Tennis

La llegenda continua

Federer, campió el 2017 i el 2018, i Djokovic, empatat amb sis corones amb el suís i número u i favorit en les apostes, són els màxims favorits del primer Grand Slam del curs amb el permís de Nadal i de Zverev

Roger Federer, campió el 2017 i el 2018 i que als 37 anys ha iniciat el curs amb un quatre de quatre immaculat en la copa Hopman, i Novak Djokovic, el número 1 i campió també sis cops del torneig, són per consens els màxims favorits per aixecar el títol de l’obert d’Australià. El primer Grand Slam del curs arrenca la pròxima matinada, hora catalana, amb la incertesa sobre l’estat físic del balear i campió ja fa deu anys a Melbourne Rafa Nadal, que no ha jugat cap partit oficial el 2019 i que tindrà com a rival en la seva primera presa de contacte el jugador local James Duckworth (238è de l’ATP). En la tercera eliminatòria es podria trobar al nou ídol local Alex de Minaur (27), format a Alacant i de mare espanyola que fa camí cap a fites ben altes. L’altre gran esperança aussie és l’imprevisible Nick Kyrgios, paradigma de talent però alhora de falta d’actitud.

Els apostadors situen Djokovic al capdamunt a pesar d’haver perdut la semifinal de Doha contra Roberto Bautista, el rival del maltractat d’Andy Murray en un partit batejat pel castellonenc com un “desafiament mediàtic” que fins i tot podria ser el darrer de la carrera de l’escocès. Els motius per situar el serbi al capdavant són que és més jove en un torneig sovint de calor asfixiant i l’exhibició del segon semestre de 2018 que el va enlairar fins al capdamunt. A més, havia guanyat cinc títols en les sis edicions anteriors abans que el suís ressuscités el 2017 en una final vintage contra Rafa Nadal que no es pot repetir perquè tots dos van per la part de baix del quadre i es trobarien en una hipotètica semifinal. Tant el suís com el serbi s’adapten perfectament a la superfície ràpida del Melbourne Park. L’edat de Federer és un element teòric que el limita però també és cert que el seu mètode expeditiu li permet sovint escurçar els punts i evitar el desgast superflu. Federer tindrà l’incòmode uzbek Denis Istomin en el primer partit i Djokovic, que debutarà contra el nord-americà Mitchell Krueger (231è), se les heurà per la part de dalt en una hipotètica semifinal amb l’alemany Alexander Zverev, que malgrat que va perdre clarament contra Federer en la Hopman fa pocs dies, és el tennista més fet de la nova generació i aspira a trencar el gel.

També caldrà vigilar el discret i eficient sud-africà Kevin Anderson, el croat Marin Cilic, l’austríac Dominic Thiem o el suís Stan Wawrinka –limitat per les lesions. Els Next Gen més perillosos al marge de Zverev són Stefanos Tsitsipas, Borna Coric  i Karen Khatxanov, que en el darrer Masters 1.000 va pispar el títol de París a Djokovic. Irromp igualment il·lusionat el japonès Nishikori, campió a Brisbane trencant una malastrugança de gairebé tres anys. L’asiàtic s’ha acomiadat tres cops en els quarts: 2012, 2015 i 2016.

Granollers, campió

Dos catalans han accedit al quadre sense haver passat per la prèvia en què va sucumbir Tommy Robredo. Albert Ramos (65è) debutarà contra l’hongarès Marton Fucsovics (35è) –1-0 per al magiar a Ginebra el 2018–, mentre que Granollers (110è) se les heurà amb el romanès Copil (61è), que el va batre el 2014 a Madrid en l’únic precedent. Granollers arriba amb empenta perquè ahir va guanyar el Challenger de Da Nang al Vietnam contra l’italià Viola en una final clara: 6-0 i 6-2.

