Patinatge

Un repte polièdric i social

‘Roller derby’. Cinc catalanes excampiones del món d’hoquei sobre patins aspiren a repetir títol en un esport singular sorgit als Estats Units als anys 30 i que reivindica l’apoderament de la dona

Cinc catalanes excampiones mundials d’hoquei sobre patins formen part de la selecció espanyola que disputa al pavelló municipal Riera Seca de Mollet del Vallès els World Roller Games i aspiren al que seria un curiós doblet multiesportiu. Mònica Piosa –actual directora tècnica de la Federació Catalana de Patinatge–, Mariona Carmona, Noemí Dulsat, Maria Majó i Marina Majó, que van ser campiones del món en la dècada dels 90 i principis dels 2000, formen part de les divuit elegides per la seleccionadora estatal de roller derby, Ana Muñoz. Piosa, Marina Majó i Mariona Carmona van ser campiones del món el 2000 a Marl (Alemanya). Noemí Dulsat, per la seva banda, va ser campiona els anys 1994 i 1996. Maria Majó va assaborir el títol el 2008 al Japó. Totes juguen al CHP Bigues i Riells, campió de la copa d’Espanya a Mollet el maig passat. Carmona, de 47 anys, i Dulsat, de 46, són les més veteranes. El roller derby és una disciplina de contacte, velocitat, estratègia i atletisme que es desenvolupa en una pista ovalada entre dos equips de cinc membres, un dels quals intenta anotar punts mentre els altres obstaculitzen els integrants de l’equip contrari.

A la selecció espanyola també hi ha les exjugadores d’hoquei catalanes Yolanda Font, campiona d’Europa, i Sofia González, que va jugar al Girona i al Mataró, entre altres. També formen l’eclèctic grup dues expatinadores de velocitat, Victoria Ortego i Marta Maiques (Federació Valenciana), i tres expatinadores d’artístic: Mar Vidal, Almudena Sainz i Adela Villa (federació canària). Completen el grup Estefanía Ventura, Keka Sánchez, Gloria Rodríguez, Lara Selva, Raquel Lucena i Eva Frugoni, que també és la seleccionadora masculina de la federació canària. Set de les divuit jugadores van guanyar el bronze a Nanjing 2017: Sainz, Ventura, Frugoni, Rodríguez, Selva, Villa i Lucena.

Espanya és una de les cinc seleccions del grup i ja té el passaport per a les semifinals. El gran rival és l’equip dels Estats Units. També disputa els WRG la selecció masculina, en què hi ha el català Jordi Lino (Sportiu Mediterranean). L’aspiració és idèntica: lluitar pel títol en un esport força menys arrelat que entre les noies.

Ressorgiment en el segle XXI i presència a Hollywood

El roller derby va ser inventat pel promotor esportiu Leo Seltzer als EUA als anys trenta. Les seves particularitats van enganxar un sector de la població i, a poc a poc, va atreure l’interès amb transmissions televisives. Hollywood també s’hi va adherir. Protagonitzada per James Caan, la mítica Rollerball (1975) distorsionava l’essència presentant equips masculins violents en què els jugadors morien a la pista. Roller girls (2009), amb Drew Barrymore de protagonista, presenta una noia rebel que fuig dels estereotipats concursos de bellesa i juga a roller derby. El film, dirigit per la mateixa Barrymore, reflecteix la renaixença d’un esport esbravat a final del segle passat i que va ressorgir a partir del 2001. El fet de néixer com un esport femení en què les dones reivindiquen la seva capacitat física i independència i el seu caràcter democràtic en el repartiment de rols –fins i tot en la tria de l’entrenadora– l’associa inequívocament al moviment feminista. A Catalunya, l’impuls definitiu el va capitalitzar l’associació Barcelona Roller Derby (2010), creada tot just el mateix any que a Tenerife es va fer la primera lliga a l’Estat. L’equip de la ciutat es diu les Ingles d’Acer de Barcelona, paradigma d’un estil de vida, i juguen el campionat estatal WFTDA-ARDE. La selecció espanyola es va formar el 2013 i l’any següent va jugar el mundial a Dallas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)