Més esport

L'esport, sota el toc de queda

CORONAVIRUS ·

La crida i les recomanacions del govern per contenir l’epidèmia i les restriccions d’assistència fan que les principals federacions suspenguin totes les competicions a Catalunya un mínim de dues setmanes

L’ACB i la FEB, que havien de jugar a porta tancada, també s’aturen

L’esport català i espanyol viu una situació excepcional i no ha quedat aliè a les decisions polítiques que han pres els dos governs per entomar la crisi del coronavirus. Així, la Federació Espanyola de Futbol ha decidit la suspensió de totes les seves competicions durant les dues properes setmanes (segona B, tercera divisió, juvenil i lligues femenines). La federació catalana també ha pres la mateixa mesura afegint-se al criteri de l’espanyola, i també a les recomanacions del govern català. Això implica que només el Barça, l’Espanyol i el Girona –competicions LFP– disputaran els seus partits del cap de setmana, si bé a porta tancada i sempre que les pressions de l’AFE perquè se suspenguin aquestes jornades no acabin tenint efecte. L’última paraula es dirà avui.

La RFEF justifica la suspensió per “garantir l’homogeneïtat de les competicions de futbol, la integritat i el necessari equilibri competitiu, atès que s’ha constatat la impossibilitat real de disputar partits de futbol i fer entrenaments en determinades ciutats i territoris”.

Però els aficionats no només es quedaran sense futbol a Catalunya sinó que l’altre gran esport d’equip del país, el bàsquet, també aturarà la seva activitat durant dues setmanes. Totes les categories per sota de l’EBA o la Lliga Femenina 2 queden cancel·lades. Com en el futbol, les categories estatals es mantindran, però a porta tancada.

Altres federacions catalanes que també han decidit cancel·lar l’activitat i les competicions durant dues setmanes van ser les d’atletisme, handbol, hoquei sobre patins, hoquei sobre herba, rugbi, futsal i voleibol.

L’ACB i la FEB paren

Tant l’ACB com la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), que en un primer moment havien anunciat que els partits d’ACB, LEB Or, LEB Plata, EBA, Lliga Femenina i Lliga Femenina 2 es jugarien a porta tancada, van emetre un comunicat ahir a la nit amb pocs minuts de diferència suspenent cautelarment totes aquestes competicions aquest cap de setmana en el cas de la FEB (tot i que avui, es podria allargar la suspensió a una jornada més) i directament les dues jornades en el cas de l’ACB.

En handbol, l’Asobal no es jugarà les properes dues setmanes i tampoc les competicions de la federació espanyola (divisió de plata i lliga femenina).

Mesures extraordinàries

Les federacions catalanes s’han adequat a les mesures que havia anunciat al matí el president de la Generalitat, Quim Torra, per contenir l’expansió del Covid-19. Pel que fa a l’esport, es va adoptar el criteri del govern espanyol de decretar que els esdeveniments esportius professionals i no professionals es disputaran a porta tancada. Es va precisar que en les competicions que impliquin la presència de menors, aquests podran estar acompanyats dels familiars. En tot cas, la cancel·lació massiva de competicions de les federacions catalanes ha deixat sense rellevància aquest punt. Aquesta decisió entra en vigor avui i durant un termini de quinze dies, prorrogables en funció de l’evolució de l’epidèmia.

Torra ho va anunciar en una compareixença al costat dels consellers Miquel Buch (Interior) i Alba Vergés (Salut). Pel que fa a la gestió d’aquestes mesures, en l’àmbit esportiu correspon a la secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF).

Espais oberts

També se suspenen les activitats col·lectives en espais oberts o tancats que impliquin la presència de més de 1.000 persones. Per tant, obligarà la Volta a Catalunya a prendre mesures per restringir la presència de públic en les sortides i zones d’arribada. A més, quan es faci en espais tancats de menys de 1.000 persones, es restringirà l’assistència a 1/3 de la capacitat per allunyar físicament els presents. Són mesures per donar resposta al que es considera fase d’alerta i que complementen les que es van anunciar dimarts.

Després que Quim Torra anunciés les mesures del govern, la secretaria general de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF) va emetre una recomanació de suspensió des d’ahir i en els pròxims quinze dies que afecta les competicions que s’aixopluguen en l’àmbit de la seva competència. Malgrat que es tractava d’una recomanació, es va estendre com d’obligat compliment, i això va fer que moltes federacions anunciessin a posteriori la suspensió de les competicions.

A banda de l’ajornament o suspensió de les competicions que es disputen en territori català, el comunicat estén la mateixa instrucció a les gales, celebracions i festes de l’esport, ja siguin organitzades per entitats públiques o privades durant el mateix període de temps. També inclou la celebració a porta tancada dels esdeveniments professionals i no professionals, a excepció de les que siguin disputades per menors, que hi podran anar acompanyats. Les activitats col·lectives tindran un límit de 1.000 assistents, siguin en espais oberts o tancats. En aquest últim cas, no es podrà superar un terç de la capacitat de l’espai.

El waterpolo europeu

La LEN va ajornar tots els partits de les competicions europees. En l’Eurolliga femenina el CN Sabadell no jugarà la tornada dels quarts de final a la piscina de l’Orizzonte (Sicília) el 28 de març. En la lliga de campions també queden suspesos tots els partits de la vuitena jornada de la fase de grups (10 i 11 d’abril) –amb la presència de l’Atlètic Barceloneta i el Terrassa– del 3 al 5 d’abril.

TOT ATURAT

Les grans federacions suspenen dues setmanes totes les competicions

EL GOVERN

Esports precisa que les seves recomanacions són “d’obligat compliment”

DE MOMENT...

Els partits de primera i segona A es mantenen, però tots sense espectadors
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)