Tennis taula

El triplet d’or de Xuan Zhang

Tennis de taula. La jove jugadora gironina assegura que els seus tres títols en el campionat d’Espanya superen de llarg les seves expectatives i que són una motivació per a la seva carrera

“No me l’esperava gens.” Sofia-Xuan Zhang (Suris Calella) mostra, dos dies després del seu extraordinari triplet en el campionat d’Espanya de tennis de taula, la sorpresa per haver assolit aquest èxit. Un èxit que sobrepassa amb escreix les expectatives amb què la jove jugadora gironina, que només té 19 anys, acudia a la cita.

La victòria en la final de dobles mixtos, amb Carlos Caballero (Burgos) com a company, era el primer avís del que acabaria passant en només tres hores de joc: tres finals i tres victòries que acceleren la projecció d’aquesta jugadora. “D’entrada ja no esperava guanyar els dobles mixtos perquè amb el meu company havíem competit en l’obert de Portugal i no ens havia anat gaire bé.” Finalment, però, es van imposar 3-0 a la parella formada per la xinesa nacionalitzada espanyola Wang Zhipei (Girbau Vic) i Jorge Austin (Burgos).

Tot seguit, la gironina va afrontar la final de dobles femenins amb Ana García (Girbau Vic) com a companya. “Era l’única competició que pensava que podia guanyar, perquè amb l’Ana ja havíem fet dobles prèviament amb bons resultats internacionals i, a més, faltava alguna parella potent. Jo potser no vaig jugar gaire bé, però el joc de la meva companya va tenir molt de pes.” El partit, disputat contra Clàudia Caymel (Girbau Vic) i Paula Bueno (Linares), va acabar amb un segon títol per a la gironina (3-1).

I arribava el torn de la final individual. Sofia-Xuan Zhang ja tenia en el seu palmarès tots els títols individuals possibles en les categories de base (aleví, infantil, cadet, juvenil i sub-21), però no es veia capaç d’aconseguir l’absolut. Al desgast per haver disputat cinc partits consecutius –el mateix dia es van jugar les semifinals i les finals de totes les categories– s’hi afegia el fet que la seva rival era Wang Zhipei. La gironina l’acabava de guanyar en la final de dobles mixtos, però era la gran favorita i tenia ben present una pallissa que Zhipei li va clavar fa dos anys. “La meva esperança era que no em fes un 11-0 en cap set”, explica Sofia-Xuan Zhang. “Entre les jugadores ja dèiem que qui guanyaria seria ella. No em veia capaç de derrotar-la. Fins i tot la Gabriela Feher, número u del meu club, va perdre contra ella fa un mes per 3 a 0”, hi afegeix. Però la final va començar millor de l’esperat i la gironina va guanyar el primer set (11-5). “Vaig saber lluitar. Els dos sets següents [12-10 i 11-9] van ser molt igualats i tant podia ser que els guanyés ella com jo”, explica. Sofia-Xuan Zhang es va plantar 3-0 i llavors va començar a creure’s que sí, que podia derrotar la favorita d’aquella final: “No podia desaprofitar una oportunitat tan clara, havia de guanyar tant sí com no.” L’últim set va ser el més llarg del partit, però també va ser favorable a la gironina (18-16), que s’imposava en la final sense cedir-ne cap (4-0).

Per primer cop des del 2003, any en què ho va aconseguir Gàlia Dvorak, una jugadora era capaç de guanyar les tres finals del campionat d’Espanya. “Ni de bon tros no tenia unes expectatives tan altes, i la veritat és que estic molt contenta i sorpresa”, valora la jugadora del Calella, que espera que aquests resultats donin un impuls a la seva carrera: “Seran una motivació per preparar-me per a properes competicions.” De moment, l’obert d’Espanya de Guadalajara, aquest cap de setmana que ve.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)