. A l’hora de competir en la prova popular, però, em va sortir una bona cursa. I això que tenia dubtes perquè havia dormit malament, no havia descansat com calia, però estic molt contenta de com em va anar. Com que no s’hi podia fer res, prefereixo deixar-ho com una cosa del passat, com una anècdota per explicar. Per tant, tema oblidat.
Tornem al present, doncs. Com arriba a la cita dels Jocs Mediterranis?
M’he estat entrenant bé. He estat fent molt de quilometratge perquè a part dels Jocs Mediterranis també m’estic preparant per a la marató de l’europeu de Berlín. Aquesta setmana hem baixat una mica de volum per alliberar tota la càrrega d’entrenaments i em trobo bé, amb ganes i motivada.
Quin objectiu es planteja, tenint en compte la llista d’inscrits i el circuit?
Ja he vist la llista d’inscrits i m’he pogut estudiar el circuit. El recorregut serà més complicat que a València, on era totalment pla. O sigui que amb la possibilitat de fer-hi marca ja no hi compto. Intentaré acabar al més endavant possible. Per la llista d’inscrits, el podi està força complicat, perquè hi ha atletes amb força nivell. Penso que per marca em correspondria al voltant de la setena posició de les catorze participants.
L’afecta el fet que surtin plegats homes i dones?
Penso que ens afectarà en el sentit que la cursa femenina perdrà visibilitat. Les càmeres segur que se centraran en el cap de la cursa, on aniran els nois. Tractant-se d’un campionat penso que s’haurien de fer curses independents per donar-los la mateixa importància. El cap de setmana van fer el triatló i el van fer separat. Suposo que ho deuen haver fet per limitar els talls de trànsit. En tot cas, hi ha una noia turca [Elvan Abeylegesse, amb 1h07:07] que té molt bona marca i, fins i tot, podria arribar en el grup dels últims nois. Això sí que podria influir en el desenvolupament de la cursa, perquè en certa manera li podrien fer de llebre.
Una de les crítiques dels Jocs és la falta de públic. Espera que hi hagi seguiment de la mitja marató?
Molta gent m’ha dit que sí, que vindria a animar-me. Esperem que hi hagi ambient pels carrers perquè sempre ajuda. Primer es fan un parell de voltes entre la plaça Imperial Tàrraco i el port. La part menys lluïda és la carretera que va fins a Campclar, però sempre és agraït acabar la cursa en un estadi.
De moment, no estan sent uns Jocs gaire lluïts. Valls és la subseu del tennis de taula. Ha tingut l’oportunitat de seguir la competició?
No, no he tingut la possibilitat d’anar-hi. Però des del principi de setmana ja he viscut l’ambient dels Jocs a la pista de Valls perquè serveix de preparació per als atletes que després competeixen a Campclar. Pel que fa als incidents, sé que també hi ha hagut algun problema amb el transport d’atletes des d’aquí fins a la Vila Mediterrània.
I pel que fa a la cursa per ser a l’europeu de Berlín, com està la situació?
Hi ha vuit atletes preseleccionades i jo entenc que encara no hi ha places fixes. El 23 o el 24 de juliol ens faran un segon test de lactats que serà el que decidirà quines són les sis escollides. Cadascú s’està entrenant pel seu compte i fins que no es faci aquest test no se sabrà qui viatja a Berlín.
En aquest sentit, pensa que una bona actuació a Tarragona pot incidir en la seva selecció definitiva?
Segur que et poden mirar amb més bons ulls, però el tema és que has de demostrar que estàs a un bon nivell en aquest test de lactats, tres setmanes abans de la marató de l’europeu.
En tot cas, la mitja marató dels Jocs Mediterranis encaixava bé en la seva preparació per a l’europeu?
Si, de fet l’any passat quan vaig debutar en la marató al setembre a Berlín, vaig competir en una mitja marató al mes d’agost perquè em servís com un entrenament de qualitat. A més, també va bé en la planificació perquè acostumem a fer tres setmanes de càrrega i una de més suau que, en aquest cas, l’aprofitem per córrer la mitja. M’encaixava perfectament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)