Atletisme

Catalunya tanca l’any amb esperit atlètic

Atletisme. Les curses dels Nassos, amb la de Barcelona com a pal de paller, i les Sant Silvestres inunden el territori entre avui, demà i dilluns

La Cursa dels Nassos que es disputarà dilluns a Barcelona tenia ahir al matí més de 10.000 inscrits i estava en disposició de batre el rècord de participació, que data del 2011, amb 11.454 corredors. L’any passat hi van prendre part 11.110 atletes. La tendència normalitzada de formalitzar les inscripcions a darrera hora feia presagiar als organitzadors la possibilitat de millorar el registre. La cursa aplegarà veritables figures sobre l’asfalt dels carrers de la capital catalana, com el rubinenc Carles Castillejo, set vegades guanyador de la prova i olímpic en quatre ocasions. Viurà tot un duel generacional contra l’última sensació del cros a Catalunya, el joveníssim Abdessamad Oukhelfen. També aspirarà al triomf Mourad El Bonnouri, guanyador de les curses de la Mercè el 2017 i el 2018 i segon l’any passat. El català Abdelaziz Merzougui, el marroquí del Barça Ibrahim Ezzaidouni, el vilafranquí Ibrahim Chakir i l’atleta de Lloret de Mar Jonathan Romeo completen la nòmina d’aspirants. En noies, destaquen l’estònia Jekaterina Patjuk, la catalana Miriam Ortiz i la francesa Athina Bouakira. La cursa és molt ràpida –hi ha 29 llebres i el recorregut està marcat cada 500 metres– i s’espera que una trentena d’atletes baixin dels 30 minuts per completar els deu quilòmetres del recorregut. L’edició del 2016 va ser la més ràpida de Catalunya de tota la història. Fins a 14 corredors van baixar de 30:05 i els quatre primers van fer marques per sota dels 29 minuts. La Cursa dels Nassos es corre sota la denominació actual des del 2004. Entre el 1999 i el 2004 es deia Sant Silvestre.

La prova barcelonina és la punta de la piràmide d’un fenomen que ha calat en la societat catalana i que es manifesta cada cop amb més força en els darrers dies de l’any, amb multitud de curses arreu del territori de major o menor envergadura que, de fet, són el fidel reflex d’un esport popular en plena efervescència. La majoria comparteixen el nom de Cursa dels Nassos o de Sant Silvestre i combinen el caire esportiu amb el festiu. Ja hi ha curses a casa nostra que s’han fet els darrers dies, com la 39a Sant Silvestre del Masnou, la més antiga de Catalunya. A l’Estat espanyol la Sant Silvestre de major prestigi és la de Vallecas, que habitualment reuneix figures d’aquest esport d’alt nivell a la capital madrilenya i que va néixer el 1964. A Brasil, de São Paulo és tota una tradició: es disputa des del 1925.

MULTITUDINÀRIA

La prova de Barcelona ja té més de 10.000 inscrits i vol batre el rècord
Avui
Cursa de Sant Silvestre Cassà de la Selva; Sant Silvestre Malgratenca; Caminada Sant Silvestre de muntanya de Les Planes; Cursa Extrema de Canyelles; Milla Nadalenca de Flix; Cursa Sant Silvestre de Canyelles; Sant Silvestre de Girona; Sant Silvestre de muntanya de Santa Coloma de Farners; Cursa Sant Silvestre Puigcerdà; Sant Silvestre de Bigues i Riells; Cursa Sant Silvestre de Puigcerdà; 1a milla nocturna ciutat de Barberà; Sant Silvestre ViP de Muntanya de Vimbodí i Poblet.
Demà
Sant Silvestre Bandolera de Campdevànol; Sant Silvestre La Seu d’Urgell; Sant Silvestre de Quart; Sant Silvestre del Bisaura; Cursa dels Nassos de Mont-roig del Camp; Cursa dels Nassos d’Oliana: Sant Silvestre de Bellver de Cerdanya; Sant Silvestre de Mataró; Sant Silvestre d’Ulldecona;12a Sant Silvestre Llorençana de Sant Llorenç Savall; Pujada Nocturna Costa Rasa (Estació d’esquí de la Molina); Sant Silvestre Popular de Sallent.
Dilluns
Sant Silvestre dels Esquerdabocs d’Avinyó) ; Sant Silvestre de La Garriga; Sant Silvestre Sitgetana; Cursa Solidària Les Roquetes; 14a Sant Silvestre de Girona; Sant Silvestre Manlleuenca; Cursa Sant Silvestre de Berga; FisiocremCursa dels Nassos de Barcelona; Cursa Sant Silvestre de Canovelles; Sant Silvestre de Reus; Sant Silvestre de Sant Cugat; Cursa Sant Silvestre Ger (Cerdanya); Sant Silvestre de Gelida; Sant Silvestre dels Esquerdabocs; Sant Silvestre Targarina; Sant Silvestre Cerverina; 12ena Sant Silvestre Montblanquina; Cursa Popular Sant Silvestre de Lleida; 15a Cursa BBVA CX Sant Silvestre de Tarragona; Sant Silvestre de Girona; Sant Silvestre de Cadaqués; Cursa Atlètica Sant Silvestre de Lleida; Cursa de Cap d’Any de Sabadell: Cursa dels Nassos de Torroella de Montgrí; Cursa Popular Sant Silvestre de la Bisbal d’Empordà; Sant Silvestre de Vilanova del Camí; Sant Silvestre Navatenca; Cursa solidària Sant Silvestre de Cunit; 1a Sant Silvestre de Blanes; Sant Silvestre de Calaf; Sant Silvestre de Castelldefels Sant Silvestre del Pont de Suert.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)