Esport i política

Reclamen unitat política per a l’aposta olímpica

Jocs d’Hivern. El COE i representants de la societat civil diuen que la candidatura per al 2030 té possibilitats si el projecte és col·lectiu i d’entesa

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, i un dels seus membres més il·lustres, Juan Antonio Samaranch Salisachs –vicepresident primer del COI–, van reclamar ahir unitat política per aconseguir que la candidatura catalana per als Jocs d’Hivern del 2030 sigui l’elegida pel COI el 2023, que és quan es triarà.

L’acte, organitzat per Sport Cultura de Barcelona a l’auditori del Barça, estava plantejat sense la presència de representants polítics en exercici de càrrec públic, tot i que són els receptors dels principals missatges. De fet, si es tractava de fer comprometre el COE amb els Jocs –és la peça clau– amb destacats membres de la societat civil com a testimonis, l’objectiu s’ha assolit plenament.

Tots van coincidir a considerar la candidatura com una gran oportunitat per al país en molts àmbits. “És la primera vegada que veig que la societat civil diu a la classe política que es posi en marxa per fer uns Jocs”, va dir Blanco, que va fer èmfasi en el perill d’un enfrontament. “Han de ser els Jocs de l’entesa, sinó serà impossible. És un somni que es facin els Jocs d’hivern a Barcelona, als Pirineus i a Espanya (sic).”

Samaranch, per la seva banda, va donar per fet que encara no hi ha unitat política. “Els representants polítics s’han de posar d’acord, no cal que siguin amics. Si ho fan, tindrem gairebé tot el que el COI ens demana. La tria es farà el 2023, però si ho tenim tot acordat entre nosaltres el COI no s’esperarà al 2023 per decidir.”

En l’acte, a banda dels amfitrions, Josep Maria Bartomeu (Barça) i Beto Agustí (SCBCN), van intervenir el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, el president del RACC Josep Mateu, el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, l’experta en smart cities Pilar Conesa i l’esquiadora internacional Núria Pau. “Se’m va posar la pell de gallina quan vaig saber que hi havia aquest projecte”, va admetre l’esportista de Ribes de Freser, que el 2030 ja tindrà 36 anys. El periodista Rafael Vila-sanjuan, per la seva banda, va assegurar que no hi ha res com l’esport per fomentar la integració i l’intercanvi de cultures.

El Barça ofereix col·laboració

El president del Barça, Josep Maria Bartomeu, que també va participar en l’acte, va deixar anar que el club col·laborarà amb la candidatura amb el que faci falta. D’entrada va posar a disposició el futur palau de gel i el Palau Blaugrana (12.000 localitats) per a les competicions que calguin el 2030 i també va oferir la possibilitat que el Camp Nou sigui l’escenari de la cerimònia inaugural dels Jocs, tot i que d’entrada s’aposta per l’estadi Lluís Companys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)