Esport i política

Llum verd a la candidatura Pirineus - Barcelona 2030

Olimpisme. L’informe del COI valida el projecte català per acollir els Jocs d’hivern, que continuarà endavant amb el repte de posar d’acord totes les administracions

La possibilitat que Catalunya aculli, per segona vegada, uns Jocs Olímpics és més a prop des que ahir el Comitè Olímpic Internacional (COI) va emetre un informe favorable al projecte Pirineus - Barcelona. Important impuls, doncs, per a la creació d’una candidatura catalana per als Jocs d’hivern del 2030. El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, en van ser assabentats a Buenos Aires, on, aprofitant el marc que ofereixen els Jocs de la Joventut, es van reunir amb el vicepresident primer del COI, Juan Antonio Samaranch, i el director general adjunt, Pere Miró, per rebre de primera mà la valoració tècnica que Gilbert Felli, l’antic director executiu dels Jocs Olímpics, ha fet després de la visita de tres dies que va realitzar, el mes de setembre passat, a les instal·lacions i les infraestructures catalanes. Felli destaca les possibilitats que tenen Barcelona i els Pirineus de ser seu d’uns Jocs Olímpics d’hivern, segons els nous criteris de sostenibilitat que exigeix el COI.

Tant el govern català com el COE van celebrar la notícia amb prudència i amb la idea de continuar treballant plegats per tal de garantir la viabilitat del projecte. “L’informe diu que estem preparats. Tècnicament avala que aquí podem acollir uns Jocs. Tenim llum verd per tirar endavant. Ara hem de concretar com organitzaríem aquests Jocs”, manifestava Gerard Figueras. “Som en un procés de diàleg amb el COI. Hem de projectar uns Jocs que s’adaptin al territori, i no pas a la inversa. Cal fugir de la idea de fer una inversió gran en infraestructures que després no es faran servir, sinó fer uns Jocs smart, que deixin un llegat en forma de cultura esportiva i que posin els Pirineus al món com un territori d’esports de muntanya”, comentava també el secretari general de l’Esport. “No es pot fer res si no hi ha entesa entre els governs”, advertia, per la seva banda, Alejandro Blanco. “El projecte és bo, hi ha bona disposició, però també hi ha d’haver entesa”, insistia el president del COE.

Des de l’Ajuntament de Barcelona no hi va haver cap valoració oficial de la notícia. Fonts del consistori van subratllar a aquest diari que és la Generalitat qui ha de liderar el projecte, i van assegurar que si finalment es concreta una candidatura, “la ciutat no s’ha d’adaptar a l’esdeveniment, és l’esdeveniment el que s’ha d’adaptar a la ciutat”.

ELS PROTAGONISTES

L’informe del COI avala que, tècnicament estem preparats. Ara hem de projectar uns Jocs que s’adaptin al territori
Cal fugir de la idea de fer una gran inversió en infraestructures que no es faran servir
Gerard Figueras
SECRETARI GENERAL DE L’ESPORT
El projecte és bo, hi ha bona disposició, però també hi ha d’haver entesa entre els governs
Alejandro Blanco
PRESIDENT DEL COE

Un projecte de país

L’abril passat, la Taula de Treball Permanent per una Candidatura Olímpica d’Hivern Pirineus - Barcelona va decidir continuar treballant amb l’horitzó de la cita del 2030. A finals de maig, el govern català va confirmar el seu compromís amb la candidatura olímpica, amb “un projecte de país que inclou Barcelona i les ciutats pròximes (per a les proves de gel) i el Pirineu català (per a les de neu).” La seu dels Jocs d’hivern del 2030 es triarà el 2023.

L’aspiració olímpica d’uns Jocs d’hivern a Catalunya va néixer el 2010, quan el llavors alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va anunciar una candidatura per a la cita del 2022 –que organitzarà Pequín–. Després, amb Xavier Trias al capdavant del consistori, es va plantejar la possibilitat d’aspirar als Jocs del 2026, que finalment va ser descartada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)