ELS PROTAGONISTES

Estic sorprès pel nivell de joc que vaig tenir a Perth en la copa Hopman i continuo sentint-me molt còmode en els entrenaments
HOMES. Hipotètics vuitens
(1) Djokovic - (15) Medvedev
(12) Fognini - (8) Nishikori
(4) Zverev - (16) Raonic
(11) Coric - (7) Thiem
(6) Cilic - (10) Khatxanov
(14) Tsitsipas - (3) Federer
(5) Anderson - (9) Isner
(13) Edmund - (2) Nadal
DONES. Hipotètics vuitens
(1) Halep - (16) S. Williams
(10) Kasatkina - (7) Pliskova
(4) Osaka - (13) Sebastova
(12) Mertens - (6) Svitoliona
(8) Kvitova - (11) Sabalenka
(15) Barty - (3) Wozniacki
(5) Stephens - (9) Bertens
(14) Goerges - (2) Kerber
Ordre de joc. Rod Laver Arena 1 h Pròxima matinada
(30) Maria Xaràpova - Harriet Dart
James Duckworth - (2) Rafa Nadal
Paula Hercog - (2) Angelique Kerber
Melbourne Arena. 8 h
(22) Roberto Bautista - Andy Murray
Això no vol dir que les sensacions que tinc s’hagin de traduir en un títol a Austràlia perquè la igualtat és màxima
Roger Federer
Federer, Nadal i jo hem estat a dalt una dècada. Ara és més complicat: hi ha joves amb talent liderats per Zverev
Novak Djokovic

Badosa debuta en un Grand Slam

L’alegria catalana és la presència de la campiona de Roland Garros júnior 2015 Paula Badosa (140a) que va superar la prèvia i jugarà, la pròxima matinada en el segon torneig de la pista 7 per primera vegada el quadre d’un Grand Slam. La seva rival serà l’australiana Kimberly Birrell (242a), convidada per l’organització. Els altres focus d’atenció previs han estat els tornejos de Sydney i Auckland. Alex de Minaur va batre ahir l’italià Andreas Seppi en la final de Sydney per 7-5 i 7-6 (5). Precoç, celebra amb 19 anys el primer títol. En noies, la campiona va ser la txeca Petra Kvitova, que va vèncer l’australiana Ashleigh Barty per 1-6, 7-5 i 7-6 (3). A Auckland, Tennys Sandgren (EUA), quartfinalista el 2018 a Melbourne, es va desfer del britànic Cameron Norrie: 6-4 i 6-2

Wozniacki defensa el títol en un quadre amb la incertesa habitual

La certesa del quadre masculí quant als pronòstics s’esvaeix en el femení. Serena Williams, que no guanya un títol de Grand Slam des d’Austràlia 2017 i que n’acumula 23 espera recuperar els galons, Simona Halep, primera favorita i que seria la seva rival a vuitens, surt d’una lesió, una hèrnia discal, i va debutar a Sydney amb derrota clara. Té l’espina clavada de la final del 2018 contra la danesa Carolina Wozniacki, que va celebrar la seva primera corona de Grand Slam. El capítol de favorites és extens. L’alemanya Angelique Kerber, campiona a Melbourne el 2016 és una de les més fiables. La txeca Karolina Pliskova, que ha de trencar la barrera en els majors, o la nord-americana Sloane Stephens, campiona el 2017 a l’obert dels EUA en formen part. Irromp amb força la japonesa Naomi Osaka, vigent vencedora de l’obert dels EUA amb un tennis explosiu que va treure de polleguera Serena. Kerber jugaria la hipotètica semifinal contra Wozniacki, mentre que la part de dalt es trobarien Halep i Osaka. També són aspirants la sensació bielorussa de 20 anys Aryna Sabalenka o la jugadora del CT Barcino Garbiñe Muguruza. La bicampiona de Grand Slam va plegar a Sydney per una gastroenteritis i espera fer un gir a la seva carrera després d’un 2018 prou dolent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)