Més esport

Les pressions al COI poden portar a un canvi de dates

Olimpisme. El Comitè Olímpic Internacional, reunit per debatre la situació actual, anuncia que en un termini de quatre setmanes prendrà la decisió definitiva sobre Tòquio 2020

Les pressions al Comitè Olímpic Internacional (COI) per ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio 2020, que han augmentat aquest cap de setmana, han tingut la seva resposta. Després d’una reunió de la junta executiva encapçalada pel president, Thomas Bach, el COI ha emès un comunicat en què indica que es dona un termini de quatre setmanes per decidir el futur dels propers Jocs Olímpics. El COI diu que l’ajornament i el canvi de dates per la crisi sanitària del coronavirus que està vivint el món entren en els escenaris que s’estan tenint en compte. Les dates previstes dels Jocs Olímpics de Tòquio són del 24 de juliol al 9 d’agost, mentre que els Jocs Paralímpics estan programats del 24 d’agost al 9 de setembre. La suspensió dels Jocs de Tòquio 2020, però, no és una de les alternatives que es debatran les properes setmanes.

En el comunicat, el Comitè Olímpic Internacional explica: “Atès l’empitjorament de la situació mundial, la junta executiva ha fet el primer pas en la planificació dels possibles escenaris.” També exposa que, en cooperació amb el comitè organitzador de Tòquio 2020, les autoritats japoneses i el govern metropolità de la capital s’iniciaran “converses detallades per completar l’avaluació de la situació sanitària mundial i les seves repercussions en els Jocs Olímpics, inclosa l’hipòtesis de l’ajornament”. El Comitè Olímpic Internacional expressa també que confia que haurà finalitzat les discussions les properes quatre setmanes i diu que aprecia la solidaritat i la col·laboració que ha tingut dels diferents comitès olímpics nacionals i de les federacions internacionals, que han donat tot el seu suport als atletes i han adaptat la planificació dels Jocs Olímpics.

Declaració dels EUA€

Aquest darrer cap de setmana, les pressions sobre el Comitè Olímpic Internacional han augmentat considerablement en nombre, però també en importància dels qui demanen l’ajornament. Una peça clau en els esdeveniments ha estat l’anunci del Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units (Usopc) que no portaria el seu equip –gairebé sempre el més nombrós– a Tòquio si no tenia la seguretat absoluta que no perillava la salut dels esportistes. Ràpidament, les federacions dels Estats Units de natació i atletisme, els dos esports més importants dels Jocs, han demanat l’ajornament de la competició. Els comitès olímpics de Noruega i Brasil també s’hi han afegit, així com altres federacions estatals.

A l’Estat espanyol, la primera federació a demanar l’ajornament dels Jocs Olímpics va ser la d’atletisme, dissabte, i ahir s’hi van afegir les de natació, futbol, triatló, handbol i patinatge. Aquesta darrera havia de debutar en uns Jocs Olímpics, ja que el monopatí s’estrena en el programa olímpic a la cita japonesa.

“La suspensió destruirà el somni d’11.000 atletes”

El president del comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, va enviar una carta als esportistes després de la reunió en la que va afirmar: “La suspensió dels Jocs suposa destruir el somni olímpic d’11.000 esportistes dels 206 comitès olímpics nacionals i l’equip olímpic de refugiats del COI”. També va explicar que decidir l’ajornament en la reunió d’ahir no ajudava a determinar la nova data dels Jocs Olímpics ja que tota l’evolució de la problemàtica pot anar en dues direccions: “Hi pot haver una millora con estem veient en diversos països gràcies a les severes mesures que s’estan prenent, o hi pot haver un empitjorament de la situació en altres països”. També va afirmar que han preferit que los responsables de la decisió tinguin més temps i una informació més sòlida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)