Més esport

Guardiola posa veu al ‘tsunami’

El tècnic català dona impuls a la plataforma Tsunami Democràtic amb un comunicat difós per la BBC, l’AFP i TV3

Els esportistes prenen la paraula

Pep Guardiola, entrenador del Manchester City i exentrenador del Barça, es va convertir en la cara visible de Tsunami Democràtic i hi va posar veu en un comunicat que es va emetre ahir al vespre a través de la BBC, l’Agence France-Presse (AFP) i TV3. En un vídeo de poc més de dos minuts de durada, Guardiola va reclamar a la comunitat internacional que “intervingui” i adopti una posició “clara” sobre Catalunya després de la sentència dictada ahir pel Tribunal Suprem en què es condemnen nou líders independentistes a penes que van dels 9 als 13 anys de presó per delictes de sedició i malversació.

En el missatge, el tècnic català, que va denunciar la “deriva autoritària” de l’Estat, també va reclamar al govern espanyol en funcions que “s’assegui i parli” amb els representants catalans. “Només hi ha un camí: seure i parlar”, va afirmar Guardiola, que va demanar a la societat civil internacional que pressioni els governs dels seus països perquè intervinguin per trobar una “solució democràtica”. Guardiola va dir que el que està passant a Catalunya i a Espanya “és inacceptable a l’Europa del segle XXI”. “Espanya està vivint una deriva autoritària en la qual una llei antiterrorista es fa servir per perseguir els dissidents i en què fins i tot els artistes són perseguits per haver exercit la llibertat d’expressió. Fem una crida a la comunitat internacional perquè es pronunciï clarament a favor de la resolució d’aquest conflicte sobre la base del diàleg i el respecte. Ho repetim. Només hi ha un camí: asseure’s i parlar”, assegurava. “Els líders condemnats avui representen les entitats majoritàries del país”, hi afegia Guardiola, que va retreure a Sánchez i als anteriors governs haver optat per la “repressió” i no pas pel diàleg. “El moviment independentista no és egoista”, va dir l’entrenador del City.

Orgullós

Dos dels capitans del Barça, Gerard Piqué i Sergi Roberto, van donar suport, a través de les xarxes socials, al comunicat que va emetre el club poc després de fer-se pública la sentència. Tots dos s’han distingit en aquests últims anys per les mostres de suport al dret a decidir i a la llibertat d’expressió i ahir van compartir a les xarxes el comunicat de l’entitat blaugrana, però també hi van afegir els seus missatges. El central va escriure, en anglès, “Orgullós de formar part d’aquest club”, i el migcampista, “Tot el meu suport i solidaritat”.

L’excapità del Barça Xavi Hernández, ara entrenador de l’Al-Sadd de Qatar, tampoc es va mossegar la llengua davant la sentència del Suprem i va fer una història a Instagram en què qualificava de “vergonya” –en català, espanyol i anglès– les condemnes als líders polítics i activistes pacífics catalans. No és la primera vegada que el de Terrassa deixa clara la seva posició amb relació al que passa a Catalunya i sempre ha fet costat als presos polítics i els ha defensat.

Un altre exjugador culer, Bojan Krkic, va fer aquesta piulada: “Arribat a Barcelona, és inevitable sentir tristesa i indignació en viure i sentir una situació com la d’avui.”

Amb Romeva

Del món del waterpolo també van arribar reaccions contundents. L’excampió olímpic i mundial Jordi Sans va fer una piulada acompanyada d’una foto seva amb Raül Romeva: “Amb indignació i llàgrimes de pena més que de ràbia, però molt indignat per la venjança de gent que no sap què és el diàleg. Molta força, amic. A tu i a tots els que esteu tancats injustament.” Nani Guiu, director tècnic de waterpolo de la Federació Catalana de Natació i exentrenador del CN Sabadell femení de waterpolo, va fer una piulada contundent: “Quina misèria de país... Creuen que així resolen un conflicte? Que tot s’ha acabat? Quan és més fàcil reprimir que dialogar, és que ja no hi ha democràcia. I si és així, ja no queda res a compartir. Això d’avui és una barbaritat.” David Palma, successor de Guiu al CN Sabadell, va piular: “Involució democràtica... Tan a prop, tan lluny... Vergonya!”

Des d’Egipte

Ara està entrenant a Egipte, lluny de Catalunya, però l’excampió olímpic i mundial de waterpolo Dani Ballart no va eludir l’actualitat: “Pensa el que vulguis, independència o no, però avui és un dia de sentiment d’injustícia total. De mica en mica ens van trencant, allunyant i separant, cada cop més, a tots.”

El pilot de MotoGP Aleix Espargaró, molt actiu a les xarxes socials, va piular: “És indiferent la ideologia política de cadascú, hi ha penes menors per homicidis i violacions...”

El capità del Barça d’handbol, Víctor Tomàs, va publicar aquest missatge referent al comunicat del club: “ No ho podria haver explicat millor. Molt trist per tot el que està passant i per com està passant. Tot el meu suport i solidaritat a les famílies.”

Del món de l’hoquei sobre patins, a més del conflicte entre el Lleida Llista i alguns dels seus jugadors i l’entrenador, també van arribar reaccions contundents. Com les de dues jugadores del CP Manlleu i membres de la selecció espanyola femenina, campiona del món fa uns mesos en els World Roller Games, Anna Casarramona i Maria Díez. Casarramona va valorar les condemnes als presos polítics amb aquest comentari: “No s’aguanta per enlloc... Llibertat! Visca Catalunya lliure.” I Maria Díez va escriure “Prou”, hi va afegir un enllaç al comunicat del CP Manlleu i va convocar tothom a la manifestació que s’havia de fer a Vic.

Fotre el camp

Dos atletes internacionals amb Espanya també van fer servir les xarxes socials per manifestar el seu malestar. El corredor de mig fons ebrenc Llorenç Sales va escriure: “Sentència amb regust de venjança, exemplificadora i persuasiva. Amb tant d’odi i rancor acumulats, serà difícil construir res que valgui la pena a Espanya i a Catalunya. Qui pugui, que foti el camp!” Pau Fradera, corredor de 400 m, va piular: “Abans d’esportistes, som humans. Per a mi, l’esport està per sobre de qualsevol política. I els drets humans, per sobre de qualsevol cosa. Esportistes, no tingueu por de dir-hi la vostra! En total desacord amb la #SentènciaProcés.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)